ŘECKO

Archivni kopie starych prispevku byvaleho diskusniho fora, provozovaneho na adrese http://www.naturista.cz/forum do roku 2006. Nektere odkazy mohou byt jiz nefunkcni.

zurek

čt únor 27, 2003 2:30 pm

ŘECKO

NATURISMUS NA KRÉTĚ přehledný průvodce naturisty po ostrově, množství fotek (angl.)
Ještě jedny stránky o naturismu na Krétě (angl.)
CORFU - obsáhlé povídání, zážitky a fotky z tohoto ostrova (NUDELAND, angl.)
Množství cestopisů z Řecka. Textilní, ale zajímavé.
CESTOPISY: TOLO (Peloponés), SITHONIA - SARTI Chalkidiki-Mola Kaliva LEFKADA 2004
zurek

st březen 05, 2003 7:51 am

PELOPONÉS - Tolo

Tento text byl převzat s klubu NATURA
PELOPONÉS - Tolo
Autoři: Martin K a Brop

Text tohoto cestopisu se nachází ZDE
Boris Tichý

ne březen 09, 2003 7:56 pm

Re: ŘECKO

Několik odkazů na N-stránky o Řecku mám v seznamu odkazů v odstavci (GR).
sema

pá březen 21, 2003 5:22 pm

Moje návštěvy řeckých ostrovů

Popis a umístění pláží:
Kréta 2001, Matala/Kommos
Kréta 2001, Agia Galini
Kréta 1996, Plakias
Kos 2000, sever
Kos 2000, jih
Kos 2000, Psalidi
Rhodos 1997, město
Rhodos 1997, Faliraki

OMLOUVÁM se za nefunkčnost, bohužel byl můj web zrušen icon_sad.gif(
Pro další informace mi zde nechte vzkaz. Ď.
natur

čt duben 17, 2003 12:35 pm

Re: ŘECKO

ŘECKO – ZEMĚ K NATURISTŮM VLÍDNÁ ČI NEVLÍDNÁ ?
Bohužel, tato krásná země, s nádherným pobřežím, mnoha půvabnými ostrovy a ostrůvky není naturistickému pojetí života příliš nakloněna. Důvod je jednoznačný – náboženství. Sám jsem jednou nebyl vpuštěn do klaštera Ossios Loukas nedaleko Delf jenom proto, že jsem měl na sobě krátké kalhoty. A teď si představte ty naše nahé (nejen) zadky. Když jsme začínali, byla v Řecku k dispozici 3 oficiální střediska – 1 hotel na Peloponésu (nedaleko Nauplionu) a 2 hotely na jížním pobřeží Kréty (Kalypso a Vritomartis). Dnes už nám zbývá ten poslední – Vritomartis, o ostatní jsme „přišli“.
VRITOMARTIS – rekreační komplex hotelu, pavilonů, parku, bazénu, sportovišť a oblázkovo-písčité pláže nedaleko přístavu Chóra Sfakion Vám poskytne vynikající možnosti nejen rekreace, ale i poznání ostrova Kréta, ostrova přímo mystického a bohatého na historické památky. Doprava je možná pouze letadlem do Chánie nebo Heraklionu a odtud obvykle zapůjčeným a na letišti přistaveným osobním autem. Vzhledem k tomu, že areál je umístěn na skalnaté plošině nad mořem, vede k pláži přibližně 800 metrů dlouhá přístupová komunikace, pro ty lenivější je k dispozici hotelový autobus, který obvykle 3x denně zajíždí i do nedalekého přístavního městečka. Hostům je poskytována vynikající polopenze formou bufetu. V období na přelomu července a srpna zde obvykle vanou silné a horké jižní větry od Afriky.
Samozřejmě, i v Řecku naleznete řadu pláží a plážiček, zejména na různých ostrovech, vedených jako tolerované (či "divoké") FKK-pláže - bohužel jsou však obvykle dosti nedostupné. Příkladem mohou být pláže u střediska Sarti na Chalkidiki, vzdálené od tohoto rekreačního střediska cca 3-4 km. Těch plážiček je skutečně velice mnoho, v katalogu INF je jich uváděno odhadem okolo stovky, ovšem vše zcela bez popisu lokality, pouze s uvedením jména, zřejmě nejbližší vesnice či nějaké známější pláže. Ale stále je nutno mít na paměti, že se pohybujete v cizí zemi, neznáte jaké poměry v daném místě, v dané chvíli panují a zbytečně se proto nevystavovat postihům místních úřadů.
ing. Fr. Hájek, NATUR TRAVEL - Vaše cestovní kancelář.
jaha

po červenec 28, 2003 5:36 pm

Kreta, par zkusenosti

Pred nedavnem jsme byli na dovolene na Krete a navstivili jsme i par N plazi.
Nejlepsi z nich mi pripadla zde jiz zminovana plaz Komos.
Doplnim zde jen vyse uvadene informacni zdroje:
CELÝ CESTOPIS
Boris Tichý

ne říjen 05, 2003 9:36 pm

Re: ŘECKO

Vlastní N-zkušenosti z řady míst na Krétě (konec sezóny 2003) jsem sepsal na:
http://naturista.cz/lokality/gr/kreta.htm
- obrázky, mapky, popisy, ...
zurek

ne březen 28, 2004 6:17 pm

Re: ŘECKO

PARTNER serveru NATURISTA.CZ:

Naturistický hotel VRITOMARTIS - Jižní Kréta
Poloha: hotelové pavilóny stojí ve velmi pěkné zahradě nedaleko mořských břehů, 3 kilometry od Chora Sfakion. Na krásnou písečně-oblázkovou pláž je to asi 800 m, ale v hotelu je malý mikrobus, který zdarma zajišťuje několikrát denně dopravu z hotelu k pláži a do Chora Sfakion.
Ubytování: naleznete zde vše, co k báječné dovolené patří. Pokoje s prostorným balkónem nebo terasou jsou z velké části situovány k moři. Jsou vybaveny koupelnou, WC, telefonem, radiem a klimatizací. Hotel nabízí řadu sportovních možností. V ceně pobytu je používání tenisových kurtů, volejbalového hřiště a stolního tenisu. Můžete si také půjčit společenské hry nebo si zahrát elektronické hry. V hotelu je dětské hřiště, bazén pro děti i pro dospělé a minimarket. Na terase hotelu je podávána polopenze formou bufetu. Můžete si pronajmou malou ledničku.
Hodnocení: ubytování s vysokým standardem služeb, přímo v přírodě, se sportovními možnostmi, pro vyznavače nudismu.
Důležité upozornění: ve společných vnitřních prostorách hotelu (restaurace, bar, recepce atd.) není dovoleno být bez oblečení. Nepsaným pravidlem v tomto hotelu je, že bez oblečení nelze být ani ve společných venkovních prostorách od slunka západu do slunka východu.
Vzdálenost od moře: cca 800 m.
Vzdálenost od Chora Sfakion: cca 3 km.
Doporučujeme Vám pronájem auta. Auto vám přistavíme na letiště, kde ho můžete při návratu zanechat.
PODROBNOSTI:
http://www.viamare.cz/index.php?pgid=acco&dest_id=6&table_id=220&mname=jhkreta
glide

po únor 14, 2005 3:47 pm

Re: ŘECKO

Hotel Vritomartis (Kréta) - http://www.vritomartis.gr/
casablanca

pá červenec 01, 2005 6:52 am

Re: ŘECKO

Korfu - Ag. Georgios South/Argirades je letovisko na jihozapadnim pobrezi ostrova. Pokud se tam chcete koupat bez plavek muzete CELÝ cestopis
sema

út srpen 09, 2005 9:18 am

Re: ŘECKO

Ahoj,
také jsme byli v září 2005 na Krétě - v Gouves. Využívali jsme dvě pláže: pro opalování "mezi dunami" pláž za hotelem Creta Sun (směr na Analipsi) a potom polooficální nudapláž v Chersonissu (z Chersonissu směr na Anissaras, pláž bohužel bez vybavení, horší přístup). Taky bylo možné se opalovat bez plavek na střeše v hotelu Magda.
Sema
zurek

po září 05, 2005 7:31 am

Re: ŘECKO - VRITOMARIS

5. 9. 2005
Nový cestopis a zážitky z n-hotelu VRITOMARIS na Krétě:
http://www.naturista.cz/oplatil/forum/2005vritomaris.htm
natur

čt listopad 03, 2005 3:02 pm

Re: ŘECKO

Na přelomu září a října jsem navštívil největší řecký ostrov – Krétu. Cílem bylo zejména seznámit se s CELÝ CESTOPIS
sema

čt prosinec 15, 2005 5:04 pm

Re: ŘECKO

Pan Hájek úplně pominul pláže v okolí Mataly na jihu Kréty. Red beach je hůř přístupná, ale stojí za to, pláž Kommos je přístupná i autem a také parádní. Rozhodně nehledejte jen oficiální pláže, kterých je pomálu.
Sema
natur

so prosinec 17, 2005 9:29 pm

Re: ŘECKO

Ale samozřejmě - na Krétě je možno nalézt řadu dalších, tolerovaných či zcela "divokých" nudapláží. To jsem také uvedl. Některé však fungují pouze v případě, že se tam pár naturistů zcela náhodně sejde, některé jsou těžko přístupné. Jsem starší člověk, s vysokým tlakem a téměř roční zkušeností s traumatologií a tak určitě nebudu konkurovat krétským kozám při vyhledávání těch hůře přístupných. A zrovna tak není možné prozkoumávat každou odbočku od hlavní silnice k pobřeží a doufat, že na konci krkolomné cesty bude naturistická pláž. To bych na té Krétě musel být minimálně měsíc. Snažil jsem se pouze propátrat místa, kam obvykle "zajíždějí" čeští turisté, kde jsou jejich ubytovací lokality.
Hájek, NTSC
petre

út prosinec 27, 2005 12:42 am

Re: Kréta 2005

Také jsem byl jako p. Ing. Hájek na přelomu září a října služebně pár dní na Krétě. Se zájmem jsem si přečetl jeho cestopis.

Sám jsem na ostrově byl již poněkolikáté a najezdil tam vozem více jak 5000 km.

Především platí, že tento ostrov je příliš veliký, aby bylo možno ho poznat během jediné návštěvy. Autem od západní Elafonisssi na východní Vai to vyjde dobře na 350 km jízdy. I když silnice jsou celkem slušné kvality a z Elafonissi do Heraklionu se dá dojet pod 3 hodiny jízdy, zvláště pro účely dovolené je to cestování přece jen únavné. "Poznat vše zajímavé" vyžaduje i při dobém plánování najezdit tak 3 500 km, a to ještě je nutno počítat s jedním dnem pro výlet nádhernou soutěskou Samaria, která se vyrovná americkým národním parkům typu Zion, a další den třeba pro lodní výlet na sopečný ostrov Santorini (Théra).

Místní průvodci doporučují návštěvu ostrova raději rozdělit na minimálně dvě, poprvé s přistáním a pobytem v Hanii a podruhé v Heraklionu. Let z Prahy či Brna, Ostravy nebo Bratislavy trvá něco přes dvě hodiny, takže dostat se dnes na ostrov není žádný problém. Ubytování, zvláště mimo sezonu se dá bez problému sehnat na místě (ca 10 EUR/osoba), o pronájmu automobilu ani nemluvě.

Obecně platí, že téměř na každém zajímavém místě lze potkat Čecha. Naši lidé jsou vášniví cestovatelé, je až neuvěřitelné, kde všude je lze potkat, na žádné naturistické pláži nechybí. Lze jen litovat, že o své zkušenosti jsou ochotni se dělit málo. A tak informace o pěkném koupání jsou roztříštěné a jen velmi pracně se na internetu fundované informace hledají. I kusé poznámky o pěkné pláži a koupání by jistě čtenáři byly velmi vítány.

Krásná, zajímavá příroda, hory, členité pobřeží, starověké památky, o tom existuje spousta literatury. V čem je obtížné se vyznat jsou především větry. Na Krétě dost často pořádně fouká, některý den se nedá ani koupat.

Moje zkušenost z oblasti Mataly - smíšená pláž Red Beach - dostat se na ní dá přes hřeben přímo z Mataly - za větrem, velmi příjemné koupání a potápění. Přejezd na západněji položený Kommos - ostrý nepříjemný vítr.

Při úvahách o výběru pláže je proto vždy vhodné brát povětrnostní faktory v úvahu.

Na severním pobřeží skutečně je naturistických pláží pomálu. Ta mezi Hersonissosem a hotelem Royal Village za týden dovolené nestojí. Během mé návštěvy tohoto místa zde jeden host zkolaboval. Plážová policie se nedostavila, ani jsem jí nikdy zatím nepotkal icon_smile.gif . Pouze zdravotní sestra poskytovala první pomoc. Mluvil jsem později o této příhodě s doktorem, který má tuto oblast na starost. Mám pocit, že Řekové jsou už celkem tolerantní. Nekompromisní zůstávají u hotelových a městských pláží, kde koupání bez plavek považují za pobuřující, nemravné jednání.

Jedna zkušenost jistě stojí za zaznamenání. Je to vliv Evropské unie, lepšící se infrastruktura, technické vybavení a zejména všudypřítomná velmi dobrá znalost angličtiny i zájem Řeků ovládat základy českého jazyka.

Pobyt na Krétě stojí zato. Z nepříjemných zkušeností stojí za zmínku jen možná invaze komárů na hotelový pokoj. Být vybaven na dovolenou repelentem se skutečně vyplatí.

Pokud máte někdo větší zkušenosti s plážemi a hlavně počasím na jižním pobřeží Kréty, neváhejte sem napsat. icon_smile.gif
casablanca

st leden 04, 2006 4:00 pm

Re: ŘECKO

Minuly rok jsme byli na Krete na jiznim pobrezi v Matale. Byli jsme na vlastni pest se SmartWings a meli jsme objednany hotel. Z Mataly jsou (pesky) dostupne dve nudisticke plaze. Primo z centra Mataly se da za 20 minut hodne ostrou chuzi dostat na Red Beach.
RED BEACH

Cesta je stredne narocna, vede totiz pres kopec po kamenite stezce. Red Beach je velmi hezka plaz se zlutym piskem, je napul nudisticka, jsou k dispozici slunecniky, lehatka a nejake obcerstveni. Kdyby jste tam nasli damske naramkove hodinky tak se ozvete protoze jsou moji zeny.
KOMMOS
Druha nudisticka plaz (plaz v Kommosu) je asi 4km (hodinu chuze daleko).

Cestu si muzete zkratit tak, ze pojedete 2,5km autobusem za 1Euro a vystoupite u Camping Komos a pujdete smerem k mori, pak doprava porad po asfaltu, cesta se pak zmeni na kamenitou, pak mezi vinicemi porad rovne a dojdete na sirokou a dlouhou plaz. Plaz v Komosu neni tak hezka jako Red Beach, ale cesta tam je mene narocna a da se tam dojet i autem. Nudisticky je pouze stred plaze. Neni mozne si tam pujcit slunecnik. Na koncich by mely byt nejake budky s obcerstvenim. Na obou plazich byly docela velke vlny, takze si davejte pozor, at to s vami neprasti o nejaky kamen.
petre

čt leden 05, 2006 8:44 pm

Re: ŘECKO

Díky za příspěvek o plážích kolem Mataly a dovolil bych si otázky. Letecká přeprava - nakolik to vyšlo, kde doporučíte se kolem Mataly ubytovat. Počasí, jaké foukaly větry, a jak klidné bylo moře....Díky za doplnění. Petre
casablanca

čt leden 05, 2006 10:58 pm

Re: ŘECKO

Jedna letenka tam i zpet stala u www.smartwings.com cca 4200Kc vcetne poplatku, kdyz jsem ji kupoval v unoru. Ubytovani jsem objednal pres internet v www.dimitrisvilla.gr a zaplatil zalohu. Hotel je asi 300m od matalske plaze. Cena od prvniho zari byla 140Euro za pokoj se snidani (ponekud jednotvarnou) na tyden (specialní nabídka). Z letiste do Mataly se da dostat hromadnou dopravou (necele 1 Euro/osobu do Heraklionu + 4 Eura taxi na druhe autobusove nadrazi (muzete i pesky - cca 1,5km) + necelych 6 Euro do Mataly) nebo taxikem od 45 Euro (kdyz si ho objednate predem v hotelu nebo umite dobre smlouvat).
Vlny byly skoro porad, ale opravdu velke a docela nebezpecne byly jenom asi trikrat za tri tydny. Daleko neprijemnejsi byl pomerne silny vitr, ktery odnasel i slunecniky a plazove stany.
zurek

st červen 28, 2006 8:31 am

Re: ŘECKO

Aktuální článek o n-pláži u Faliraki na Rhodosu ZDE
www.rhodos.com Rhodos na Naturista.cz