Historie FKK od Adolfa Kocha

Archivni kopie starych prispevku byvaleho diskusniho fora, provozovaneho na adrese http://www.naturista.cz/forum do roku 2006. Nektere odkazy mohou byt jiz nefunkcni.

zurek

čt únor 27, 2003 3:08 pm

Historie FKK od Adolfa Kocha

O naturistických začátcích a o tom, jak je zdravý pohyb (Z německého originálu)
Adolf Koch (1896-1970)
jeden z neochvějných průkopníků FKK-hnutí a FKK-gymnastiky.
Velkým úspěchům jeho gymnastické školy předcházely tvrdé boje. Nejednou v jeho případě došlo i k soudnímu procesu, žalobě za bourání etických hodnot, k odsouzení (v záporném smyslu) však nikdy nedošlo.
Tvrději ho však postihl přísný zákaz za vlády Národních socialistů (nacistů). Jeho instituty byly uzavřené, mezi jiným také, protože se odepřel vzdát spolupráce se svými židovskými spolupracovníky a zaměstnanci. Jeho spisy byly na seznamu tzv. "Zakázaných a neněmeckých knih" a byly v tzv. Říšské křišťálové noci v Berlíně veřejně spáleny.

Jak ale přišel Adolf Koch k FKK-gymnastice ?
Na Friedrich-Wilhelm-Universität studoval 9. Dubna 1896 narozený Adolf Koch psychologii a lékařství - a Sexuologii na Pruském institutu v Magnus Hirschfeld. Absolvoval mj. také "Vzdělání pro učitele gymnastiky" u Anny Hermanové. Pavel Oestreich, Franz Hilker a Mary Wigman byl další lidé, kteří ho silně ovlivnily.
Jeho cíl byl, opustit "staré" schematické formování těla klasickými cvičeními a přejít ke škole s všeobecnými prvky držení těla a volnou taneční gymnastikou do Mary Wigmanové.
Tuto »novou« formu gymnastiky, v souvislosti s jeho pochopením přirozeného způsobu života, se pokoušel Adolf Koch také provést ve školách - ovšem s příslušným svolením rodičů. Tu již nemohlo nedojít k prvnímu jeho procesu. Adolf Koch bojoval dále, ztáhl ale svoje aktivity z veřejně-vzdělávacího života a začal s vybudováním institutu pro Svobodnou kulturu těla.
V Německu vybudoval Adolf Koch 13 těchto institutů.
Jejich program se skládal z:
Gymnastiky (se střídavými sprchami)
Slunění a opalování na hoském slunci
Lékařských průzkumů a ošetřování
Vyjadřování se ke všem problémům spojeným s touto problematikou

Člověk jako jedinec, individualita - to byl jeho prvořadý cíl jeho práce.
Každý, kdo shlédne v televizi, či jiných médiích pořad o "starých" dokumentech Svobodné kultury těla, určitě si vzpomene na díl, ve kterém je řeč o A. Kochovi.
Příliš archaické se nám dnes jeví fotografie a filmy z jeho gymnastické školy: Rodiny, Dospělí, Děti a mladistvý, kteří tančí a cvičí ve volném prostoru a přitom dbají pokynů Adolfa Kocha. Vypadá to opravdu archaicky a podivně, byl ale pro hnutí tělesné výchovy svobodného těla obrovský krok kupředu.
V Berlíně byl jeho institut ve Friedrichstrasse, N-plavání a N-gymnastika byla v Městských lázních Střed (Mitte, Gartenstrasse). Další prostory pro FKK aktivity byly v části Selchow se sportovními hřišti, místy pro hry a jezerem.
... až do zákazu nacisty. I pak se ale Koch nenechal odsunout a ilegálně pracoval dál. Pomohl mnoha Židům a pronásledovaným nacisty. Oficiálně byl po dobu války jako vedoucí pro rehabilitaci raněných a postižených. Pomáhal také při péči o invalidy (zámek Marquart, Berlin).
Od r. 1945 začal ihned s budováním nového institutu. Tento byl pod názvem "Svobodné školní zařízení" (»Freie Schuleinrichtung«) také uznán berlínským senátem. V pravidelných, veřejných přednáškách předváděl výsledky své práce a přitom přímo propagoval N-tělesnou výchovu.
DFK (Německý svaz FKK) se však distancoval od činnosti Adolfa Kocha a vyloučil ho ze svých řad.
Dne 2. července 1970 Adolf Koch zemřel.

NAŠE GYMNASTIKA Adolf Koch
Hrozivý rozměr nabývá chování a vědomí člověka, který je sužován neustálým rozčilením, příkazy, rozkazy, tlakem "mas". Tato tíha má neblahý vliv na vědomí, sebevědomí, celkový "výchozí bod" každého člověka. Celá civilizovaná struktura budoucího lidstva je v těsném svazku s technickým pokrokem. Nutná vnitřní průhlednost a čistota ducha, stejně tak jako objektivní kritika nahromaděných civilizačních problémů chybí.
Jen velmi malá menšina lidí má sílu vlastního vývoje a samostatného úsudku, vůli utvářet svoji vlastní pozici ve společnosti podle svých individuálních dispozic.
... člověk jako živá bytost upadl v zapomění. Živý člověk musí nabýt opět hlavního rozměru všech duchovních i světských věcí. Nesmí se stát obětí technického pokroku.
Gymnastika se přirozeně odděluje od statických forem cvičení i jeho všech nástrojů i pravidel. Dosavadní tělesná cvičení jsou se svými strnulými až nehybnými pozicemi málo zábavná, natož aby přinášela nějakou radost ze cvičení.
Vycházeno z nahého těla, je každá sebejednodušší pozice, každé nadechnutí, každé kmihnutí paže, ojedinělým zážitkem, který pozitivně působí na psychiku cvičícího. Toto lze chápat jako jakási abeceda činnosti lidského těla, tak jak usilujeme o jeho plnou funkčnost a zdraví.
A. Koch: "Když začátkem cvičení nechám děti běhat, napřed za sebou, pozpátku, mezi sebou, je to zdánlivě málo duchaplné. Pro jednotlivce je ale nová orientace v prostoru, sdílený pocit kolektivu, nových překvapení od kamarádů, nečekaným zážitkem a již za pár minut takovéto hry-běhu se celého kolektivu zmocní radost z pohybu.
Přesný řád či pravidla se pro tato cvičení nedají určit, neboť se vždy jedná o individuální přístup ke kolektivu jednotlivců.
Radost z pohybu stojí středobodem naší činnosti. Samozřejmě se tato cvičení mohou provádět i ve volné přírodě a s hudbou.

Fotogalerie cvičení Adolfa Kocha (z let 1926-1952)
afram

út duben 22, 2003 1:56 pm

Re: Historie FKK od Adolfa Kocha

Tak pricinim neco z historie nudismu, tak jak ji vidim ja .-)))

Vite treba kdo byl prvnim "propagatorem" nudismu v Evrope ? Koupani jako takove bylo povazovano za neco nezdraveho, a tyto stredoveke povery prezivaly az do osmnacteho stoleti, v nekterych "koncinach" i dele.
Roku 1793 vypracoval universitni profesor Samuel Gottlieb Vogel pro hrabete Friedricha France z Mecklenburku a Schwerinu tak zvana "pravidla zdraveho koupani", ktera se dokonce aplikovala jako lecebna metoda v "mořskem sanatoriu a nemocnici" v Heiligendamu.Vzorem mu bylo podobne lazenske zarizeni z Margate v anglii, ktere vzniklo o pouhy rok drive.
Jednim ze zakladnich doporuceni bylo - koupat se nahy.V te dobe ale byly "plaze" prisne oddeleny na muze a zeny, a dokonce - koupajici se svlekali ve zvlastnich kabinach na vozech tazenych konmi, a ty je "prevezli pres melcinu, tak aby nazi vstupovali jiz do hluboke vody.Jednalo se ale o pomerne nakladnou zalezitost, a tak "nahe koupani" bylo jen pro velmi bohate.
Pres pokusy nasledovniku profesora Vogela ke kterym doslo kolem roku 1900, o legalizaci nudistickych plazi v podobe dnesni, to trvalo temer 150 let, nez vznikly prvni nudaplaze v dnesni podobe.
Na dalsi historii nudismu mely vliv prevladajici nabozenske proudy v te ci one zemi.Tak zatimco vyslovene katolicke regiony nezaznamenaly ani pokusy o legalizaci nudismu(italie), zeme spise protestantske zaznamenavly ve stale rostouci mire tyto snahy skupinek lidi, podporovanych casto prave lekari (anglie, francie,nemecko).Ve Francii ale mela stale prevahu "katollizujici cast" obyvatelstva, a tak tam veskere pokusy zpravidla krachovaly, nudiste byli stihani,a to i prisneji nez pouhymi pokutami.
Nejdale postoupilo Nemecko, kde se "institucionalisovalo" hnuti FKK ( Frei koerper kultur- kultura volneho tela) jiz ve dvacatych letech.Navic v teto oblasti hodne zalezelo na privoleni mistnich uradu - a ty nektere zacaly vuci nudistum postupovat velmi benevolentne.Zatimco u Baltickeho more vetsinou urady nad nudisty "priviraly oci" pokud se koupali nazi na odlehlych castech plaze, v Berline na "malem Muegelsee" vznika prvni oficialni nudisticka plaz v evrope jiz v roce 1924 !!!Byla to zejmena nemecka kulturni fronta, umelci vseho druhu, kdo se zasadili o postupnou legalizaci dalsich nudistickych plazi, zejmena na baltickem Hiddensee a na plazich kolem Zingstu.I nudisticke hnuti umelcu vuniklo nejprve zivelne - proste byli "prvni" kdo se v urcite lokalite svlekl a nechodil se nikam schovavat.FKK-Reviry, jak se rikalo nudisstickym lokalitam, pribyvaly jak houby po desti,, k Hiddense a Zingstu pribyly Ueckeritz,Prerow, a Ahrenshop - a tento usek baltu se zacal nazyvat nudstickou rivierou.Az do konce 2.svetove valky ale nahe koupani bylo spise vysadou "bohatsich vrstev " a kulturni smetanky.K vyslovenemu boomu dochazi az po ni, a konkretne az po vzniku samostatne NDR ( sovetske zony okupovaneho nemecka).Doslo k zajimavemu paradoxu - prakticky cely nemecky textilni prumysl zustal na uzemi SRN.A v "lidove demokraticke" NDR na jednu stranu byla snaha o co nejmasovejsi rekraci na baltu - na druhou stranu absurdni "nedostatek plavek"...Verte nebo neverte, ale prave tomu nemecti odbornici pricitaji to, proc se v nemecku stal nudismus masovou zalezitosti.
Nekdejsi Nemecka demokraticka republika se stala skutecnym "ostrovem" nudismu v evrope.Mistni legislativni uprava vychazela z toho, ze pokud nebyl na urcitem useku plaze vyslovene narizen "TEXTILBADEORDNUNG" ( textilni koupaci rad), tak platilo, ze je na kazdem zda a jak moc se svlekne.Plazi s narizenym textilnim rezimem stale ubyvalo.S rozvojem masoveho campovani u jezer a na baltu se nudismus stale vice rozsiroval.Nudiste "pritahovali" novacky i tim, ze na techtio plazich se zpravidla zilo mnohem "kolektivneji", bylo na nich vioce sportovist, at uz se jednalo o hriste na volejbal ci jina.Poradaly se zde nejruznejsi souteze a kolektivni hry.Postupem casu se i campy stavaly nudistickymi - za vsechny bych jmenoval alespon znamy PREROV na ostrove RUEGEN - Rujane).V SRN se nudismus zdaleka nerozvijel takovym tempem, na nudisticke plaze jezdili zapadni nemci zejmena prave do NDR.Byli to ale oni, kdo nudismus "zavlekli" i do jinych turistickych center, zejmena ve stredomori.Tam podle zasady - kseft je kseft - zacala vyrustat cela nudisticka letoviska, ve kterych dodnes je mozne tak rikajic na sebe neobleknout ani nitku od prijezdu az do odjezdu - vse, tedy pocinje plazi, bazeny, hotelem, ale i obchody, restauracemi i diskotekami - je tam nudisticke.Tento boom nastal zejmena v sedesatych letech, a v letech sedmdesatych kulminoval zhruba do dnesni podoby. tak, a ted mam chvilinku casu, a tak pokrocim v historii nudismu.A myslim ze k jedne z jeho nejzajimavejsich kapitolek - a sice nudismus v cechach, morave, slezsku a slovensku. Pokud skutecne citime, ze neni rovnitko mezi naturismem a nudismem, tak v cechach se skutecne jedna spise o nudisticke nez naturisticke hnuti, k naturisticke institucionalizaci se hlasi spise jen pojmove nez filosoficky, duvody lidi navstevujici nudisticke plaze ( hele, to by byl dobry namet na nekterou z pristich anket) jsou jen malokdy nebo spis zcela vyjimecne opreny o filosofii naturismu.Nekomu vadi mokre plavky, jiny zase nechce mit po tele bile pruhy od nich, dalsi zjistil, ze kdyz se opaluje cely, opali se mnohem prirozeneji a nesloupe se tak jako kdyz se pripali v plavkach. Byla to opet byvala NDR, kde se vetsina nasich turistu zejmena v sedesatych a sedmdesatych letech s nudismem zacala setkavat, a pomalu jej prestavala vnimat jako neco exotickeho.Prakticky od konce sedesatych let se u nas datuji pokusy o "nahe koupani a sluneni".V te dobe byly trestany bud podle prestupkoveho zakona - a sice "neslusnost na verejnem miste" nebo i podle trestniho zakona - paragraf vytrznictvi - hruba neslusnost na verejnem miste.Pripadne jeste v soubehu s postihy za porusovani nejruznejsich dalsich zakazu - napriklad zakazu koupani tam ci onde. Nudiste vyhledavali nejprve odlehla mista - byl to zatopeny lom Amerika, ale podobne zivelna plaz vznikla kdysi i na dnes jedne z nejkrasnejsich oficialnich nudistickych plazi u nas, na piskovne Lhota u Brandysa.Zajimavou "atrakci" byla ciste zenska nudisticka plaz v prazskych Zlutych laznich(oplocena vysokym plotem, aby se zeny mohly opalovat neruseny zadostivymi pohledy muzu), a jen pro zenske sluneni "nahore bez" vyhrazena cast obcanske plovarny( ta byla neoplocena, jen legendarni plavcik pan Platil odhanel muze do uctive vzdalenosti - tomu aby tehdejsi clenove vlady meli ve svych pracovnach dalekohledy ale zabranit nemohl icon_smile.gif)) ).To fungovalo i v letech sedmdesatych, v dobe kdy vsude jinde se odlozeni plavek jeste trestalo. Byla to zejmena Praha, a jeji okoli, kde pokusu o nahe koupani a sluneni bylo nejvice.Nektere byly zaznamenany na jizni morave, ne vsak jiz na morave severni, a take podle mne dostupnych informaci nebyly zadne divoke nudisticke lokality ani na slovensku.Opet na tom mel podil katilicismus a jeho odmitavy postoj k sexualite - ergo kladivko k nahote jako aspektu sexuality.Katilicismus odmital nahotu vnimat asexualne.Nahota na verejnosti byla vnimana jako sex na verejnosti.A tedy neco hrube neslusneho, nepripadneho. Krome dvou nize zminenych - spise "tolerovanych" zenskych plazi vznikaly plaze divoke, byla to jiz zminena Amerika, rovnez zminena Lhota, ale taky prazsky rybnik Seberak.Dalsi nudistickou lokalitou byl jeden z rybniku v Popovicich u Berouna.Vice bylo lokalit, kde bylo obvykle sluneni bez odevu, aniz by tam byla moznost koupani.Takovato plaz vznikla koncem sedmdesatych let v arealu koupaliste Stvanice ( do bazenu se ale museli nudiste oblekat, pokud jim nestacila sprcha na plazi), podobne vznikla i plaz ve strani nad podolskym bazenem smerem na kavci hory.Dalo se tam jit i pres koupaliste, obvyklejsi cesta ale byl vstup zdarma pres volejbalove kurty, nebo take dirou v plote na Kavcich horach.Postupne bylo stale vice a vice nahacu i nahore na tribunach primo v arealu podolskeho plaveckeho stadionu( jsou tam dodnes, i kdyz neoficialne, oficialni nudaplaz je na strese letnich saten). Pocatkem osmdesatych let bylo nad slunce jasnejsi, ze nudismus si k nam cestu nasel.Odvaznejsi zeny jiz i na oficialnich koupalistich zacaly odkladat alespon horni dil plavek, a nedbaly at jiz zadostivych ci naopak nevrazivych a zavistivych pohledu sveho okoli.)V zari 1982 to byl denik Mlada Fronta ktery svym ( na tu dobu velmi odvaznym) clankem "Kousek latky k premysleni" ( doprovozenym rovnez na tu dobu velmi odvaznou fotografii divky ktera je nahore bez a - odklada i dolni dil.)Mlada fronta vyzvala odborniky - lekare, psychology, pravniky k diskusi, proc vlastne nudismus je u nas nelegalni nebo prinejmensim pololegalni. A tahle cast historie nudismu se mne tyka uz velmi uzce osobne, protoze - mezi temi, kdo na clanek reagovali, jsem byl ja icon_smile.gif)) Sedl jsem a napsal elaborat, kde jsem jednak rozebral skutecnost, ze vlastne zakony tehdejsiho ceskoslovenska nudismu nebrani, ze tomu, aby byl nudismus nelegalni se da zabranit velmi snadno oznacenim urciteho useku plaze jako plaze nudisticke.Pripomel jsem tehdejsi zakon o narodnich vyborech, ktery podobna rozhodnuti daval do jejich pravomoci, a usmernil tak celou diskusi zcela jinym smerem.Navic jsem se vyjadril i k nepravnickym, obecnym otazkam nudismu.byl to muj clanek, ktery spolu s clankem dr.Plzaka ( coby odpurce nudistickych plazi) otiskli cely, a ne jen jako ostatni ohlasy jen mezi nazory ctenaru. Faktem je, ze nudisticke plaze tenkrat legalizovany byly, prakticky behem nekolika mesicu zacaly prvni vznikat, hned s novou sezonou.A dnes jich je jen na uzemi ceske republiky kolem dvou set.
_________________
AFRAM
Abel

út duben 22, 2003 10:01 pm

Re: Historie FKK od Adolfa Kocha

Rád bych reagoval na opravdu velice zajímavý příspěvek kolegy " aframa" o dějinách nudismu. Myslím, že podobných příspěvků je třeba jen houšť, abychom si mohli odpovědět na podle mého "základní filozofickou otázku", proč se vlastně začali lidé do vody oblékat, a proč se nahé tělo stalo něčím jaksi poněkud nevhodným. A samozřejmě také kdy a kde, a jak celý ten mechanizmus vypadal. Měli bychom se hodně víc spoléhat na očitá svědectví a vyprávění pamětníků, než na oficiální "naturistický dějepis", to říkám jako člověk s historickým vysokoškolským vzděláním. Dějepisy všeho druhu pracují do značné míry s vžitými klišé, jednak aby si to autoři ulehčili, a druhak, dějepisy se píšou pro někho, a také proti někomu. V Aframově přehledu naturistických dějin mě zasvítilo červené světélko v pasáži o Itálii, a o katolických a protestantských postojích k nahotě. Ono to není tak jednoduché. V Itálii je dnes jen málo míst, kde se dá koupat bez plavek, ale ještě na začátku 20. století tam bylo málo míst, kde se koupalo v plavkách. Byl jsem před pár lety v Caorle na benátské riviéře, kde jsem celý týden protrpěl v plavkách, a koupat bez nich jsem se chodil až večer. Ve městě se ale prodávaly staré pohlednice právě z toho začátku 20. století, a na nich bylo naháčů spousta. Rovněž i pohledy z jiných míst Itálie z té doby ukazují na docela idylickou situaci, třeba z oblasti kolem Neapole. Přitom nepředpokládám, že by tehdejší Italové byli méně katoličtí než dnes, spíš naopak. Takže ten mechanizmus navlékání plavek a stydění se za vlastní tělo je asi složitější, nežli podle konfesionálních kritérií. Je sice pravda, že církev zakazovala všelijaké neřesti, ale zakazovala je v jednom kuse celých 2000 let, což svědčí o marnosti jejího počínání. V každém případě moc vítám Aframův příspěvek jako velice podrobný přehled dějin prudérie, a byl bych sám moc rád, kdyby vyvolal co nejvíc reakcí, a také snah o doplnění. Zejména mě budou zajímat vzpomínky pamětníků na to, jak to bylo vlastně u nás. Vždyť ještě moji rodiče (roč. 1923 a 1926) pamatují, že se na velice katolické jihomoravské vesnici koupalo v rybníku " na Adama".