Vyhnání z ráje - film

Archivni kopie starych prispevku byvaleho diskusniho fora, provozovaneho na adrese http://www.naturista.cz/forum do roku 2006. Nektere odkazy mohou byt jiz nefunkcni.

zurek

čt únor 27, 2003 7:30 pm

Vyhnání z ráje - film

Tento text byl převzat z Qklubu NATURA

Tak to tady, myslím, ještě scházelo icon_smile.gif . Filmů s naháči, je docela hodně pomálu, tak asi stojí za to se tady k němu vrátit. Naháčům jako jsme my ale bohužel v nějaké kladné osvětě příliš neposloužil. Vlastně nejde výslovně o nudismus, prostředí mohlo být odkudkoli. Tím spíš film pozitivnímu, od nánosů pověr a předsudků nudismu, uškodil. Tady je názorně vidět, jak se lidi chtějí dívat spíše na přikrášlené vymyšleniny, než na životní realitu. My jsme byli hned na druhém představení po premiéře a už na tom bylo asi tolik lidí jako na našem potemnělém NUDA-plavání v bazénu. A během filmu lidé odcházeli. Já jsem manželku udržel jen slibem, že s ní následující sobotu celou probrouzdám po nákupech icon_sad.gif . Tak malá návštěvnost svědčí asi o mizivém zájmu lidí o toto téma icon_cry.gif a propagace tohoto filmu mu na lesku taky nepřidala. Očividně se jedná o levný film, kde se šetří jak se dá. Už plakáty s fotkami jsou "máznuté", jasný důkaz snímaní levnou digitální kamerou. Ta se v plném průšvihu ukázala v samotném filmu, hlavně v "chytilovských", cukavých scénách, při kterých bych divákům 1.-5. řady doporučil Kinedryl (i/y). My jsme seděli v řadě osmé a pokud jsem se při těchto scénách zabýval spíše počítání diváků v sále, tak se to dalo přežít.
Celý děj filmu už sám o sobě se pro průměrného diváka zjevil jako dosti komplikovaný - neustálé skoky z reality do "natáčení filmu". Scény z "jako natáčení" se v průběhu filmu staly příliš dlouhými, jednalo se při nich pořád o jedno a to samé, filmařská rutina. Věřím, že pro diváka-oblečence to byl další z popudů, proč se u vody nesvlékat. Komparsisti tvořili různorodou směsici rozdílných postav, které divákovi, který je zvyklý se ve filmu dívat na ušlechtilé postavy herců, přinesly jistě zklamání.
Toto je ale pouze můj dohad o tom, co si myslím o malém zájmu o tento film. Osobně jsem "Vyhnání" zařadil mezi zajímavé filmy. Tedy mezi ty, které mi i po několikátém shlédnutí přinesou nějaký hlubší zážitek (na rozdíl třeba od Kolji, na kterého bych 2x nešel). Jednotlivé scény, zvláště s vhodnou hudbou určitě patří k lepšímu, co V. Chytilová natočila. Nástinem tu dokonce šlo i o jakousi propagaci naturismu - dialog kluka s dívkou ve stanu, kdy on se svěřuje, že si představoval návštěvu nuda-pláže jako hromadnou orgii všech přítomných od pětiletého chlapečka až po dědka se 4mi infarkty na kontě. Nakonec ale zjistil, že se tady "vůbec nic" neděje.
Dost mi ale vadil děj, který byl na můj vkus příliš šablonovitý a vlastně mi nic neřekl. Vadili mi příliš dlouhé scény z "natáčení". Jinak se ale nebudu bránit podívat se na tenhle film i příště. Sice ho nezařadím vedle třeba Amadea, Fitzcaralda apod., ale myslím, že na něm najdu vždycky něco, co mě zaujme.

Mám za to, že na propagaci naturismu nemá z médií zájem vůbec nikdo. Všichni se snaží ukazovat nahotu jako výstřelek, mimořádnost, předmět zisku. To je uměle udržováno, asi v zájmu udržení byznysu v této oblasti. Nahota je spojována téměř výhradně s nižšími pudy, na které se ziskuchtivým podnikavcům útočí vždycky nejlépe. Já mám za to, že správný naturista by si svoje nižší pudy měl nechat doma v ložnici a k vodě si přicházel jen pro nezapomenutelné zážitky z volnosti, setkání s kamarády, z nově nabytých zkušeností, které jinde nezíská. To všechno si může uchovat ve své mysli a jak s tím naloží už je jeho soukromá věc. A soukromé věci patří domů a ne do společnosti.
Ivoš Žurek
ALESNOV:
Dovolím si kratičký doplněk k Ivošovi:
Film Vyhnání z ráje jsem viděl 2x a musím přiznat, že i poté jsou mé pocity spíše smíšené.
Filmu určitě strašně uškodil nízký rozpočet, což prý padá na hlavu zejména České televize, která údajně nejprve přislíbila koprodukci a pak jí téma přišlo příliš "lechtivé" (jak jsem slyšel, tak prodávám, nicméně by to odpovídalo klimatu v tomhle médiu). Zejména digitální kamera je vhodnější asi spíše pro dokumentaristiku, což velmi snižuje vizuální úroveň filmu.
Na druhé straně můj osobní názor je ten, že film se nesnaží ani nudismus propagovat ani skandalizovat. Pouze "využívá" charakteristického rysu naturismu - nic nelze schovat pod oděvem, nelze se stylizovat a hlubší vody charakteru každého jedince vyplouvají na povrch. Chytilová na tom staví své "jemné pozorování druhu homo sapiens", jak sama uvádí. Nevím, co je na tomto pozorování jemného - vztahy jsou vyhroceny a některé charaktery jsou vykresleny až animálně.
Mezi klady filmu bych řadil tradičně neotřelý filmařský úhel pohledu Věry Chytilové, který se zobrazuje zejména v některých scénách - zejména dialog ve stanu mezi Polívkou a Liškou, dále jezdecká scéna s koněm patří mezi ty lepší.
Na druhé straně mne jako člověka věci znalého poměrně dosti urazil motiv ruského producenta, který celou věc staví do nevhodné světla erotiky a "úchyláctví" (bez ohledu k prachmizernému výkonu Milana Steindlera, kterého mám jinak ve velké oblibě). Je pravdou, že celá řada hereckých výkonů nesnese srovnání s ničím jiným, než je škvára typu Majora Meisnera, a paradoxně se nejedná vždy o neherce. Např. můj další oblíbenec Petr Vacek v roli Ř%" asistenta režie strašně přehrává a stává se absurdním - domnívám se, že nechtěně. Stejně tak Věra Havelková v roli Lenky je mírně řečeno nevěrohodná (pominu-li odfláknutý post-synchron). Naproti tomu výkon Bolka Polívky, Veroniky Bellové (Andrea) či Pavla Lišky se mi velmi líbil. Zejména Polívka v roli despotického manipulátora lidskými těly je dle mého názoru fantastický.
Závěrem si dovolím názor, že film neměl být ani tak o nudistech, jako o lidech v jejich "zvířecí" podstatě. Bohužel celá řada lidí šla do kina zejména "na naháče" (jak jsem zaslechl ve foyeru) a nutně v první půlce odcházela zklamána. Paradoxně jeden můj kamarád, věřící katolík bez jakékoli zkušenosti s nudismem, odcházel (podle vlastních slov) skutečně nadšen - takže "bůh suď" jak to s tímhle filmem vlastně je. Každopádně Filmová a tel. akademie s ním prý vážně počítala na Plyšového lva pro nejhorší film.
Alesnov
NATUR - ing. František Hájek
Myslím, že mohu přinést řadu faktů k tomuto filmu, byl jsme částečně u jeho zrodu a pokud jste vydrželi až do konce a byli jste hodně pozorní, tak jste si dokonce mohli všimnout že v titulcích bylo i logo Natur Travel a Unie naturistů UNA. Ale jak jsem to po trefně okomentoval po slavnostní premiéře mobilem synovi "logo tam bylo, ale naštěstí malé a krátce". A to je také mé ohodnocení tohoto filmu.
Vznikal řadu let, přibližně 4-5, stále narážel na finanční problémy. Několikrát za tu dobu jsem byl konzultovat u šéfproducenta v jeho krásné vile (je bohužel po autohavárii zcela invalidní), v závěrečné fázi byla zase paní Chytilová s kameramanem u mne doma (to jsem měl v té době nohu odoperovanou a v sádře). Původní verze byla příznivá jak pro mne (dobrý obchod), tak i pro řadu naturistů, i když po zběžném přečtení stručného scénáře jsem si připadal jako trochu zaostalý jedinec - nějak jsem to nechápal. Natáčení mělo totiž probíhat na Korsice po dobu asi 2 měsíců. Postupně by se tam dostalo asi 80 našich kolegů jako kompars. Náš německý partner byl dokonce ochoten uzavřít od poloviny září jedno ze svých FKK-středisek a vyčlenit ho pro naše potřeby. Leč nebyly peníze. Původně měla skutečně film financovat ČT Brno. Po přečtení scénáře byl konec. Dalším na řadě byla soukromá společnost jedné dvojice známých pražských mediálních podnikatelů, leč ani tam nedošlo k dohodě. Vždy byl problém jediný - ti nemravní naháči. Skončilo to v Jížních Čechách, mezi Třeboní a hranicemi, na písáku. Úvodní záběry byly od Baltu, tam také skončila pani Chytilová ve vězení. Natáčela svá vnoučata a jeden bystrý Němec povolal na ty úchyláky - pedofily, policii. Faktem je, že film je rozporuplný a naturismu udělal medvědí službu. Značná část diváků po jeho shlédnutí musí nezbytně nabýt dojmu, že naturista = dement. Film skutečně nemá s naturismem nic společného, bohužel však je tak prezentován. Naštěstí jeho návštěvnost je dost mizivá a např. v Praze se v kinech moc "neohřál". Tím ho nechci hanit po stránce umělecké i když na filmy pani Chytilové nejsem nějak stavěný. A je to strašně dlouhý film, už jsem necítil pozadí a nohy (při mé délce) a modlil se, aby už byl konec. Zdraví Hájek

Aleš Prchal:
Chci reagovat na film Vyhnání z ráje. Můj názor je takový. Upřímně lituji všechny nudisty kteří účinkovali ve filmu Vyhnání z ráje. Když jsem se šel podívat na tento film od režisérky Věry Chytilové tak jsem měl představu že to bude nějaký příběh z prostředí nudistických pláží. Film který vyzvedne nudismus a naturismus více do podvědomí lidí kteří nudismus a naturismus považují za něco neslušného a ukáže jim že se jedná o naprosto normální a přirozenou věc. Ale to co jsem viděl bylo něco otřesného a ponižujícího vůdči účinkujícím nudistům! Oni se „obětovali“ a ve filmu se ukázali úplně nazí zač by si jiní lidé účtovali buď nehorázné honoráře nebo by na toto nikdy nepřistoupili! To byl film který nudisty a naturisty doslova ponižoval a urážel! Protože, ukázat se před kamerou úplně nahý a ještě nechat na sebe řvát, nechat se urážet a ponižovat, na to bych nepřistoupil ani za ten nejtučnější honorář. Řvát na někoho dokáže téměř každý, ale vyslíct se před kamerou do naha to už každý nedokáže, protože se stydí a bojí se toho co by tomu řekli lidé kteří ho znají. Přesto že jsem nudista a jsem řádným členem UNA a mám rád nahotu tak mám ale i svoji hrdost! Byl to pro mě, ale určitě i pro ostatní lidi kteří se také rádi v parném létě koupou, sluní a chodí bez plavek a oblečení snad nejponižující film, který jsem kdy viděl! Zajímalo by mě jak by se na jejich místě cítila paní režisérka a všichni oblečení okolo.
To je můj názor na tento film, který je i na mých vlastních webových stránkách http://www.webpark.cz/naturismus pod odkazem názor.

Janko Iglo:
Uz ked len zacujem nazov filmu "Vyhnani z raje" od pani Vierky, stupne mi hladina adrenalinu a som stale nastvany, hoci som ho videl so svojou manzelkou uz pred 1/2 rokom,(dostatocny to cas na zabudnutie) stale ma irituje - rozculuje. Je to vskutku film dlhy - skoda nan vyhodit peniaze... ( marna bola snaha i vykony niektorych hercov - niektori sa aj snazili, bolo tam aj v skutku zopar super scen ) Z kina sme vsak isli zmatozeni, znechuteni, zachmureni. Vo filme islo v podstate o zdecimovanie CLOVEKA. Neslo tam ani tak o nahacov. Najvacsi gol si dala sama pani tvorkyna...
S pozdravom Jano
PS: Prepacte mi, chcel som povodne zacat inym prispevkom, no "Vyhnani z raje" mi vzdy speni krv...