Sauna a zkušenosti s ní. Co do sauny? atd.

Archivni kopie starych prispevku byvaleho diskusniho fora, provozovaneho na adrese http://www.naturista.cz/forum do roku 2006. Nektere odkazy mohou byt jiz nefunkcni.

JP

po říjen 20, 2003 12:32 pm

Sauna a zkušenosti s ní. Co do sauny? atd.

Přátelé, o víkendu se s mojí drahou polovičkou chystáme do sauny a při této příležitosti bych se vás rád optal, co si s sebou tak člověk do společné sauny nosívá icon_question.gif
Děkuji za odpověd(i) icon_biggrin.gif

Článek na toto téma: SAUNOVÁNÍ - čím hůře, tím lépe
zurek

po říjen 20, 2003 3:51 pm

Re: Co do sauny?

Dobrá otázka icon_wink.gif Jenže bohužel je to skoro v každé sauně jinak. Někde mají všechno v ceně (ručníky, prostěradla), je třeba se dopředu zeptat.
Já osobně bych to neponechával na náhodě a vzal bych si: pantofle, 1-2 větší ručníky, 1 prostěradlo nebo velikáááánskou osušku na ležení, něco na rozproudění krve (pokud možno měkčího než ocelový kartáč), mycí potřeby na tělo (ne na auto), pokud někomu schází, tak alespoň trochu toho stresu, který se v sauně bezpečně rozplyne. Hodně užitečných rad do sauny najdete zde:
http://www.sauna-athena.cz
zurek

čt listopad 25, 2004 9:18 am

Re: Sauna a zkušenosti s ní. Co do sauny? atd.

Nový článek o saunování: http://www.naturista.cz/sauny/2004saunovani.htm
Andy68

čt listopad 25, 2004 11:51 am

Re: Sauna a zkušenosti s ní. Co do sauny? atd.

Moje skusenosti by som zhrnul takto: Prilis caste navstevy sauny nedporucam - nie castejsie ako raz tyzdenne, idealne je raz za 2 tyzdne. Bezpodmienecne sa treba ochladit v ochladzovacom bazene, alebo aspon pod sprchou co ale myslim nie je dostatocne. (Raz som sa vobec neochladzoval, len pod vlaznou sprchou a bolo mi este 3 dni velmi spatne). Do potnej miestnosti len 3x, nie viac. Pocas saunovania a niekolko hodin potom mi je strasne fajn. V noci sa potom velmi dobre spi. Na druhy den mi uz tak dobre nie je - niekedy aj olutujem ze som bol v saune, mam stuhnute svalstvo hlavne v krcnej chrbtici - z tej studenej vody, chodidla ma studene ako lad. Riesim to tak ze na druhy den rano si idem zabehat 3 - 4 km, prirodzene (pohybom) sa vypotim a to mi pomoze. Celkove mam radsej take miernejsie sauny - bio, bylinkove a pod. ktore maju len 50 az 70 st. C, po ktorych sa osprchujem len vlaznou vodou. Dosaunovania.
glide

čt listopad 25, 2004 6:03 pm

Re: Sauna a zkušenosti s ní. Co do sauny? atd.

Sauna v zimě - ROZHODNĚ ANO.

K první návštěvě sauny doporučuji doprovod někoho, kdo má se saunováním zkušenosti. Nováčci obvykle nedodrží správný saunovací cyklus a mnohdy je první zkušenost odradí od dalších návštěv. Všechno chce svůj čas a i správné saunování se musí člověk tak trochu naučit. Ze začátku stačí poslouchat signály vlastního těla a základní pravidla saunování

- nezůstávat v prohřívárně příliš dlouho, nesoutěžit kdo vydrží déle
- postupně se ochlazovat, nelámat rekordy v pobytu v ledové vodě
- a zejména dodržet správný odpočinek mezi jednotlivými návštěvami prohřívárny.

Do sauny chodíme se ženou skoro každý týden a naučili jsme se saunovat tak trochu individálně i když jsme v sauně společně. Zjistili jsme, že každému z nás vyhovuje trochu jiný rytmus a délka pobytu v prohřívárně. Sauna je úžasný vynález a myslím, že má blahodárné účinky na organismus - dva roky chodíme pravidelně a zdá se že jsme skoncovali s otravnými chorobami typu chřipek a viróz.

Takže hurá do sauny..... icon_smile.gif icon_smile.gif icon_smile.gif
zurek

pá listopad 26, 2004 4:04 pm

Re: Sauna a zkušenosti s ní. Co do sauny? atd.

DLOUHÁN z Olomouce:
Ahoj a díky za zkušenosti se saunováním na naturista.cz.
Ten údaj o tolik rozdílné teplotě v závislosti na výšce můžu jen potvrdit z vlastní zkušenosti. Trpím totiž pocitem studených nohou a opravdu je to paradoxní situace, když se nahoře potím do můžu, jen se lije, a mě je zima na nohy! Když si na ně sáhnu, mám je normálně ze strany chodidla studené! Saunoval jsem se takhle asi 2 x, a pak jsem začal tak, že si v sauně lehnu na záda a nohy dám vzhůru, opřu si je o stěnu. Horko do chodidel až štípe, hlavně do prstů, ale je to super. Jen si takhle připadám jako exot.
Jak má prosím správně vypadat saunování z hlediska časového? Jdu vždycky na 1 hodinu a mám toho až až, ale borci jdou i na dvě. Pokud bych měl jít do potírny max.3x, řekněme po 10-15 minutách, tak to v pohodě stihnu. Třeba v Olomouci se platí sauna na dvě hodiny, ale v této době se dá volně chodit do bazénu (tedy ne volně, ale v plavkách icon_smile.gif )
Jak je to u vás?
Jinak musím konstatovat, že řeči o nevhodnosti saunování pro nemocné oběhovými potížemi (srdcaři) "sů iba také táraniny". Viděl jsem reportáž z nějakého neoficiálního mistrovsví v saunování, myslím že to bylo u nás, kdy ze sauny po dost dlouhé době vyvedli muže staršího středního věku, a později zjistili, že nemá úplně zdravé srdce. A borec přežil!

Běž do sauny,
nebuď líný!
Na všechno jsou vitamíny!
To je věru pěkný blud.
Kdo saunuje se, ten zdráv buď !
-----------------------------------------------
Ráďa:
Milý Dlouháne,
Postup při saunování děláš dobře a nedá se Ti nic vytknout. Jen bych Ti rád připoměl důkladné ochlazení pro každém prohřátí.
Dvě hodiny pro saunování se volí proto, že hodinu je člověk v prohřívárně a ochlazovně a hodinu v odpočívárně. Při odchodu ze sauny by měl být člověk příjemně naladěn a nemělo by mu býti zima ani horko.
Postup saunování nalezneš na www.sauna-athena.cz sekci virtuální sauna
Sauně zdar
Radovan
P.S. Sauna pojem potírna nezná, zpotit se dá na kole do kopce. V sauně máme prohřívárnu.
anza

ne listopad 28, 2004 12:46 pm

Re: Sauna a zkušenosti s ní. Co do sauny? atd.

Ahoj,
přispěl bych ještě jednou radou : dodržovat aspoň 10-15 minutové intervaly mezi jednotlivými "cykly" . Saunováním se z těla ztrácí množství minerálů a organismus musí mít čas si je doplnit. Pití (nejlépe minerálek, nebo i trochu piva pro silnější jedince icon_cool.gif ) mezi jednotlivými saunování by mělo být samozřejmostí.
V sauně občas uvidíte borce, kteří z bazénu naběhnou rovnou zpátky do sauny. Potom, co saunu jednou opustí v horizontální poloze, jim to většinou někdo vysvětlí icon_wink.gif

sauně zdar !
Andy68

po listopad 29, 2004 9:00 am

Re: Sauna a zkušenosti s ní. Co do sauny? atd.

Najlepsie to znasam v lahu. Preto som rad ak je v saune malo ludi a mozem sa natiahnut na celu dlzku. Aj sediet s nohami skrcenymi v urovni zadku je lepsie ako sediet s nohami spustenymi na zem. Zrejme to suvisi s velkym rozdielom teploty v saune, v zavislosti od vysky. Preto je idealny lah - ked hlava nie je vyssie ako ostatne telo.
Ludek1

po prosinec 06, 2004 3:13 pm

Pár zkušeností z Finska

Poštěstilo se mi tenhle rok navštívit Finsko, před tím jsem se saunováním moc zkušeností neměl, ale tady mě to samozřejmě neminulo. Vždycky jsem myslel, že pojem finská sauna znamená saunu suchou, ale ve Finsku jsem se setkal jenom s parní saunou (jestli nepoužívám ty správné termíny, tak to se omlouvám, já jsem i prohřívárně schopen říkat potírna, protože JÁ se tam teda potím ;). A další šoky přišly, kamarád Fin -co se tam o nás staral- mi vyprávěl své zážitky s českou saunou, že prý u nás máme jenom samá pravidla, jak se to dělat má a co se nesmí; u nich je to všechno otázka jednotlivce, co jemu je či není příjemné, každý si najde ten svůj režim. Takže když jsem si na pryčnu rozložil prostěradlo, tak na mě jen tak nevěřícně kouknul, o jaké že vymoženosti se to zase pokouším, prej kůže má dýchat a o hygienu je postaráno tím, že se pryčna před usednutím nejdřív polije vodou, ale pokud mi to vyhovuje takhle, tak žádný problém.

Měl jsem ubytování se saunou na pokoji, po tomhle se mi fakt stýská, když člověk příjde o půlnoci domů a ještě si může na chvíli skočit do sauny. Na druhou stranu, vyzkoušel jsem si i tradiční finské saunování, dřevěná chatka u řeky, uvnitř se dřevem zatopilo pod dvěma kamny (jedny na "teplo" a druhé vařily vodu ve velké kádi, ať je hodně páry), ochlazovalo se samořejmě v řece (sice bylo léto, žádný sníh a led, ale zase ty nekončící západy slunka) a hlavně venku na ohništi jsme udili ryby, tenhleten zvyk dávat si při sauně rybu nebo klobásy bych si nechal líbit u nás ;)

Abych pravdu řekl, saunování ve Finsku mě dost ovlivnilo, jednak jsem začal mít rád parní saunu (averze zmizela poté, co jsem si uvědomil, že netřeba hnát teploměr do nějakých výšin), začal jsem koketovat s postavením si vlastní sauny v bytě (momentálně je to nereálné, ale sní se o tom hezky) a na ty všelijaká pravidla se dívám spíše jen jako na doporučení, důležitý je vlastní pocit ze sauny. Samořejmě, je možné, že saunu jednou opustím v horizontální poloze (třeba proto, že jeden z nejhezčích pocitů při saunování je pro mě po důsledném ochlazení zase rychlé naběhnutí do sauny), ale jak říká klasik, zatím je to dobrý ...
ivojan

po prosinec 06, 2004 4:07 pm

Re: Sauna a zkušenosti s ní. Co do sauny? atd.

ZAžil tradiční finskou saunu ve Finsku před 20 lety a musím potvrdit výše zmíněné. I v e společné sauně ve škole, kde jsme byli ubytovaní, která byla vytápěná elektricky tak na 70 stupnů, se kamna polévala vodou pomocí speciální naběračky. Bylo to mnohem příjemnější než ta naše poličská sauna vyhnaná na 100 stupnů.