ČERNÁ HORA

Archivni kopie starych prispevku byvaleho diskusniho fora, provozovaneho na adrese http://www.naturista.cz/forum do roku 2006. Nektere odkazy mohou byt jiz nefunkcni.

natur

ne březen 02, 2003 9:31 am

Re: ČERNÁ HORA

NATURISTICKÉ MOŽNOSTI V ČERNÉ HOŘE
V prvé řadě je nutno si uvědomit, že značnou část obyvatelstva této krásné země na pobřeží Jadranu tvoří lidé muslimského vyznání. A to je jak známo, dosti nesmiřitelné k představě naturistického pojetí života.
Před poslední válkou na Balkáně byly v této zemi v podstatě 2 lokality - Ada Bojana u Ulcinje a pláž nedaleko mondéního letoviska Sveti Štefan. Válka tuto zemi však dosti poznamenala, rozvrátila její, i tak dost nefungující, hospodářství, přinesla tisíce uprchlíků i ze sousedních zemí, atd. Faktem je, že ne všechno ještě funguje tak, jak by mělo a všechny problémy nebyly ještě odstraněny. Jak vypadá lokalita u Sveti Štafana nevím, letos na výstavách cestovního ruchu zastoupení Černé Hory tuto lokalitu dost nabízelo (což dříve nikdy nebývalo a o něčem to svědčí).
ADA BOJANA foto a stránky - v tomto středisku na ostrově v deltě řeky Bojana (již je k dispozici most, dříve tam byl přívoz), na samé hranici s Albánií, cca 15 km na jih od města Ulcinj je možno se ubytovat v bungalovech s polopenzí nebo v kempu s vlastním stravováním. Pláž je zde nádherná, písčitá, dlouhá několik kilometrů, koupat se je možno i v řece Bojaně (nikoliv však v ramenu tvořícím státní hranici - to by nemuselo dobře dopadnout). Sezóna je zde prakticky od května do října, faktem však je, že naši klienti v roce 2001, mající zaplacený a potvrzený pobyt od 15.6. po příjezdu zjistili, že v areálu je pouze údržbář a stádo krav. Ostatní personál, včetně pana ředitele, dorazil až koncem června. Ceny jsou na nízké úrovni, odpovídají tak kvalitě poskytovaných služeb. Bungalovy nebyly zrovna v perfektním stavu, ani ostatní doplňkové služby (sportoviště, ap.) nebyly zrovna na příjezd turistů připraveny. Podle našich informací je velice úsilovně hledán “strategický“ partner (kupec), takže otázkou je, zda toto středisko bude letos v létě, příští rok, .. vůbec naturistické. Tato oblast není zrovna optimální ani po stránce bezpečnostní. Albánie je za řekou, Makedonie a Kosovo velice blízko, země plná muslimů a válka v Iráku na spadnutí. Můj názor - počkat, jak se situace ve středisku samém a v oblasti jako takové vyvine. O ceny se bát nemusíte, ty hned tak neporostou, nával turistů nelze v nejbližší době očekávat.
ing.Hájek
zurek

po červenec 07, 2003 2:21 pm

Re: ČERNÁ HORA

Animovaný soubor PPS o Černé Hoře, jejím pobřeží a Adě Bojaně.
Ve Slovenčině. Soubor má 809 KB
Abel

čt červenec 10, 2003 5:30 pm

Re: ČERNÁ HORA

No, malinko bych si dovolil poopravit zdejší údaje. Převážná část Černohorců jsou pravoslavní, a s nahotou na rozdíl od katolických Chorvatů obvykle až takové problémy nemají. Ulcinj je trochu výjimka, protože je tam silná albánská (muslimská) menšina, navíc kvůli tomu fungovala jako "kosovská Riviéra", t.j. jezdili se tam rekreovat kosovští Albánci. Což bylo znát, ještěže tam byla (je) ta Bojana. Pro zajímavost, táta jezdil ještě za totáče služebně do Albánie, a říkal, že Albánci (ti z Albánie) se koupou vesměs nazí, i na fotkách to bylo celkem jasné.
natur

čt červenec 10, 2003 7:54 pm

Re: ČERNÁ HORA

ČERNÁ HORA
Samozřejmě, že se dříve Albánci koupali nazí. A nejen oni, pamatuji obdobné zkušenosti např. z Bulharska. Ale oni nebyli naturisté, oni prostě plavky neznali. Buď se koupali ve spodním prádle nebo nazí. (Sozopol, rok cca 1965)
ing.Hájek
pjot

ne srpen 31, 2003 10:25 pm

Re: ČERNÁ HORA

Vrátili jsme se z dovolené v oblasti mezi městy Sutomore a Bar v Černé Hoře. Dobré možnosti pro naturisty jsou na několika místech na poloostrově Ratac, blízko zřícenin kláštera. Jedna malá pláž se nachází kousek za plotem areálu bungalovů Zlatna Obala, další o něco větší pak za klášterem s výhledem k Baru. Pláže jsou z větších oblázků. Obě jsou oficielně nudistické (alespoň podle nápisů u pláží), kapacita každé tak kolem 50 lidí, ale i odpoledne se dalo najít dobré místo. Dost lidí okupovalo také útesy podél celého poloostrova. Procento naturistů tak 70 – 100 %, takže idylka. Kupodivu nebylo tam ani tolik Čechů, výrazně převažovali místní „Jugoši“. Atmosféra přátelská – buď se tolik všichni znali nebo jsou prostě tak temperamentní. Dokonce tam docházel párkrát denně chlápek s občerstvením. Pláže jsou ideálně dostupné od bungalovů Zlatna Obala – my jsme to měli 7 minut chůze, takže vhodné pro ty, kteří kempy zrovna nemusí. Jinak se dá autem zaparkovat někde u silnice (magistrály). Další možnosti v Černé Hoře : na Bojaně jsme nebyli, takže nevím, ale severně od Budvy se nachází pláž Jaz http://www.visit-montenegro.com/english/sunce/jaz.htm , jejíž část je údajně nudistická (nějaké nudisty jsem viděl z výšky z autobusu, stejně tak asi textilní kemp).
Na závěr : Snad poprvé jsem děkoval Bohu, že jsme oba s manželkou naturisty. Ta masa lidí na textilních městských (hlavně Sutomore), ale i hotelových plážích byla tak úděsná, nedovedu si představit, že bych se v tomto prostředí dokázal rekreovat. Na ona krásná místa na Ratacu bychom se styděli jít a to by byla velká škoda. Fotky pláží a okolí mám na http://album.volny.cz/pjot
natur

pá leden 02, 2004 6:10 am

Re: ČERNÁ HORA

ČERNÁ HORA A FKK - 2004 http://www.naturtravel.cz/jugo.html
Jak se zdá, tak už se podařilo "zcivilizovat" FKK-středisko Ada Bojana u Ulcinje. Pro rok 2004 je již v prodeji u našich německých partnerů a tudíž ji nabízíme i my. Máte možnost si vybrat ze dvou kategorií ubytování, ta luxusnější nabízí pokoje s klimatizací. Ceny jsou poměrně velice příjemné, je to pouze poněkud dále dopravně. Máte možnost cestovat buď vlastním autem (doporučujeme minimálně 1x přenocovat na cestě v nějakém pensionu) nebo autobusem (zajistíme). Otázkou je zatím letecká doprava - jsme schopni ji zajistit z letišť v Německu (Lipsko, Halle, Mnichov, ...), u letů z ČR je problém se zajištěním transferu z letiště v Tivatu, Podgorici nebo Dubrovníku do Ulcinje (tam žádná česká cestovka nepůsobí). Lze předpokládat, že už rekreace v Ada Bojaně bude probíhat bez podstatných problémů, v patrnosti je však nutno mít skutečnost, že se jedná o oblast s převažujícím muslimským obyvatelstvem a tedy se systémem "maňana". Podrobnosti na www.naturtravel.cz.
ing.Hájek
Borec

ne srpen 29, 2004 12:15 pm

Re: ČERNÁ HORA

Diskuze k cestopisu z Ady Bojany.

Od 29.7.2004 jsme s manželkou strávili v Adě Bojaně 18 dnů. Zážitky jsou rozporuplné. Šok začal na hranicích, kde nám celníci pro... celý cestopis zde: http://www.naturista.cz/oplatil/forum/2004ada-bojana.htm
FOTOGALERIE:
http://album.olympus.cz/PhotoGallery/public/pAlbumShow.asp?idAlbum=42782
casablanca

po srpen 30, 2004 11:22 am

Re: ČERNÁ HORA

Uvazoval jsem o dovolene v Ada Bojana pristi rok, ale jeste to asi budu muset zvazit. Jeste se mi nezda ta cena - 28 EUR osobu a den je docela hodne, na tech 18 dni to vychazi pro dva skoro 1000 EUR. Nejake ceny jsou na http://www.montenegro-cijene2004.cg.yu/ulcinj/TN%20Ada%20Bojana.htm a jsou nizsi. Zajimalo by mne kde jsi ten pobyt kupoval, pres cestovku (kterou?) nebo primo na miste?
Borec

po srpen 30, 2004 1:28 pm

Re: ČERNÁ HORA - Ada Bojana

Cestovních kanceláří pro rekreaci nevyužívám. K získání informací o zájmové oblasti využívám internet či jiné zdroje.
Pobyt jsem si vyjednal přímo na recepci střediska. Nikdo s Vámi o cenách nediskutuje a k délce pobytu nemají výhrad. Za A - zaplatíte 24,-EUR/osoba/den - s PP, za L - zaplatíte 28,-EUR/osoba/den - s PP. Pokud to nějaká cestovní kancelář nabízí levněji, pak patrně z toho důvodu, že dostává množstevní slevu za dodání většího množství rekreantů. V plné sezoně zde byla kapacita zhruba ze 3/4.
natur

út srpen 31, 2004 6:51 am

Re: ČERNÁ HORA

Nevím, kolega Borec je zřejmě hodně náročný a kritický za každou cenu. Informace mých klientů z Ady Bojany jsou poněkud odlišné. Samozřejmě - nedostatků je zde dost, cena služeb je však podstatně nižší než třeba na Istrii. Většina letošních klientů se tam chce příští rok opět vrátit, a to je dle mého jednoznančný názor. A k té dopravě - na nová auta asi po válce nemají a že by se u nás jezdilo o moc bezpečněji, o tom by se dalo také uvažovat.
Hájek, Natur Travel
Borec

út srpen 31, 2004 1:08 pm

Re: ČERNÁ HORA

Omlouvám se, pokud můj výklad vyzněl kriticky. Nechtěl jsem kritizovat (za každou cenu) a nechtěl jsem vypadat jako náročná osoba. Snažil jsem se pouze popsat to, co jsem viděl. Na internetu se mnoho lidí dotazuje, jak to v Adě Bojaně vůbec vypadá. I já jsem se dotazoval. Od Vaší cestovní kanceláře jsem se toho mnoho konkrétního nedozvěděl. Odpověďi jsem dostal od dvou kolegů (jeden z Čech, druhý ze Slovenska), které se od mých prožitků mnoho nelišily, ba byly ještě horší, protože byli v Adě Bojaně rok či déle přede mnou. Jejich kritika se týkala hlavně ubytování, starého rozvrzaného socialistického nábytku, nefunkčních vypínačů, kdy si rozsvěcovali jističi, nutnost dovybavit si pokoj návštěvou jiných neobsazených buněk, nepořádku na divoké pláži a v části zdevastovaného střediska, rosniček a hmyzu na WC, počasí, mající vliv na vypínání proudu a vody apod. I přes tyto informace a jak vy říkáte velmi náročný a kritický postoj, jsem se rozhodl, že tam pojedu a vyzkouším si to na vlastní kůži. Ta legrace mne přišla i s cestou na cca. 45 tis. Kč za dvě osoby, ale já je nelituji. Poznal jsem, že třeba právě v tom ubytování se to asi o „trochu“ zlepšilo, protože jsem problémy v tom směru nepociťoval. Třeba nejsem zas až tak náročný?! Co si za ty peníze ostatně přát, ne? Pokoj, dvě postele, hygienická buňka a balkon je až dost! Až na 5 zatažených dní jsme měli nádherně (vypršelo se to vždy v noci), žádný písek nám do očí nelétal (byl sice vánek, ale malé intenzity a na sluníčku velmi příjemný), ba ani žádné velké vlny v tu dobu nebyly.

Nikdo na žádném webu do července 2004 nedokázal sdělit pravdu, své dojmy a zážitky, protože se tam patrně moc jedinců nedostalo. Během svého pobytu jsem byl ostatně v Adě Bojaně z naší republiky sám. Pouze ke konci tam stálo zaparkované auto s pražskou spz (třeba se dotyčný k diskusi připojí). V Ulcinju jsem viděl 2 české vozidla, jinak nic. Nedivím se, protože já jsem ze Severočeského kraje musel najet 1500 km, abych se tam po Jadranské magistrále, plné omezených rychlostí, policistů, kolon a nehod dostal. Možná, že jsem rozhozen ještě z té cesty, či délky pobytu a tak jsem nedokázal zapomenou na vše, co jsem tam viděl. V každém případě nechci hanit udržovanou část střediska Ada Bojana, její pláž, moře či personál. Vše bylo mou osobou hodnoceno jako velmi slušné. I já bych se tam klidně každý rok vracel, avšak ne na tak dlouho a muselo by to být blíž. Cenu za ubytování jsem nekritizoval, pouze jsem odpovídal na dotaz. Každá dovolená mne běžně v průměru stojí kolem 50 tis. Kč a nijak o tom nepřemýšlím. Cítil jsem se v udržované části střediska velmi příjemně a uvolněně. To prostředí, písek, mělké moře nemělo chybu. To, že se odkládal oděv až na pláži, kulturní člověk, který bere ohled i na ostatní, především pak na personál, vstřebá. Chybu neměly ani večery v rybích restauracích na Bojaně. Avšak nikdo, kdo tam byl mi nevyvrátí laxní postoj majitele areálu, který nechává napospas druhou polovinu areálu, včetně přilehlé pláže a jejího okolí. Nikdo mi nevyvrátí otřesné zážitky z kolon v Ulcinju a při řízení vozidla po Černé Hoře. Je pravdou, že se na našich silnicích také najdou "prasata", která nás mnohdy dostanou do svízelné situace, ale to se stane jednou za rok, možná za kvartál či za měsíc. Tam jsem byl zpocen neustále a bál jsem se, abych nemusel z Černé Hory odjíždět autobusem. A to se mám za velmi zdatného řidiče, který ročně bez nehody, problémů a pokut nalítá desetitisíce kilometrů. No a že v Ulcinju není na co koukat, že je tam bída a bude jim trvat ještě dlouho než se postaví na nohy, tak to musí každý vidět sám. Mám mnoho dalších fotografií z této oblasti, protože jsme tam prozkoumali celé pobřeží od Kotoru až po Adu Bojanu (těch 5 zatažených dní mi na to stačilo, protože zde moře zas tolik území nezabírá) a mohu klidně dokumentovat co jsem viděl. Mrzí mne, že Vám jako majiteli cestovní kanceláře, mohu svým výkladem odradit klienty. Já je ale odradit nechci. Kdo chce do Ady Bojany jet na týden či deset dní, nechť jede. Středisko je skutečně kouzelný kus země na této planetě a každý si tam krásně odpočine, příjde na jiné myšlenky a bude se cítit přirozeně a nenuceně. My jsme se rozhodli pro delší pobyt, který by vyrovnal útrapy z té dlouhé cesty, kterou jsme museli absolvovat s rozložením na dva dny. Pokud tam někdo stráví tak dlouho jako my, pak musí mít nutně (stejně jako my) hlad po kultuře a trochu té civilizace, kterou najde skutečně až v Budvě, popř. v Sutomore a v hlavě mu uvíznou některé momenty, které vidět ani nechtěl. Je to ale na rozhodnutí každého jedince. Každý jsme jiného ražení, každý vnímáme věci jinak. Já se snažil podat alespoň nějakou informaci, protože těch několik fotografií pořízených z letadla, které se na internetu vyskytují mi nic moc neřekly a popis areálu či okolí jsem nenašel vůbec. Pokud se ještě někdy do Ady Bojany vrátím, bude to mé rozhodnutí. Stejně tak to bude i na rozhodnutí každého jedince, který se pro cestu do Ady Bojany rozhodne a podstoupí ji. Věřím tomu, že turisté tuto oblast budou navštěvovat stále častěji a častěji. Ostatně příznivá cena za ubytování a potraviny v této zemi je lákavá. Tím dojde i k ekonomickému oživení a zlepšení úrovně nabízených služeb, které někteří jedinci při své dovolené stejně tak jako já potřebují. Ono je to ostatně vidět již v tomto roce. V Gornom Štoji je vybudovaná nová nádherná pláž Copacobana (vjezd na pláž je proti ohromnému krásnému kostelu, který je jakoby celý odlit z betonu). Copacabana je součástí Velike plaže. Jsou zde vybudované krásné restaurace, připravena dřevěná polohovací lehátka s rákosovými deštníky, sprchy, stánky se sportovními potřebami a občerstvením (mohu opět dokumentovat fotografiemi). Není to ale nic pro naturisty, protože již odhalené dámské poprsí znamenalo zmatené pohledy (a to jsme si šli zaplavat raději bokem). Tím chci říct, že se to tam začíná pomalu stavět na nohy, ale je jasné, že to bude ještě nějakou dobu trvat. Ostatně ještě nyní má obyvatelstvo v této části Černé Hory čerstvé zážitky ze zemětřesení, které je před třemi lety postihlo a připravilo je o střechy nad hlavou. Dost lidí se tam zatím stará jen samo o sebe a pokud o někoho jiného, tak jen chtějí znát jakého je vyznání a kolik bere EUR v zemi, z které přichází. Každá oblast má své plus i minus. Z internetu se dozvíte, že Černá Hora se otvírá zahraničnímu kapitálu a nabízí k prodeji mnoho svých území a staveb. Nebude třeba dlouho trvat a úroveň rekreace, nabízených služeb či jiných požitků bude na zcela jiné úrovni, ale to na to už třeba zase nebudeme mít peníze. Pokud se někdo nechal odradit mým výkladem, pak to považuji za hloupost. Pokud někdo touží po poznání, tak se odradit nenechá. Stejně tak jsme se nenechali odradit ani my.
natur

st září 01, 2004 8:56 am

Re: ČERNÁ HORA

Tak tato druhá informace je již skutečně realističtější. Nechci "bránit" Adu Bojanu za každou cenu, ale je nutno být objektivní. Prostě služby v Černé Hoře odpovídají cenovým relacím. Je tam poměrně lacino, v porovnáním se současnou Istrií velmi zřetelně. Je to daleko - to je pravda, dá se však zajistit ubytování v Dalmácii a cestu si zpříjemnit odpočinkem. A je nutno si uvědomit, že tento rok je v podstatě prvním funkčním rokem na Ulcijnské rivieře. Ty roky před tím (asi tak 2-3) byly pouze zoufalými pokusy oživit turistiku. Nejdříve zde byla válka v bývalé Jugoslávii (a to v podstatě nejdéle ze všech oblastí), pak vypukla válka v prakticky souedním Kosovu, pokračovalo to nepokoji v Makedonii. Do toho tisíce uprchlíků. A je nutno ještě připočítat mentalitu zdejších obyvatel a jejich přístup k práci. Tím nemíním nic omlouvat, pouze konstatuji. Pokud se týká udržovanosti pláží - oficiální část udržovaná je, ta ostatní nikoliv, ale to není nikde a nikdy (ani za Tita), nutno si uvědomit, že je dlouhá 3-4 km.
Pokud se jedná o poskytování informací naší CK - jednak můžeme poskytovat pouze takové informace, které máme ověřeny. Ty jsou uvedeny v katalogu - vše ostatní by mohlo být případně považováno za poskytování informací zkreslených. Nemůžeme si tím kazit naše jméno a pověst, jsme oficiální organizace. Za druhé - podrobné a všechny dostupné informace dostanou naši zákazníci při odbavení, ale zdůrazňuji - zákazníci.
A doprava - rozhodně jsou mi milejší drobné šrámy na karoserii černohorských řidičů než auto rozházené v částech po příkopech po "zásahu" civilizovaným českým řidičem. A navíc, v Černé Hoře s tím počítám (opět určitá mentalita), u nás to "přiletí" velice rychle a znenadání. Jen uvedu příklad - byl jsem na kongresu INF na Istrii, cesta celkem v pohodě, až na dálnici v Rakousku se zezadu přiřítil šílenec s Oktávií, 3 metry za mým nárazníkem (v rychlosti 135 a v dešti), ublikat se mohl k smrti - samozřejmě, kdo jiný než český superman.
ing. Hájek, UNA
naturelement

čt září 02, 2004 2:50 pm

Re: ČERNÁ HORA

Nechcem nikomu nadrzat stranu /Borec & natur /, ale moje najnovsie pocity z SCG sa skor priklanaju k nazorom Borca. Pri navsteve HR som navstivil aj prve mestecko v SCR. Len taky jednodnovy vylet. Pripadal som si min. 15 rokov pozadu. Aspon v zalive Boka Kotorska, som mal taky pocit. Je pravda, ze ceny v restavraciach sa skoro priblizuju k nasim, ale cistota a poriadok v tychto koncinach je vzdialenou neznamou. Co sa tyka vsak cien, p. Hajek by si mal uvedomit, ze Istria je najdrahsoou destinaciou celeho HR. Ak by si pozrel ceny v sieti Getro / www.getro.hr /, urcite by zmenil nazor. Niektore identicke tovary su v HR lacnejsie, ako na SK, alebo v SCG. Teda neporovnaval by som ceny v SCG s Istriou. Je to, ako ked porovnavame ceny na Vaclavaku, s cenami v Dolnej Malikovej. Mimochodom som v tejto sieti nakupoval nedavno - predvcerom naposledy, pocas dovolenky pod Dubrovnikom.
Ale vratim sa k prostrediu. Neviem ako to je v Ade Bojane, ale Boka Kotorska ma vobec nenadchla. Hned pri zaparkovani, som po plazi musel prejst malym mostikom ponad potocik, ktory svojou farbou a vonou skor odradzal vstup do mora. V zalive na mestkych plazach nebolo kde si kultivovane lahnut. Dovodom bolo spusta odpadkov / vrchanky od piva, plechovky, papiere, dohorky z cigariet.../ okolo, zhrdzavely tobogan, domy s peknou fasadou, ale zo zadu ruiny. Aj napriek platenemu, mozno aj strazenemu odparkovaniu, som sa rychlo poponahlal k autu. S krasnym pocitom som vstupoval na uzemie HR.
Cize co na zaver dodat?
Kto sa chysta do SCG, mal by dopredu poznat aj taketo veci.
Ja osobne som bol v SCG asi naposledy.
_________________
Prajem prijemny den
naturista@pobox.sk
Milan

pá září 03, 2004 2:22 pm

Re: ČERNÁ HORA

Z Ada Bojany jsme se vrátili minulý týden. Škoda, že všechny ty příspěvky jsou pozdějšího data, asi bychom jeli jinam. Bungalovy jsou poplatné době vzniku, typ A většinou v otřesném stavu, typ L (LUX) přiměřený. Žabky, koníci a komáři jsou v obou typech. Polopenze ucházející, daleko nejlepší jsou různé pokrmy (od ryb přes sýry, šunku, zeleninu) a víno v rybářských baštách na řece Bojaně.
Procházky po 4 km dlouhé nádherné písečné pláži, po celou dobu bez jakéhokoliv oblečení, daly zapomenout na ostatní nedostatky.
Varuji ale všechny o problémech s transférem na letiště (ať už Tivat nebo Podgorica) a s charterovou leteckou přepravou. Zpoždění 26 hodin je dostatečně varující ....
natur

pá září 03, 2004 6:50 pm

Re: ČERNÁ HORA

Stále se ještě domnívám, že se pohybuji na stránkách naturistů principiálních, nikoliv nahodilých (za ty povyžuji ty nudisty, kteří jedou na textiláckou dovolenou a pak hledají, kde by se přpadně svlékli). Srovnávám proto ceny Černé Hory s cenami na Istrii, tj. s oblastí, kde jsou v podstatě jediné chorvatské naturistické lokality, teoreticky obdobné Adě Bojaně (když nepočítám jachtu). Nemusím nikde hledat, abych věděl, že Istrie je dražší než Dalmácie - bylo to tak vždy a bude i nadále. Výjimkou byla pouze doba těsně po válce. Osobně jsem navýšení cen na Istrii čekal dříve a rychleji než je skutečnost.
A pokud se jedná o výlet do Boky Kotorské - nikdy jsem neslyšel, že by se do této lokality jezdilo koupat. Boka Kotorská je zajímavá svojí historií, horou Lovčen a jejími serpentinami vedoucími do bývalého hlavního města Cetinje. Na koupání je Herceg Novi (lázeňské město), případně střediska dále pod Tivatem.
Hájek
majorhulihenova

čt leden 27, 2005 10:48 am

Re: ČERNÁ HORA

Tak nevim,Adu Bojanu jsem navstivila na prelomu cervence a srpna 2004, byl to muj prvni vylet na nudisticky ostrov a rada se tam opet vratim. Jednak bych chtela vedt, co se nekomu nelibilo na stravovani, k veceri je vyber ze tri jidel a myslim, ze si vybere kazdy a snidane jsou formou svedskych stolu (s vybornym syrem). Co se tyce oblecenych lidi na plazi,tak ty lze nalezt az nekde u Albanie. V udrzovane casti je totiz okamzite vyzene vsudepritomny plavcik...(jen tak mimochodem, do vody chodi take nahy). Obleceni lide v arealu jsou normalni, avsak normalni jsou i nazi.Jen do restaurace v centru se kazdy oblekal.V dobe meho pobytu bylo normalni chodit nahy i do kramu. Co se tyce jesterek a zabicek na pokoji, tak predloni jsem byla v chorvatsku,kde stala jedna noc 45 EUR a jesterky tam byli taky. Myslim si, ze v techto statech je to proste normalni a pokud se toho nekdo stiti, tak ma bydlet v hotelu.
Zdeňka Murlová

út leden 03, 2006 7:41 am

Re: ČERNÁ HORA

Dobrý den, sice opožděně, ale přece jsem otevřela příspěvky a diskusi k rekreaci v Černé Hoře, ve středisku Ada Bojana.
Prosím vážené kolegy naturisty, aby mi poslali své poznatky z dovolené na tomto místě v roce 2005.
Děkuji
Z.Murlová
-------------
Žurek:
? icon_wink.gif Ty poznatky jsou přece tady icon_smile.gif Nebo myslíte, že je jednodušší vždycky na požádání rozesílat stovky, tisíce emailů? icon_biggrin.gif Podle mne je výhodnější svoje povídání jednou uložit do fóra dál se už nestarat. Obsáhlejší a zajímavé zážitky najdete na stránce cestopisů http://www.naturista.cz/oplatil/forum/cestopisy.htm
petre

út leden 03, 2006 10:18 pm

Re: ČERNÁ HORA

Zdeňka Murlová napsal:
Dobrý den, sice opožděně, ale přece jsem otevřela příspěvky a diskusi k rekreaci v Černé Hoře, ve středisku Ada Bojana.
Prosím vážené kolegy naturisty, aby mi poslali své poznatky z dovolené na tomto místě v roce 2005.
Děkuji
Z.Murlová
-------------
Žurek:
? icon_wink.gif Ty poznatky jsou přece tady icon_smile.gif Nebo myslíte, že je jednodušší vždycky na požádání rozesílat stovky, tisíce emailů? icon_biggrin.gif Podle mne je výhodnější svoje povídání jednou uložit do fóra dál se už nestarat. Obsáhlejší a zajímavé zážitky najdete na stránce cestopisů http://www.naturista.cz/oplatil/forum/cestopisy.htm


Ano, je jich tam opravdu hodně a jsou velmi užitečné. Jen prosím některé odkazy jsou prázdné. Až budete mít chvilku, podívejte se, kam se zatoulaly, či odkazy odstraňte. Díky za čtenáře. Petre
Zdeňka Murlová

út leden 03, 2006 10:26 pm

Re: ČERNÁ HORA

Dobrý večer,

děkuji za upozornění na již otištěné poznatky o pobytu ve středisku Ada Bojana. Asi nečtu pozorně, ale poslední "čerstvý" poznatek je z léta 2004 a nikoli z roku 2005. Zajímalo by mě pochopitelně, došlo-li k nějakému zlepšení, poněvadž příspěvek z líčení 18 denního pobytu v tomto středisku opravdu není povzbudivý.
Z.Murlová
---------------------------
Žurek:
icon_biggrin.gif
Děkuji vám za tento dětinsky naivní postřeh ze života sdílnosti naturistického lidu. icon_smile.gif
Až tady budete nějaký ten pátek, tak zjistíte, že dočkat se nějakého příspěvku od naturistů trvá opravdu roky icon_cry.gif
Doporučil bych vám tedy obrnit se trpělivostí a národ naturistický pojmout jako líně se převalující masu, která se k činu rozhoupává jen veeelmi pomalouuuučku icon_wink.gif Však to znáte z pláží...
zurek

ne duben 02, 2006 3:29 pm

Re: ČERNÁ HORA

Napsal Caracass:
Dobrý den, zdravím všechny a prosím, zda někdo nemá internetovou adresu,přímo na komplex Ada Bojana v Černé hoře. Kdysi jsem ji měl a ted ji ne a ne najít. Všude jen nabídky cestovních kanceláří.
Díky moc za pomoc:-)
casablanca

ne duben 16, 2006 4:00 pm

Re: ČERNÁ HORA

Podle http://www.touristinmontenegro.com/members/adabojana/adabojana.html by to mohlo byt ulrivijera@cg.yu