NATURISTA.CZ

Přirozená radost ze života

-

Adamovský hřbet I.

Vložil opravdovy-clovek, 23. Srpen 2021 - 16:35

z cesty po Adamovském hřbetuz cesty po Adamovském hřbetuOd roku 2017 (kromě 2018) jezdím na dovolenou do okolí Starého Města pod Sněžníkem. Koncem května 2020 – první den dovolené – jsem se vydal na Adamovský hřbet.


místo bývalého Lesního Mlýnamísto bývalého Lesního Mlýna brod přes Vrbenský potokbrod přes Vrbenský potokZa start jsem si zvolil kříž označující místo bývalého „Lesního Mlýna“ [https://mapy.cz/turisticka?…] na Vrbenském potoce (5 km od Starého města pod Sněžníkem směrem na Velké Vrbno).

Vyrazil jsem po žluté turistické značce silnicí na Velké Vrbno. Po 240 m jsem přebrodil Vrbenský potok a strmou neznačenou lesní cestou vystoupal na Adamovský hřbet. Ještě před koncem výstupu (na již méně strmé cestě), jsem si odložil a naboso prošel asi 1 km po Adamovském hřbetu – nejkrásnější část cesty. Z něj jsem (již obutý) odbočil vpravo po lesní cestě do Kočičího údolí. V něm jsem, ještě před příchodem k frekventovanější zpevněné cestě, odbočil doprava a, po proudu potoka Telčavy – souběžně s asfaltovou cestou vedoucí Adamovským údolím – směřoval zpět k brodu Vrbenského potoka. Tato část už byla mokřejší; posledních 600 m bylo tolik namoklých, že jsem je měl jít raději naboso. „Cestou“:[https://mapy.cz/turisticka?…] jsem si užíval společenství se všemi „bratry a sestrami“ – zástupci rostlinné, živočišné i třetí živé (většinou označované neživou) přírody, s nimiž jsem se potkával, zastavoval jsem se (nejdéle na Adamovském hřbetu), takže jsem volně strávil asi 3 hodiny (trasa 4,7 km). Během této dovolené jsem se na Adamovský hřbet vytal ještě 2×; z toho podruhé – v poslední den dovolené – jsem cítil smutek při pohledu na nově vykácené plochy a stopy lesních strojů na cestě.
0
 
-

Adamovský hřbet I. - nádhera

Vložil Dlouhan3, 7. Září 2021 - 21:09

Díky za pěknou zprávičku. To je přesně to, co v přírodě vyhledávám – nefrekventované schůdné cesty, stranou civilizace, v tichu lesa … Když bych procházku plánoval, určitě by mě to lákalo až na Trnovou horu, dalo by se obejít delší kolečko, strávilo by se v lese víc času, a navíc – tisícovka – to by byla taková pusa na půldenním výletu v srdci Jeseníků [Úsměv] Díky za opravdu pěknou zkušenost. Dost možná se příští léto v Jeseníkách potkáme.

 
-

Pokračování

Vložil opravdovy-clovek, 17. Září 2021 - 12:55

Přes Trnovou horu jsem šel letos v květnu – příspěvek připravuji.