ORGANIZOVANOST NATURISMU

Archivni kopie starych prispevku byvaleho diskusniho fora, provozovaneho na adrese http://www.naturista.cz/forum do roku 2006. Nektere odkazy mohou byt jiz nefunkcni.

zurek

so duben 05, 2003 1:25 pm

ORGANIZOVANOST NATURISMU

Naturistické akce, Unie naturistů, srazy, tábory... má to všechno smysl?
Diskuze na toto téma a ke stejnojmennému článku
RE: "UNA nic nedělá" - UNA má takové vedení, jaké Valná hromada zvolila. Podle informací "se nikdo jiný nenašel". Jinými slovy UNA vede někdo, kdo musí, nebo má úplně jiné úmysly. Panuje shoda na tom, že na předsednickém postu by měla být zkušená, existenčně zabezpečená osoba, která by celému našemu naturistickému hnutí dala jasný směr a perspektivu. Naší povinností je, pokud některé praktiky mladistvého vedení UNA kritizujeme, zasloužit se o konkrétní nápravu. Ode dnešního dne je to téměř rok do následující Valné hromady. To je dost času na výběr pevného jádra, které bude mít zásadně kladný vztah k tomuto hnutí i potřebné odhodlání s věcmi pohnout.
RE: "...zahrát si kulečník, zaposilovat" - to ale může UNA pouze podpořit. Jinak v tomto je dlouhá doba vývoje, než si nějaká taková aktivita vydobude pevné místo mezi N-aktivitami. Konkrétně: N-posilovna v našem milionovém hlavním městě - zeptejte se organizátora (pedroma@email.cz), kolik tam chodí lidí.
Nahac

so duben 05, 2003 11:12 pm

Re: ORGANIZOVANOST NATURISMU

Myslím si, že UNA u nás nedělá vůbec nic a neutěšený stav naturismu u nás je z velké časti jejich zásluha.
Neexistuje žádný pořádný naturistický klub jako známe např. z USA, kde by byla možnost si posedět, zhrát kulečník, zaplavat, zaposilovat atd... a právě UNA by za těch 14 let od pádu komunismu měla tyto aktivity podporovat a ne jenom brát příspěvky.
Nedivím se, že členů je tak málo, sám bych za to nedal ani korunu.
O www prezentaci ani nemluvě, škoda slov.
natur

ne duben 06, 2003 11:51 am

Re: ORGANIZOVANOST NATURISMU

Tak teď si musím i já trochu "přisadit" do diskuze.
Nejdříve k "pragocentrismu". Velice oblíbený výraz, již od dávných dob, používaný zejména v okolí Brna, trochu i Ostravy, a to obecně, nikoliv jen u nás naturistů. A není to vůbec pravda - v té "zlaté" éře se konaly akce všude a velice často i na Moravě. Velmi známé byly Pasohlávky a jejich volejbal, Křetínka, víkendy na plaveckém stadionu v Olomouci. Pikantním však bylo, že stále více účastníků na těchto "moravských" akcích bylo právě z Prahy a Moraváci je úspěšně ignorovali. Ani ti Olomoučáci na tu "super" akci nepřišli a museli o ní vědět, bylo to v novinách, na vývěsce v bazénu, ... A proč ve vedení UNA byli Pražáci - kdo by asi tak platil těm mimopražským cesty na zasedání předsednictva (nebo naopak), na porady okolo Naturisty, ap. Vždyť častou výmluvou právě těch "anti-pragocentritů" bylo - nemůžeme přijet na Valnou hromadu, nemáme na dálniční známku. A to se nekonala v Praze, ale třaba u Mnichova Hradiště nebo na půli cesty mezi Prahou a Brnem. A z těch pár korun příspěvků na nějaké dotace prostě nebylo.
A k Naháčovi - zde vidíte typický příklad českého "také-naturisty". Za rodinné roční příspěvky ve výši 400 Kč mi vybudujte naturistická centra jako v Americe a já se pak rozmyslím, zda se stanu také členem. Díky - ale takové členy v současné době nepotřebujeme.
I dle mého názoru by měla být UNA vyloženě servisní organizací, zastřešující všechny ty malé organizace v naší malé vlasti (a že jich bohužel moc není) - a mělo by být úplně jedno, jak se jmenují. Měla by jim zajišťovat centrální časopis, webové stránky, známky INF, katalogy naturistických středisek po světě (je zde nabídka na rok 2004 - asi tak za 400-500 Kč/ks), naturistickou rekreaci, napojení na zahraničí. Ale na to potřebuje peníze - a pokud si někdo myslí. že 400 Kč/rok a rodinu je moc, pak je mi líto ... V zahraničí představují roční příspěvky cca 700-900 Kč/os. (a v Německu navíc ještě jeden brigády formou akce "Z"). Skutečně "miluji" naturisty, kteří mi spílali, že jsme vydali katalog pláží v ČR a prodávali ho za nehorázných 69 Kč. Zvláště, když po filozofickém zhodnocení tohoto přečinu takový naturista odhodil prázdnou krabičku cigaret za 50 Kč a zaplatil za úhradu svých, právě vypitých alkoholických nápojů dalších cca 200 Kč (a to jsem dosti ohleduplný).
Musíme si uvědomit, že za nás nikdo nic neudělá, že nám chybí ty miliony (či spíše stamiliony) a že veškerá tíha za činnost leží na těch nejnižších článcích - na klubech, skupinkách. Žádné ROH a pod., které by vše organizovalo neomezeně z hora už prostě neexistuje.
ing.Hájek, Natur Travel a UNA
natur

ne duben 06, 2003 3:59 pm

Re: ORGANIZOVANOST NATURISMU

A ještě malý dovětek k těm příspěvkům "ženám a dívkám" koupajícím se v natur-bazénech. Pravdou je, že tato iniciativa šla poněkud mimo rozhodování širšího vedení UNA a že se informace o ní ke mně dostala výhradně ve spojitosti s bazénem v Praze. A pravdou je, že jako tajemník UNA a zároveň její odpovědný pokladník jsem rezolutně prohlásil, že na tento účel nevyplatím ani korunu. Ani v Praze, ani nikoliv jinde. Důvod - velice jednoduchý, jednoznačný a doufám, že i pochopitelný. Nemohu přece z členských příspěvků UNA hradit ve své podstatě nekontrolované vstupy našich neorganizovaných naturistek do bazénu. Chápu, že motiv a úmysl byl úctihodný, leč v realitě neproveditelný - vždyť bych se tím v podstatě dopustil defraudace finančních prostředků členů UNA a na nejbližší Valnici byl lynčován. A kdybych preferoval pražský bazén a pražské naturistky - tak bych se stal právě tím ničemným pragocentristou.
Jsem velice rád, že se kolega Žurek postavil k problémům UNA čelem a těším se na naše dohodnuté středeční setkání. Věřím, že se nám společně podaří dohodnout další iniciativy pro oživení organizovaného naturismu v Česku. I když to bude setkání optimistického mládí s pesimistickým, pragmatickým a hodně (dobrého i špatného) pamatujícím stářím. Možná právě proto.
ing.Hájek
Nahac

ne duben 06, 2003 9:25 pm

Re: ORGANIZOVANOST NATURISMU

Škoda, že zde došlo k nepochopení mého názoru.
Rozhodně si nemyslím, že za tu almužnu 400kč se dají vystavět centra, to bych byl blázen.
Tady jde o podporu rozvoje, zameřenou na předávání zkušeností, získávání kontaktů, popř. přitáhnutí sponzorů.
Ale ať se na mě nikdo z UNA nezlobí, fungování této organizace je vážně katastrofické, každý si může udělat obrázek z jejich www.
Kdyby nevzniknul tento server, nevím, nevím. A myslím,že právě UNA by měla hlavně takového aktivity nejen na internetu podporovat.
Když můžou prosperovat jiné nevýdělečné organizace, nevidím důvod, proč ne UNA.
natur

po duben 07, 2003 6:38 am

Re: ORGANIZOVANOST NATURISMU

Dobře, došlo k mírnému nepochopení. Ale zase a pořád dokola - je to o penězích. Kontakty, zkušenosti, sponzoři. Kontakty a zkušenosti musí někdo vyhodnocovat, přizpůsobovat našim podmínkám, publikovat - za co, kdo? Nikdy, ani v těch "zlatých" dobách jsme neměli možnost zaměstnávat nějakou sekretářku, ani na půl úvazku. Vše se dělalo dobrovolně, zdarma. A ti, kdo měli technicky tuto možnost, byli zase časově zcela vytíženi - žili a žijeme přece v době "prvobytně-pospolného kapitalismu". Za co kopírovat, za co rozesílat. A internet - kolik naturistů má dnes přístup na internet, a kolik jich mělo tuto možnost před 10-5 lety? Kolik má tento klub členů, ani ne 100. A kolik je naturistů v ČR? A sponzoři? Buďme realisté - pomáhat či přispívat UNA není ani reklama, ani sponzoring - to jsou jen a jen dary, bez jakékoliv návratnosti. A on každý sponzor na tu návratnost taky kouká, i když třeba potají.
K tomu si připočtěte vyloženou nechuť českých občanů se po roce 1989 sdružovat v nějakých organizacích, a je to. Samozřejmě - mohlo se udělat víc, nechci se vymlouvat. Ale prostě jsme dokazáli to, co jsme byli v daných podmínkách schopni. A asi jsme tak úplně nejhorší nebyli, stále ještě žijeme, či živoříme. V Polsku nikdy naturistická organizace nefungovala, jen dopisovatel. Na Slovensku organizace byla, snad i ještě je, ale není o ní vůbec slyšet a na akce jezdila do Česka. V Maďarsku žili naturisté okolo komerčního časopisu Natura (řecký vydavatel žijící v Maďarsku), ale to už také nefunguje. V zemích bývalého SSSR začali také vznikat určité organizace, jak v současnosti fungují, moc nevím. O Chorvatsku, Jugoslávii, Rumunsku a Bulharsku se raději zmiňovat ani nebudu. Takže naturisté "vegetují" poměrně velmi dobře pouze ve Slovinsku, ale tam je cítit silný vliv blízkého Rakouska.
ing.Hájek
zurek

po duben 07, 2003 7:33 am

Re: ORGANIZOVANOST NATURISMU

Pesimismus icon_smile.gif. Myslím, že po zjištění volních vlastností CZ naturistů propadné zcela každý pesimismu. Nás nevyjímaje. Na druhou stranu jsou tu i zanedbatelné, ale hmatatelné úspěchy. Jsou v řádech promile, ale jsou. Jsem taky přesvědčen, že není vůbec čeho se bát. Podle našich zkušeností z okolí je možností dost a záleží jen na dohodě. Vemte situaci před rokem: "Na nuda plavání v Praze nikdo nebude chodit, drahý pronájem atd.atd." Dnes je Pražačka přeplněná a následující sezona již bude ve větším bazénu. Vesnické bazény s nuda plaváním 2x týdně je další hmatatelný optimismus. Extra bych se ani nebál nájezdů úchyláků - NEI Report. Od zveřejnění článku nenastal obávaný vodopád dotazů jeho čtenářů na "naturistické show, termíny, místa konání...". Ohlasy na naše současné akce, zejména Nodropedy jsou však enormní. Jak už to ale u nás bývá, hlavně ze světa. Frekvence ohlasu z Čech je pesimismus, ale zájem trvá a hnutí má dopředný směr. Ohledně financování je situace nad slunce jasná a zdroje se nezískají přes noc. Bude to možná trvat roky, ale zkušenosti, opět ze světa, vypovídají, že možné je vše.
Počet členů - návštěvnost: Před rokem byl založen Qklub NATURA. Ten má dnes 1483 členů a mezi ostatními skoro 3000 Qkluby figuruje v oblíbenosti v samotné špičce. Je technologicky mrtvý, aktivitou se potácí v občasnosti. Je tu (velmi mladý) NATURISTA.CZ. Návštěvnost po měsíci života činí 1064 unikátních návštev DENNĚ. Díky přispěvatelům i vlastním tvůrcům serveru. Boris Tichý, Petr Malínek, Ing. Hájek, Petr Admin. Že si ke dvěma alespoň pozdravným větám nenašel 1 minutu času předseda UNA, je jeho osobní vizitka a prezentuje jeho vztah k naturistickém aktivitám u nás. Jsou ale jiní, nabízejí pomoc a je třeba ji řádně zkoordinovat ve společný prospěch.
Přeji všem naturistům velmi rázný přechod z dnešních mrazivých dní do rozjásaných májových průvodů.
natur

pá duben 25, 2003 11:06 am

Re: ORGANIZOVANOST NATURISMU

PRAVDA O FUNGOVÁNÍ PŘEDSEDNICTVA UNA
Tak, a už jsme jak ti naši přibl… politici. Dohadujeme se o blbostech přes média. A to je nás asi tak 250 a máme holou řiť (obrazně i skutečně). Takže - je pravdou, že UNA řídí tříčlenné předsednictvo ve složení předseda pan Pepa Hejnák, tajemník (moje maličkost) a Honza Böhm, kontrolor účtů. Já jsem navíc pověřen vedením pokladny a účetnictví, či-li odpovídám za peníze (a že jich teda je). UNA samozřejmě reprezentuje jeho předseda (v tomto směru jsou na internetu určité dezinformace), domnívám se však, že by zásadní rozhodnutí (v rozměrech naší miniorganizace) mělo přijímat předsednictvo - aby pak nedocházelo k různým nedorozuměním a rozdílným výkladům (např. úhrada vstupného ženám na bazén, prodej časopisu Naturista, apod.)
Ing.Hájek, UNA
natur

čt květen 29, 2003 11:27 am

Re: ORGANIZOVANOST NATURISMU

VELKÉ DÁŘKO A ORGANIZOVANOST Článek o zrušení NUDA pláže
To co potkalo nejen naše kolegy z Vysočiy je velice smutné, ale i poučné. Opět to potvrzuje má slova, že jsme měli "lehčí" život v éře minulé. Stačilo sledovat žlutá auta a zelené mužíčky. Dnes hrozí nebezpečí ze všech stran - od majitelů pozemků, rybníků (prostě vod a strání), od církví, od starostů, od hygieniků, .... Ještě nám tu chybí aktivní Armáda spásy a podobné spolky.
To co potkalo dnes Dářko, čeká zřejmě postupně i další lokality. Vždy se objeví nějaký majitel, nějaké ekonomické zájmy a nikoho nebude zajímat minulost, historie, naše city, .....
Je jediná cesta - vytvořit místní naturistické kluby, spolky, zajistit si finanční prostředky (složit se jako na Křetince, sehnat někoho hodně bohatého, ...) a prostě si pořídit svůj vlastní "naturistický píseček". Takové ty teorie - udělám si "nuda" kde mne napadne, jsou a stále více budou jen bohapustou fantasmagorií, a to nejen v Česku.
ing.Hájek, Natur Travel a UNA