NATURISTA.CZ

Přirozená radost ze života

-

Bohinjské jezero - úžasné slovinské jezero i pro naturisty

Vložil lockeheed, 5. Srpen 2023 - 10:16
Obrázek uživatele lockeheed

Krásně čisté jezero na severozápadě Slovinska mezi masivy Julských Alp, v nadmořské výšce 525 m. S rozlohou 318 ha jde o největší stálé jezero ve Slovinsku. Je 4,35 km dlouhé, až 1,25 km široké, pobřeží má délku 10,9 km. Dosahuje maximální hloubky 45 m, přičemž čtyři pětiny jezera jsou hlubší než 20 m.

Pro mě je jezero zajímavé proto, že je na trase do Chorvatska (především na Istrii), tedy pokud jedete trasu přes České Budějovice a Linec. Moc si v tomto případě ani nezajedete.

Nevím, jak je to na jiných místech, ale přišlo mi, že obecně ve Slovinsku moc naturismus nebo nudismus nefrčí. Tohle jezero to má ale trochu jinak. A to je další – pro mě – zajímavá věc. Severní část je nudistická. Tedy s jistou dávkou opatrnosti. Jisti si můžete být lokalitami vyznačenými na (překvapivě) českých mapách, jako třeba: https://mapy.cz/s/pajerejusu

Ale i mimo tyto lokality můžete najít naháče. Spíš ale na místech, které jsou na severní části více schované.

Podle Wikipedie je voda v jezeře je poměrně chladná, její průměrná teplota se pohybuje od 1,6 °C v únoru do 18,1 °C v srpnu. V létě se teplota vody může vyšplhat až na 22 °C, což spolu s čistotou jezera vede k velké oblibě pro koupání. V zimě se hladina jezera zase mění na velké ledové kluziště.

Konkrétní postřehy:
• na konci června zde bylo dopoledne několik nudistů na místech vyznačených na mapě
• kolem poledne se jezero plní turisty, raději bych vyrazil už ráno
• parkování u obce Ukanc je placené a to pouze mincemi
• voda je chladná, ale stojí za to 

Přítok do JezeraPřítok do Jezera Podled na jezero 2Podled na jezero 2Podled na jezeroPodled na jezeroRyby v jezeřeRyby v jezeře
0