CHORVATSKO - JADRANSKÉ OSTROVY

Archivni kopie starych prispevku byvaleho diskusniho fora, provozovaneho na adrese http://www.naturista.cz/forum do roku 2006. Nektere odkazy mohou byt jiz nefunkcni.

natur

so červenec 12, 2003 9:17 am

CHORVATSKO - JADRANSKÉ OSTROVY

JADRAN NA PŘELOMU ČERVNA A ČERVENCE
Prožil jsem 2 báječné týdny na palubě jachty Silva, bohužel jsem zpět v realitě soudobého Česka. A tak jen několik poznatků ze současné Dalmácie.
Tam jsem jel autem a pomalu (např. v Rakousku jsem neuháněl z Vídně přímo do Grazu, ale vzal jsem to přes Semmering - doporučuji), 2 dny - přespal jsem v pohodě na Plitvičkách, ticho, jen vodopády šuměly. Pak jsem si vyjel na Biokovo, na sv.Jure do výšky 1750 m n.m. Cesta pohodová a bezpečná, velice úzká (pro 1 auto), je nutno si dávat pozor na protijedoucí auta (vyhlížet je a včas se uhýbat), krásné pohledy jak na moře, tak do vnitrozemí. Stojí tento výlet za to, nutno však počítat s min. 3 hodinami cesty z Makarské.
Zpět jsem jel vlakem - Jadran Expresem, střídavě v lehátkovém a jídelním voze. Velice pěkné výhledy (výjezd od moře, okolí Kninu a Gračace, Semmering), pohodlné cestování, laciné nápoje a jídla (speciální ceny). Vřele doporučuji, snad to příští rok moc nepodraží.
K samotné Dalmácii - ceny se moc nezměnily, přibližně nárust o cca 5-10%, trochu se však změnil i kurs a tak navýšení v konečné podobě není moc zřetelné. Neuvádím konkrétní ceny, jsou všude jiné. Chronický nedostatek naturistických lokalit, většinou záporný postoj obyvatelstva k naturismu. Museli jsme (spíš kapitán) dávat velký pozor, kde s lodí kotvíme, abychom se nedostali do problémů s domorodci. Ze známých a ještě existujících lokalit: Hvar - pro naturisty vyhrazeny 2 ostrůvky, Jarolim a další, cena lodičky obvykle 30 Kuna, kemp Vlaska na Hvaru - funguje, poloprázdný, několik českých aut, kemp Vrboska - poloprázdný, ostrov Zečevo u Vrbosky - pustý, pár naturistů s malými lodičkami, pár jachtařů, tu a tam výprava chorvatských skautíků. Vzhledem k typu větrů vanoucích při průjezdu okolo Supetaru na Brači jsem se nedokázal "přiblížit" k novému FKK-středisku Villa Diana. To vše v prvém červencovém týdnu. Jinak pobřeží jako obvykle přelidněné, na moři množství malých jachet, polovina z nich řízená zcela neschopnými kapitány-rychlokvaškami. Při každém větším větru ve vysílačce neustále volání o pomoc.
Podle některých informací od našich klientů se trochu mění názor místních na naše turisty, zejména pak na severu, na Istrii a v Kvarneru. Bohužel v tom nepříznivém směru. Ale tam vždy převládali turisté z Německa a Itálie, i ceny jsou tam obvykle vyšší než v Dalmácii.
A jen závěrem - měli jsme na jachtě "inspekci" z míst naturistických nejvyšších. Navštívil nás prezident INF s manželkou (šéfka Miramare Reisen) a sekretářkou INF a projel se s námi na trase Šibenik-Krka-Šibenik. Moc se mu na jachtě líbilo, toto pojetí naturistické dovolené ho přímo uchvátilo. A to s námi neplul po ostrovech.
ing.Hájek, NTSC
zurek

st červenec 30, 2003 8:16 pm

MURTER - Severní Dalmácie

Příspěvek zaslal Radovan Jelínek (Ráďa):

Včera jsem se po 16 dnech vrátil již z tradiční dovolené na Murteru v
Severní Dalmácii. Byl jsem tady již po třetí a obávám se že děti si vynutí
příští dovolenou na stejném místě opět a manželka na 30 dní.
Rád bych se proto podělil o pár informací, které jsem na webu nikde nenašel, jelikož na ostrově je v tuto dobu snad polovina Čechů.
Murter má kromě jemně písčité pláže Slanica ještě další a to dle přiložené
mapky nad chybějící cestou spojující ostrov Prišňjak s ostrovem Murter.
Cesta cca 150m vytváří kásnou zátoku kde se nachází oficiální (je to napsáno
všude na kamenech) N pláž. Na začátku se sice tísní 50 lidí v plavkách (víc
jich tam nevejde) ale za nápisy je to z 95% téměř nuda a 5% je negramotných
Čecho a Slováků, kteří po hodině buď pochopí a nebo odejdou.Pláž je
oblázková, ale ve vodě je jemný písek ideální i pro malé děti (syn má 4
roky) a co se hloubky týká je to taky paráda.
Rovněž jsem projel na člunu i pobřeží a od Slanice po Kosirinu je dost
příjemných pláží, které byly výhradně N. Rovněž kemp Kosirina bych označil
za N a to i co se týká ubytování. Aspoň tedy karavany kolem vody téměř
výhrady.

Radovan Jelínek, Ing.
E-mail: radovan.jelinek@complus.cz
info@sauna-athena.cz

WWW ostrova MURTER
natur

čt červenec 31, 2003 7:00 am

Re: CHORVATSKO - JADRANSKÉ OSTROVY

MURTER - KEMP KOSIRINA
U tohoto kempu jsme několikrát kotvili s jachtou Silva při plavbě z Kornátů k pobřeží - do Pirovace nebo Vodice. Informace dále uváděné jsou z období asi před 3 roky.
Zátoka je to pěkná, uprostřed malý ostrůvek, mnoho zakotvených jachet, skutečně část kempu v podstatě naturistická - zejména ostroh nejblíže k ostrůvku. Já osobně jsem na břehu nebyl, byla tam však několik našich klientů. Vrátili se dost otřeseni. Kempuje se v podstatě okolo jediné průjezdné cesty, pod ní - na břehu, nad ní v lesíku či na "louce". Každý průjezd auta znamená oblaka prachu. Naštěstí v té N-části už ten provoz tak velký nebyl. Nejhorší zážitky si však přinesli ze sociálních zažízení. Ta jsou u vjezdu do kempu - to znamená tentokrát nevýhodu pro N-hosty, musí přes celý kemp. Poplatky přímo zanedbatelné - či-li kvalita služeb odpovídala ceně.
Je možné, že za ty 3 roky došlo k nějaké nápravě, že kemp byl "civilizován", dovybaven.
Jen závěrem krátká informace ze včerejšího večera - ohromný požár v jižní části ostrova Hvar, pozdě večer dle chorvatského rozhlasu údajně lokalizován. V každém případě "canaďani" - hasičská letadla odletěla směr Bol na Brači - daleko větší požár totiž začal zuřit v prostoru Vidovy hory nad tímto známým střediskem.
ing.Hájek
Jan

čt červenec 31, 2003 8:26 am

Re: CHORVATSKO - JADRANSKÉ OSTROVY

Dovoluji si připojit se k "Ráďovi" a každému doporučit ostrov Murter ke strávení příjemné dovolené. Ubytování: Kromě několika kempů je zde možnost pronajmout apartmány v obci Murter, Tisno, Jezera(jsou zde samozřejmě i hotely). Poblíž Tisna je dokonce ryze český kemp jedné pražské cestovky (solidní úroveň, možnost polopenze či plné (česká jídla)). Co se týče naturistického vyžití, tak kromě FKK pláží u kempu Slanica, Murtela a dalo by se říci na krajích všech ostatních větších pláží, si každý na cca 19 km2 ostrova najde svoji soukromou plážičku. Nejlepší termíny (tak jako všude) jsou konec června či září.
Abel

čt červenec 31, 2003 2:56 pm

Re: CHORVATSKO - JADRANSKÉ OSTROVY

Dovolil bych si poznámku na adresu informace o "ryze českém kempu" v Tisnu: Byl jsem tam před 3 lety s přáteli. To s tou českou stravou je fakt, ale to je asi tak jediné plus. Kemp nemá vlastní pláž, pouze betonové molo, pro malé děti nebo starší méně pohyblivé lidi je vstup do moře obtížný. Pokud se naturizmu týče, no, je to sporné. Protože patřím k těm méně pohyblivým, tak jsem se koupal na jednom konci "pláže" u volejbalového hřiště bez plavek, ale nebyl to nic moc pocit. Jinak se dalo na člunu vyjet za kemp směrem od vesnice Tisno, kde byly moc pěkné a málo navštívené pláže, taky se chvíli dalo přejít tam pěšky dírou v plotě přes pozemek jednoho chorvatského Amerikána, ale právě když jsme tam byli, tak se vrátil na dovolenou a byl strašně nevrlý, takže tudy radši ne. Nakonec jsme to vyřešili tak, že ti z nás, kteří tam byli autem naložili ostatní, a jelo se na N-pláž na Murteru (Tisno je ještě na pevnině, ve vesnici je unikátní padací most, který ji spojuje s ostrovem Murter). Takže pokud nemáte vlastní přibližovadlo, člun nebo auto, tak Tisno radši asi ne.
Jan

pá srpen 01, 2003 9:30 am

Re: CHORVATSKO - JADRANSKÉ OSTROVY

Ještě jednou k Murteru.
Neznám "stupeň (ne)pohyblovosti" pana Abela, ale prožít dovolenou u moře ve stylu ráno vylézt (v případě kempu) ze stanu, ujít cca 50 m k nejbližší pláži a tak prožít celou dovolenou není zrovna mé kafé (ovšem každý má právo si dovolenou prožít tak, jak mu vyhovuje). Nyní k "ryze českému kempu". I my jsme v něm prožili jednu dovolenou a ještě nyní si vzpomínám, že těch plusů bylo rozhodně víc, než jen jídlo. Sportovní vyžití - volejbal (viz. Vaše poznámka o hřišti), pinec, fotbálek, aerobic, vodní pólo, jízda na vodním skůtru, horská kola, pěší výlety; pořádání výletů do okolí autobusem (Krka, Šibenik,...) a lodí na neobydlený ostrov; každodenní možnost přeplutí motorovým člunem na ostrov Murter; v neposlední řadě čisté sociální zařízení středoevropského stylu. K tomu Amerikánovi, nevím pane Abel jak by se Vám líbilo, kdyby Vám doma lidé chodili přes Vaši zahradádku (či dvorek). Jestli ostrov Murter (či Tisno) "radši asi ne" si každý může rozhodnot po shlédnutí např.: www.chorvatsko.cz/svdalos/murtero.html . Vážený pane Abele, neberte prosím tento příspěvek jako konfrontační vůči Vám. Jistě budou i ostatní účastnící tohoto fóra rádi, když zde uvedete místa (s krátkým popisem), kam se budete oproti Murteru (Tisnu) rád vracet a tím ostatní fóristy (nemyslím tím byvalé členy OF (cha, cha)) inspirujete.
Abel

ne září 28, 2003 2:57 pm

Re: CHORVATSKO - JADRANSKÉ OSTROVY

K tomu stupni nepohyblivosti, no, teď už je hodně velký. Leč jak praví přísloví, proti gustu žádný dišputát, komu se tam líbilo, bude chválit, komu ne, ten hanět. A pokud se týká pozitivních zkušeností, právě se hodlám o jednu úplně čerstvou podělit na jiném místě.
Jan

pá říjen 03, 2003 12:38 pm

Pro pana Abela

(ostatní prominou, že zde píši "soukromé" záležitosti.
Vážený pane, ještě ten den, kdy jsem napsal svůj příspěvek ohledně Murteru, mi bylo správcem těchto stránek meilem slušnou formou sděleno, že se pohybujete na vozíčku. Věřte mi, že jsem pochopil, že pohyb ve výše zmíněném kempu a jeho okolí byl pro Vás problémovějším. Přeji Vám vše dobré a přijměte můj obdiv k Vašemu cestovatelskému naturelu. Váš příspěvek o ostrově Šolta jsem si se zájmem přečetl. Pozn.: Věřte mi, že moje "pochopení" a "obdiv" není podbízivý, sám mám bratrance upoutaného od 19 roků na vozíčku a i on si dokázal najít "smysl života".
Abel

so říjen 04, 2003 10:47 am

Re: CHORVATSKO - JADRANSKÉ OSTROVY

Vážený pane Jane, to je v pořádku, já ten svůj způsob pohybu zas až tak neinzeruju. Nicméně na Murteru jsem byl v r. 1999, kdy jsem ještě dovedně předstíral chůzi, byť o berlích, a také to byl dost obtížné. fakt, který mi tam vadil ale nejvíc neměl se způsobem pohybu až tam moc společného, totiž neexistenci skutečné pláže. Betonové molo je pořád jen betonové molo, to mohou využívat opravdu jen ti mladší a zdatnější. Jinak ale abych nezůstal jen u kritiky, tamní český kuchař uměl vařit skvělý grog icon_smile.gif
Ivo Přemyslovský

út únor 10, 2004 5:17 pm

Re: CHORVATSKO - JADRANSKÉ OSTROVY

Po dlouhé době jsem si pročetl pár příspěvků. Zaujala mne diskuse o Murteru. Rád se s vámi podělím o svou zkušenost. Do Chorvatska jezdíme již deset let a můžu říci, že už jsme pár míst poznali. Další fakt, že mne nikdo nedonutí koupat se v moři v plavkách, vede k tomu, že vyhledáváme hlavně naturistické lokality. Když ne přímo kempy, tak alespoň pláže. Rád poznávám nové a na internetu jsem se na stránkách chorvatského sdružení kempů www.camping.hr dočetl o FKK kempu Slanica na Murteru. Dokonce mi i pracovníci sdružení potvrdili, že kemp je částečně naturistický. Nedal jsem na poznatky ing.Hájka a jako nevěřící Tomáš jsem zavlekl celou rodinu včetně známých do těchto míst za účelem strávení dovolené. Jak moc jsem byl zvědavý, o to víc jsem z tohoto místa utíkal. Už příjezdová cesta byla něco strašného, vede těsně vedle přeplněné městské pláže, recepce se nachází v maringotce, na můj dotaz na FKK část mi řekli, že tam nikdy nic takového nebylo a není. Kemp je opravdu rozmístěn kolem jediné cesty, není oddělen od okolí. Kempuje se tak, že auto se nechá na cestě a vše se odnosí na nějaké vzdálenější místo. Zde bych rozhodně nenechal celý den otevřený stan vč.celé kempovací výbavy. Zaplněnost pláží mi připomínala městskou pláž v Makarské, kde když vleže na dece upažíte, přizabijete dva sousedy. Na tuto kulturu rekreace opravdu nejsem stavěný. Po letech strávených na Monseně, Bunculuce a podobných lokalitách jsem se asi rozmlsal. Nakonec jsme popojeli až na Makarskou rivieru a zakotvili jsme v kempu Dole u Živogošće. Kdo tam někdy byl a našel opuštěné pláže na sever od kempu, ví, o čem mluvím. Takže závěrem - kdo má rád klid, prostor a nepřeplněné pláže, ten ať do Slanice u Murteru nejezdí. A ještě poznámka - nevěřte údajům na chorvatských stránkách různých lokalit, situace bývá mnohdy úplně odlišná, ale o tom zase jindy. S přáním brzkého příchodu léta zdraví Ivoš.
zurek

ne srpen 22, 2004 10:36 am

Re: CHORVATSKO - JADRANSKÉ OSTROVY - Šolta (Split)

Abel:
V září se chystám na ostrov Šolta naproti Splitu. Nemá někdo zkušenosti, jak to tam vypadá s možnostmi naturizmu? Předem díky za informace.
Natur:
Záleží kam jedete. Je tam několik rekreačních středisek s různou "civilizovaností". My s jachtou Silva občas kotvíme v Nečujamu, vyloženě rekreačním místě. Za mého mládí tam bylo pár rekreantů a místní osel (skutečný, s demižony vína na hřbetě). Dnes tam však udělali strašné množství appartementů a je tam hlava na hlavě. Pak je Rogač, tam jezdí trajekty. Úplně na západě je Maslenica, tam je poměrně klid. A nejvíc na východě pak Stomorska, tam bychom měli kotvit letos. Obecně -
Šolta je rekreační oblast pro Split, dnes je tam turistický boom. Ale myslím si, že když budete ochoten pochodovat nějaký ten kilometr po pobřeží, tak nějaké to místečko najdete. Oficiální FKK tam není. Vzhledem k tomu, že jedete až v září, tak by tam mělo být už trochu volněji. A můžete mi ještě v srpnu zavolat, budu mít nové poznatky.
ing.Hájek NTSC
Abel:
Včera jsem se odtud vrátil, a jsem nadšen. Bydleli jsme ve Stomorské, což je malá vesnička se spoustou soukromých "vikendic", jak říkají místní, takže v sezóně tam může být docela solidní "gužva". V druhé polovině září už ovšem panoval ospalý klid. Pokud se naturizmu týká, za daných okolností ideální podmínky: nejbližší pláž asi 200 m od penzionu, dostupná dokonce i na invalidním vozíku. Byla sice na dohled od vesnice, ale domácí nedali nijak najevo, že jim něco vadí. Zčásti byla pokryta skalisky, které vytvářely docela pohodlné ploché lavice, kousek dál byla dokonce oblázková. Na druhou stranu od vesnice bylo těch skalnatých míst ještě víc, příroda si tam opravdu zařádila. Všechny byly více či méně přístupné z pobřežní promenády po schůdcích, někde začala plochá skaliska hned u cesty. Pro turisty vybavené nějakým přibližovadlem je těch možností ještě daleko víc ve větší vzdálenosti od vesnice. na jiných lokalitách na ostrově jsem nebyl, jen při cestě autobusem na trajekt jsem viděl na opačné straně, obrácené k volnému moři spoustu malých skalnatých plážiček v úplně neobydlených končinách. Zápory: no, ten můj je zcela specifický vozíčkářský, ve vesnici je všude spousta schodů. Jinak jsem byl velice spokojený, určitě se tam ještě rád vrátím.
zurek

ne srpen 22, 2004 10:42 am

Re: CHORVATSKO - JADRANSKÉ OSTROVY

Petre petre4@quick.cz :
Naturistické pláže na ostrově RAB.

Ostrov RAB vyniká rozmanitostí přírodních krás.
Od pustých, borou bičovaných východních břehů ostrova, protilehlých pevninskému pásmu Velebitu, zvedajícímu se z Jadranu rychle do nadmořské výšky 1700 m, přes starobylé město RAB, a malebné zálivy v oblastech Suha Punta, Kampor, Supertarska Draga, až po poloostrov Lopar s krásnými písčitými plážemi podél Rapského průlivu, který odděluje RAb od ostrovů Goli otok a Sv. Grgur.

Příhodné mapy http://www.naturista.cz/oplatil/images/rab-mapa.jpg lze nalézt v sekci Společně na naturistickou dovolenou http://naturista.cz/forum/viewtopic.php?t=130&rnd=840137 - dovolená na ostrově RAB.

Mnohá tato místa jsou vzdálena od obytných míst a přímo se nabízejí k přírodnímu koupání. Zejména na Loparu. V rámci našeho pobytu jsem prošel po břehu poloostrov od západu k východu - trvá to něco přes hodinu. Podél pobřeží se nachází několik velmi pěkných písečných pláží, s jemným pískem, bez ježků, pozvolným vstupem do vody. Všechny přírodní pláže jsou nejlépe dostupné automobilem. Po úzké, mnohdy kamenité cestě vyjedeme kolem domků na hřeben a odtud pěšky za ca 5-15 min, podle umístění pláže dojdeme subtropickým lesíkem do písečného zálivu s mimořádně čistou vodou.

V turistických průvodcích jsou pláže Ciganka, Sahara a Stolac označeny jako FKK pláže. V praktickém životě je tomu však jinak. Na všech dále uváděných přírodních plážích si užívali léta jak plavkáči-textiláci, tak naturisté. Všude naprosto vládla naprostá tolerance. Někdo se koupal jen tak, někdo v plavkách, zjevně podle osobního pocitu a potřeby. Viděl jsem i dvojice, žena bez plavek, muž v plavkách. Opačná kombinace byla ovšem častější.

CIGANKA je nejzápadnější pláž, přístupná z obce Lopar. V obci narazíme na směrovku ukazující restauraci MADONNA a dáme se doprava nahoru úzkou cestou na hřeben. Pozor, pokud potkáme protijedoucí vozidlo, jedno vždy musí uhnout couváním apod. Na hřebeni se držíme vlevo, místy cesta vypadá hrůzostrašně, ale vede téměř k pláži. Stačí zaparkovat , sejít 200 m a jsme na pláži.

I když je pláž označena FKK, využívají ji hojně domácí a koupou se v plavkách. Ostatně, hezčí pláž v okolí obce zjevně nemají......

Nejmělčí pláží je DUBAC. Při odlivu navečer voda na mělčině dosahovala tropických hodnot, jen palmy na břehu chyběly....
Při odlivu je pláž do sotva poloviny na suchu. Ač není nikterak značena, koupali jsme se zde naprosto přirozeně bez plavek spolu s dalšími návštěvníky a nikomu to nevadilo. Zaujala mě zde jedna chorvatská babička, která přišla k pláži s vnoučaty v typicky černém tradičním oblečení. Lebedila si ve vyhřáté průzračné vodě a po půl hodině odložila horní díl svých plavek...

Na Dubac se lze dostat z Loparu tak, že na hřebeni se dáme na rozcestí doprava (doleva je Ciganka), ca 300m. Zaparkujeme a vydáme značenou pěšky cestou dolů na pláž. Nejlepší řešením je, když někdo podnikavý z výpravy předem cestu projde, aby rodinka či skupina pak nebloudila v porostu....

SAHARA je nejméně přístupnou pláží. Při příjezdu od Sup. Dragy jedeme směrem doprava na San Marino (doleva je Lopar) a po ca 200 m odbočíme doleva směrem k domům označeným na mapě Matahliči, podle rodiny, která v nich žije. Po výjezdu na hřeben uvidíme zaparkovaná auta pod stromy. Odtud ca 15 min jdeme dolů na krásnou písečnou pláž. Je poměrně rozsáhlá, a tak každý najde místo, které mu vyhovuje. I zde jsme pozorovali, že se každý koupe pokryt, jak mu to vyhovuje.

Obecně nejvíce se nám líbila pláž STOLAC. Cesta k ní je nejvíc dobrodružná, i když vede kolem hotelů v San Marinu. Za penzionem San Lorenzo - přes uličku je dobrá restaurace FORTUNA - projedem obloukem doprava a stále nahoru úzkou asfaltkou na hřeben. Na cestě jsou za posledním domem dokonce vrátka. Pokud jsou zavřená (asi opatření proti vše konzumujícím kozám), je nutno je otevřít a pokračovat na rozcestí. Zde se dát doprava (cesta doleva vede k Sahaře). Po pár metrech cesta končí a sejdeme pěšky prudce dolů na STOLAC. Ze hřebenu se nám otevírá nádherný pohled na Velebitský průliv, Velebit a ostrovy Sv. Grgur a Goli Otok.
Stolac je označena výrazně jako FKK pláž a je zde umístěn písemný nápis, požadující, aby se zde lidé nekoupali v plavkách. Ale to nevadí mnohým návštěvníků, aby tento oděv při koupání v průzračné vodě používali.

Nejvýchodnější pláží je známá Rajská plaža, skládající se ze dvou pěkných písečných pláží, Crnika a Livačina. Přiléhá ke známému kempu a hotelovému komplexu San Marino. Je zde marina a občerstvení na břehu. Břeh je v pěkném lesíku, kde, jak jinak, je hlava na hlavě, občas vykukující bez horního dílu plavek.

Na opačné západní straně ostrově, v oblasti Suha Punta, typické svými hotely Carolina a Eva je nejstarší naturistická pláž Kandarola. Stále úspěšně funguje, vstupné je 7 HRK. To omezuje přístup těm, kdo nezaplatí...Na břehu je molo, kam vozí zájemce za ca 20 HRK z městečka RAB. Hosté z hotelů Eva, Carolina a bungalovů Suha Punta to mají do FKK prostoru ca 7-12 min chůze. Po 15. hod odpoledne však ve směru od hotelu Eva už nikdo vstupné nevybíral......

Další přístupová cesta je autem z Rabu směrem na Suha Puntu na vyznačené parkoviště po levé straně a odtud ca 10 min pěšky na FKK pláž.

Pláž je z větší části kamenitá s pěkným písečným jazykem v malém zálivu. Obecně je v oblasti Suha Punty dost ježků a je nutno dávat pozor, event. používat boty do vody. Jak jsme pozorovali, menší děti proto tyto pláže přiliš v oblibě nemají.

V areálu FKK je občerstvení a toalety.

Ca 5 min chůze je další občerstvovací stanice s molem označená nápisem Frkanj, podle poloostrova, na němž se nachází. Tam se jezdí koupat lodičkami textiláci z Rabu. Ovšem i zde na vzdálenějších místech od bufetu jsme viděli naháče.

RAB vyniká mimořádnou rozmanitostí pláží, perlou Jadranu - městečkem RAB a překrásnou přírodou vhodnou i k trekkingu, zvl. v jarním a podzimním období. Nabídka českých cestovních kanceláří na tomto ostrově je dost bídná, pominu-li nabídky hotelových pobytů. Je to dáno zřejmě tím, že RAB má stálou, pevnou klientelu, která umí ocenit jedinečné krásy ostrova, zejména pro hotelové hosty obtížně dostupné přírodní pláže, a stabilně se vrací. Proto o příliv nových turistů na tento ostrov není zase tak veliký zájem.

Mapu ostrova RAB, další podrobnosti o možnostech rekreace a popis vlastních zážitků z dovolené na Rabu naleznete v sekci Společně na naturistickou rekreaci.
Boris Tichý

st září 29, 2004 9:35 pm

Re: CHORVATSKO - JADRANSKÉ OSTROVY

Dojmy z letošní dovolené mě rozhoupaly přidat komentář ke zmínce pana ing. Hájka v prvním příspěvku této rubriky o FKK kempu Vlaska na Hvaru:
Jednak se jmenuje Mlaska, jednak podle mne stojí za víc než zmínku "poloprázdný".
Pár dalších informací:
Má své stránky http://www.mlaska.com.
Je na málo obydleném severu východního konce Hvaru, asi 3 km od k jižně orientovaného přístavečku Sucuraj. Tedy místo pro hvarské zapadlé vlastence.
Trajekt z Dreveniku je kratší, stojí třetinu ceny oproti Splitskému.
FKK je jen západní třetina kempu, včetně "FKK" sociálek, ale bez restaurace atd. Předěl mezi částí textilní a naší je jen tabule "FKK". Obě části mají části pláže oblázkové, betonové i přírodně skalnaté. Naše je menší, zato má na mělčině síť na vodní volejbal icon_smile.gif
Mořského ježka jsme neobjevili. Rybičky jako obvykle, jen se nám nepodařilo objevit "úhoře" nebo co jsme to sledovali z paluby trajektu.
Celá "naše" kempovací část pro pár desítek stanů je na bývalých terasových políčkách (skládané kamenné zídky) pod olivami (semtam borovice) a za protipožárním průsekem přechází do volné přírody - obvyklé skalnaté pobřeží, naštěstí prokládané i desítkami plochých kamenů pro povalování a nad tím se táhne svah zarostlý skoro neprůchodným křovím. Protože další obydlí je tak 10 kilometrů vzdušnou čarou (po břehu aspoň 15) a políčka na terasách nad pobřežím už desetiletí nikdo neprovozuje (šance potkat domorodce je nulová), je pobřeží ideální pro opravdu dlouhé N-procházky, s občasným vykoupáním,...

Zkrátka pro klidnou rekreaci se nám kemp Mlaska moc líbil. Pobyli jsme tam skoro tři dny, a to je na naše putovní dovolené rekord icon_lol.gif

Ve srovnání s tím Vrboska dál na západě je sice celá N, což má zase svůj půvab, ale je už rušnější, míň stínu a víc betonu, na pobřežní N-vycházky je tam jen jeden až dva kilometry... tam jsme vydrželi jen dva dny icon_wink.gif
--------------------------
Ivojan - dotaz: To Boris: Jsou v natur části kempu Mlaska i nějaké bungalovy?
http://web.telecom.cz/ivo.janecek ivo.janecek@policka.cz
---------------------------------------
To: Ivojan. V červenci jsem e-mailem zjišťoval jestli jsou bungalovy i v n-části kempu Mlaska a bylo mi řečeno že ne. Petar petar1@atlas.cz
natur

ne červenec 10, 2005 3:41 pm

Re: CHORVATSKO - JADRANSKÉ OSTROVY

DOPRODEJ SILVA
Ze zdravotních a rodinných důvodů se uvolnily kajuty na Silvě 4 (16.7.-23.7. - trasa B směr Vis) a Silvě 5 (23.7.-30.7. - trasa A směr Dubrovník). Případní zájemci se mohou obrátit na náš mail nebo telefon 603 418 474. Právě jsem se bvrátil z Chorvatska - na rozdíl od ČR tam svítí sluníčko, prší výjimečně, teplota vody byla v sobotu 23°C, na lodi se vaří perfektně. Neváhejte, jen na jachtě Silva naleznete klid a pohodu - pobřeží i ostrovy jsou hodně přelidněné. Zdraví Hájek starší.
jaha

st červenec 20, 2005 4:05 pm

LOPAR a RAB

Na http://lopar.wz.cz/ se muzete podivat na nejake moje foto a povidani o FKK plazich na Rabu.
--------------------------
Žurek:
MOCKRÁT děkuju za konečně příspěvek (po dlouuuuhatánském čase), který lidem něco přinesl. Když jsem Naturistu zakládal, tak jsem měl představu, že se takovými cestopisy tady bude jen hemžit. Skutečnost je jiná, ale zaplaťpánbůh, že aspoň kape, když už asi na českém n-internetu nikdy nebude pořádný n-liják.
Reakce JP12 v Natuře je ukrutná. Nic si z toho nedělej, tihle lidi si nevidí ani na špičku nosu a já mám pocit, že ani neví, co dělají.
Mockrát děkuju za Rab a přeju hezké léto.
jaha

st červenec 27, 2005 10:58 am

Re: LOPAR a RAB

Na http://lopar.wz.cz/ jsem pridal informace o plazich Dubac, Maman a Mirine a diky petre pridal par dalsich fotek.
Take je tam nova cast o moznostech vyletu na Rabu.
Ivo Přemyslovský

po září 12, 2005 2:20 pm

Re: CHORVATSKO - JADRANSKÉ OSTROVY

Vela Farska - ostrov Brač

Zdravím všechny příznivce naturismu.
Už se nám blíží podzim a je čas se podělit o zážitky z letošního léta. Po několika letech strávených v chorvatských kempech ve vlastním stanu jsme se letos rozhodli využít služeb ... celý cestopis
zurek

pá září 30, 2005 2:53 pm

Re: CHORVATSKO - JADRANSKÉ OSTROVY

Nové fotografie ve výše uvedeném cestopise (Vela Farska, Brač): http://www.naturista.cz/oplatil/forum/2005brac-vela-farska.htm#foto
zurek

po leden 09, 2006 6:35 am

Re: CHORVATSKO - JADRANSKÉ OSTROVY

Napsal Petre:
Množství velmi zajímavých a užitečných informací o možnostech dovolené a koupání v Chorvatsku lze nalézt na diskusním foru:

http://www.ihvar.cz/jaderske/forum/forum5/index.php

Koupání bez plavek v Chorvatsku je na tomto foru předmětem rozsáhlé výměny cenných zkušeností.

Při prohlížení příspěvků si člověk ověří zkušenost, že určitě půlka Čechů nespoléhá na cestovní kanceláře, ale na skutečnost, že se spolehlivostí 99% naleznou vhodné ubytování až po příjezdu na místo, které se jim zamlouvá k pobytu . Dotazů a poznámek o FKK plážích je tu habaděj
hvar-dalmatia

čt únor 09, 2006 2:10 am

Re: CHORVATSKO - JADRANSKÉ OSTROVY

icon_razz.gif ahoj from hvar icon_wink.gif
--------------------
Žurek:
No nazdar...
_________________
www.hvar.hr
jaha

čt srpen 31, 2006 5:24 pm

Re: LOPAR a RAB

jaha napsal:
Na http://lopar.wz.cz/ se muzete podivat na nejake moje foto a povidani o FKK plazich na Rabu.


Na http://lopar.wz.cz/ jsem aktualizoval informace o cenach, plazich atd..
Pridal informace o plazich na poloostrove Kalifront a pridal nejake fotky plazi.
Dale rozsiril cast o moznostech vyletu na Rabu a pridal info o Severnim Velebitu a zatoce Zavratnica.

J.