NATURISTA
Hlavní strana

Naturistické lokality
Česká republika

NUDA & NATURA 
Největší forum v ČR

NATURRELAX
Pražští naturisté

Tábor Nodropedů

Naturisté v regionech

ZPRÁVY Naturistovy cestopisy
Ostrov Rab, poloostrov Lopar (Chorvatsko, Kvarner)) 
Praktické informace z dovolené 2004 na tomto ostrově
2. února 2005 Autor: Rosik  (převzato z Qklubu NAtura)

O Rabu zde byly napsány již dva články, i přesto bych si dovolil malé doplnění z vlastních zkušeností a spíše heslovitě. Na Rabu jsme byli začátkem září 2004.

Cena za trajekt + 2 dospělí a jedno dítě – 100 Kn.
Velmi drahá jakákoliv voda – v přepočtu přes 40 Kč za 1,5 litru !!! Vezměte si co nejvíc vody z domu.

Navštívili jsme 3 pláže:
- Největší, nejvěhlasnější a nejvíce vychvalovanou pláží na Rabu je textilácká písečná pláž "Crnika". Vůbec neporučuji se na ní koupat, protože musíte ujít dobrých 100 metrů, než se vám voda dostane nad kolena.
- My jsme nejvíce chodili na textiláckou pláž, která s Crnikou těsně sousedí a jmenuje se "Rajska uvala". Nachází se na sever od Crniky a je asi 200 metrů dlouhá a písečná. Chce to na ni přijít hodně brzy, abyste si chytli dobré místečko. My jsme chodili až dozadu do takového koutečku, kde nebyl takový mumraj lidí, protože v tom místě je pláž jen několik metrů široká a pak následuje 3metrový sráz. Je zde možné si vypůjčit lehátka za zhruba 10 Kn / kus. Určitě se to vyplatí, protože se neválíte pořád v písku.
- Navštívili jsme i jednu FKK pláž, která se jmenuje "Stolac". Velmi příjemné a útulné prostředí s nevelkým počtem lidí - až na jednu výjimku – naturistů. Dokonce zde byla převaha žen, což také není obvyklé. Pláž je místy oblázková, místy jsou skály a místy je písek, takže si každý může vybrat podle svého gusta. Nevýhodou je nulové sociální zařízení, ale v moři se ledascos rozptýlí. Také dostupnost pláže je horší, protože k ní vede úzký kamenný chodníček a je to pomalou chůzí tak na půl hodiny. Dá se na ni dojít i od pláže Rajska uvala, což je sice dlouhá, ale moc pěkná procházka. Po celé cestě je po skalách u moře vidět spousta naturistů.

Závěrem bych chtěl přidat jeden postřeh z textilácké pláže. Čím dál víc, žen odkládá vrchní díl plavek, a to bez rozdílu věku. Dokonce si myslím, že odhadem to byla i 1/4 – 1/3. Myslím, že alespoň toto je signál toho, že naturistická komunita by se mohla postupně rozšiřovat.

Více o poloostrově Lopar:
http://www.lopar.com/

Česky o Loparu:
http://www.chorvatsko.cz/kvaros/lopar.html
 

V roce 2003 dostala Rajska plaža jako jedna ze 30ti chorvatských pláží ocenění "Modrá vlajka":
http://www.naturista.cz/zpravy/best-croatia2003.htm    

Další N-lokality na Rabu:
Kandarola: http://www.cronatur.com/beach/bkkandarola.htm 
KANDAROLA
Naturistická pláž Kandarola u městečka Ráb na stejnojmenném ostrově. Leží na poloostrůvku Frkanj proti městečku přes zátoku sv. Fumije Tato 1500 metrů dlouhá, převážně kamenitá a skalnatá pláž bývá též nazývána "anglická" (jako první naturista se tu svého času koupal anglický král Eduard VIII se svou přítelkyní paní Simpsonovou). V blízkosti pláže jsou hotely "Eva" a "Katarina" a turistické městečko "Suha Punta". Spojení čluny s Rábem.

Mirine: http://www.cronatur.com/beach/bkmirine.htm 
Stolac: http://www.cronatur.com/beach/bkstolac.htm 
Sahara: http://www.cronatur.com/beach/bksahara.htm  
Sahara - naturistická pláž na ostrově Ráb. Leží v zátoce Samarić na severním pobřeží poloostrova Lopar, severovýchodně od městečka Lopar.
Ciganka - naturistická pláž na ostrově Ráb. Leží ve stejnojmenné zátoce na severním pobřeží poloostrova Lopar, severně od městečka Lopar

..

Diskuze: Naturismus na Kvarneru (Chorvatsko)