NATURISTA.CZ

Přirozená radost ze života

-

n-procházky-Haná, Vsetínsko

Vložil Dlouhan3, 14. Srpen 2024 - 22:18

Letošní teplé počasí láká k vodě i do přírody, a více hezkých dnů po sobě dopřálo tyto možnosti snad všem, kdo měli naplánované, nebo i neplánované volno. Využil jsem toho i já a po práci se vypravil na moji oblíbenou tématickou vycházku do polí jižně od Olomouce, tentokrát bez oděvu.

Protože mám rád klid a nekonfliktní situace, tato místa, ač zeširoka přehledná, skýtají uprostřed lánů nečekaný pocit soukromí, když vidíte kolem sebe stovky metrů daleko. I když i ta hanácká rovina je kupodivu zvlněná a občas jdete na horizont, na kterém se může někdo objevit, stejně se mně takto prochází snad jistěji, než např. na úzké pěšině v lese. Sice jsem přeslechl blížící se traktor, který se přiblížil tak na 80–100 metrů, ale náladu mně nezkazvýstavba nad Mikulůvkou - tradice a modernavýstavba nad Mikulůvkou – tradice a modernail. Během posledního týdne jsem se takto prošel 2× v polích jižně do Olomouce v pásu polí mezi obcemi Blatec na severu a Klopotovice na jihu. Na okraji této lokality jezí autobusová doprava Olomouc-Tovačov  – jde tedy o dobrou příměstskou lokalitu, kam se dá dojet poměrně bezpečně i na kole, zvlášť po dokončení cyklostezky Povel-Nemilany.

Další hezkou procházku jsem absolvoval cestou na Valašsko, a sice z obce Mikulůvka po hřebenové neznačené cestě směrem na Dlouhou hůru a k rozhledně Oznička. Výstup na rozhlednu je jen pro odvážnější povahy a na vlastní nebezpečí, ale jinak procházka je to hezká. Cesta sice mechanizací nepoužívaná, přesto prošlapaná, směrem k rozhledně s ojedinělými výhledy. Z dolního konce Mikulůvky se na hřeben dostamete podle mapy.cz polní cestou, pak už nemůžete zabloudit. Až se vrátíte zpět stejnou cestou, můžete se občerstvit za pekárnou Vaněk v bistru, kde se dá také zaparkovat. V tyto dny hojmě navštěvováno cykloturisty.cesta po hřebeni Icesta po hřebeni Icesta po hřebeni IIcesta po hřebeni IIobec Oznice s rozhlednouobec Oznice s rozhlednou
5