Dovolená v Chorvatsku na ostrově RAB 2003

Archivni kopie starych prispevku byvaleho diskusniho fora, provozovaneho na adrese http://www.naturista.cz/forum do roku 2006. Nektere odkazy mohou byt jiz nefunkcni.

petre

st květen 28, 2003 10:51 pm

Dovolená v Chorvatsku na ostrově RAB 2003

D.
natur

čt květen 29, 2003 1:07 pm

Re: Dovolená v Chorvatsku na ostrově RAB 2003

SROVNÁVÁNÍ CEN
Nechci zde s kolegou příliš polemizovat, sezóna nastává a je moc práce s nějakým podrobným pátráním. Ale přeci jenom trochu:
* ta cena 10.500 Kč se mi zdá trochu neúměrně nízká, v této době prodává CK Victoria v tomto středisku 4-lůžkový karavan v kempu za 12.000 Kč + poplatky. Loni jsem pro známého zajišťoval obdobnou rekreaci v jedné vesnici na Omišské riviéře a stálo to přímo v chorvatské cestovce okolo 15.000 Kč (a byla to úplná "díra", Lopar je "vyhlášená" lokalita, či-li logicky dražší). I já jsem dnes našel řadu nabídek loparských ubytovatelů, vždy jsem se však dostal na celkovou cenu okolo 14-15.000 Kč
* v té rychlosti jsem nenašel německé cestovky, resp. našel. ale bez uvedených cen, nemohu tudíž komentovat. Mohou však být nižší - cena se odvíjí i od celkové pronajmuté kapacity a i tak trochu od "jména = síly" a tradice cestovky
* našel jsem však české cestovky za cca 17-18.000 Kč
* další hledisko - on ten výhled na moře nemusí znamenat, že ten dům stojí u moře, na moře se dá koukat i z kopce, vzdáleného od moře třeba kilometr a více, to už vůbec nemluvím o vzdálenosti na některou z FKK-pláží
* cestovky musí brát zřetel na kvalitu a ta musí být solidní a u všech bytů v podstatě srovnatelná, jinak vzniknou "třenice" mezi účastníky zájezdu
* také je nutno kalkulovat s pobytovými taxami, bankovními poplatky, ap.
* a vždy zde hrozí při platbě až po příjezdu určité nebezpečí, že to pronajímatel prodá klidně ještě někomu jinému (kdo dá víc a na dlaň o trochu dříve)
* je fakt, že Chorvati jsou ve finančních a obchodních otázkách nepolepšitelní, jejich diference cen pro velkoodběratele a "individuály" je přímo zanedbatelná (na rozdíl od "civilizované" Evropy), pak cestovky musí (musí nějak pokrýt režijní náklady) být pochopitelně nad cenou "pultovou". Obvyklé a normální je to však obráceně.
To píši jenom proto, že článek vyzněl v podtextu, v duchu - největší zloději jsou české cestovky. Když se podíváte na letošní smršť "last momentů" (což se naštěstí netýká nás), tak je jen otázkou, kolik jich a kdy "zkrachuje". Bez rozdílu - od těch nejmenších, po ty největší.
ing.Hájek, Natur Travel
petre

pá květen 30, 2003 11:00 pm

Re: Dovolená v Chorvatsku na ostrově RAB 2003

Není asi velkým překvapením, že na můj příspěvek o Rabu zareagovali moderátoři a hlavní příspěvatelé fóra, pánové ing.F.Hájek a E-mailem I.Žůrek.

Stalo se však poněkud nezamýšlené. I.Žůrka příspěvek zaujal tak, že z něho udělal článek. Přidal k textu „Dovolená … „ svůj název „Srovnání cen….“ a umístil ho na Naturistovi. A protože staré gottwaldovské „kádry rozhodují vše“ lze dobře parafrázovat sloganem „hedlajny rozhodují vše“, tím novým titulkem pěkně otočil čtenářovu pozornost trochu jiným směrem, než byl hlavní záměr autora. Reakce na článek a odborný komentář ing.F.Hájka pak přibyl do fóra o to rychleji.

V této souvislosti lituji, že jsem vymazal svůj předchozí příspěvek o Rabu z počátku dubna. Psal jsem nový text pod jeho vlivem a mnoho souvislostí, zejména motivace, proč jsem ho napsal, čtenáři logicky mohla trochu zaniknout. Bohužel jsem si ten starý příspěvek zřejmě neuchoval, bylo by i ted snazší pro mě reagovat.
Můj primární zájem byl dovědět se vic o písečných plážích Sahara, Stolac, o možnostech koupání na Loparu a plánuje-li někdo pobyt v těchto místech začátkem července. Uvedené cenové relace jsem nabídl už tehdy nabídl případným zájemcům. Ale jak bývá v české kotlině zvykem, nebyli žádní zájemci ani o to, ani o ono. Už v dubnu jsem mohl porovnání cen zveřejnit, ale věděl jsem, že reakce odborníka by mě neminula.

Souhlasím zcela s ing.F.Hájkem, že nastává hlavní sezóna a je třeba se věnovat spokojenému zákazníkovi. Další diskuse by se koneckonců vedly jen mezi 2-3 účastníky, a na to není čas a nemá to ani smysl. V komentáři ing.Hájka mě zaujalo několik bodů. Nemám však motivaci ani chuť k nějaké rozsáhlé polemice či diskusi. Mám jen pocit, že některé moje postřehy a poznatky by mohly být pro některé návštěvníky fóra zajímavé a možná užitečné při uvažování o dovolené v Chorvatsku. Zrnko zajímavého v mém příštím komentáři snad nalezne i odborník.

Byl bych však rád pochopen. V žádném případě si nestěžuji, uvádím vše hlavně jako zajímavost, a protože mě zaujalo, jakou moc mají novinové titulky ...….
Takže ještě jednou díky za zájem. icon_smile.gif
natur

ne červen 01, 2003 3:45 pm

Re: Dovolená v Chorvatsku na ostrově RAB 2003

RÁB - LOPAR ještě jednou
Takže k Loparu ještě z té druhé strany problému, té neekonomické, spíše praktické. Předem hlásím, že jsem v tomto místě osobně nebyl. Protože je však v naší nabídce (i když převzaté od jiných českých touroperátorů), pečlivě jsem si situaci v Loparu prostudoval, příp. i prodiskutoval s těmi, co tam již byli. Jsou tam skutečně písečné pláže (v Chorvatsku dosti neobvyklé), vhodné zejména pro pobyt s dětmi a je jich tam několik. Na druhou stranu nutno konstatovat, že jsou více vzdálené ubytovacím kapacitám než pláže "textilácké". Proto také záleží (jak jsem se zmiňoval ve svém předchozím příspěvku) na tom, kde příslušný privát je umístěn. To jsou právě ta rizika ubytování v "neznámém" soukromí. Uvedu příklad z jiné části Jadranu - v Itálii, na Gargánu je FKK-středisko. Horizontálně pár metrů od pobřežní čáry. Vertikálně však několik stovek metrů.
ing.Hájek, Natur Travel
petre

ne červen 01, 2003 10:16 pm

Dovolená v Chorvatsku na ostrově RAB 2003- podruhé

D.
natur

po červen 02, 2003 4:42 am

Re: Dovolená v Chorvatsku na ostrově RAB 2003

RAB A CESTOU PLITVIČKI
Ubytování na Plitvičkách Vám zajistí CK Atlas Adriatic, tel. 274818441, www.atlas.adriatic.cz, info@atlas-adriatic.cz. Běžně to u této CK pro naše klienty zajišťujeme. Pokud se nemýlím, v době Vaší cesty je již vyprodán lacinější pobyt v chatkách v kempu Korana, snad větší naděje je v hotelu Bellevue nebo v motelu Grabovac. Nepočítejte s tím, že by jste v tomto místě sehnal ubytování "na blint", to by jste musel mít hodně velké štěstí. Možná někde v soukromí po cestě a trochu dále v okolí.
ing.Hájek
petre

po červenec 21, 2003 5:43 pm

Jaké to bylo na RABU 2003

E.