NATURISTA.CZ

Přirozená radost ze života

-

Co jsem letos navštívil poprvé

Vložil Anonymní, 25. Srpen 2013 - 1:59

V letošním hodně teplém létě poloviny prázdnin s důkladným přívalem tropického vzduchu z Afriky až k nám jsem bez váhání vyrazil k vodě a navštívil poprvé některé známé lokality, určené pro koupání bez plavek. Pár postřehů z těchto návštěv:

Opaťák – ač legendou, ještě jsem se tam nikdy nedostal. Až letos v červenci, i když to nemám z bydliště daleko, vyrážím jedno odpoledne na toto místo. Bouda s místním hlídačem (40,– Kč parkování) mě příliš nepřekvapila. Přes cestu u kolejí se možná neplatí. Ale dosti výdajů. Vyrážím k vodě. Po krátké chůzi následuje velmi vzorně vysekaný a důsledně udržovaný prostor Pepy Opaťáka. Posezení s občerstvením, příjemně chladivá a čistá voda a klid všedního dne. Vstup do vody z pláže nebo po schůdcích z mola. Cestou zpět k autu navečer nahlížím do vývěsky, kde jsou výsledky rozboru vody s výborným výsledkem. Právem je tato pláž jednou z nejlepších u nás. Doporučovat ji je zřejmě jen nošením dříví do lesa. Skalní naturisté Opaťák prostě nemohou minout.

Šeberák – při svém víkendovém pobytu v hlavním městě začátkem srpna navštěvuji dvě známé místní lokality. První z nich je již trochu navečer Šeberák. Parkování na menším prostranství, neoploceno. Lze kdykoliv přijet a odjet. U parkoviště je vývěska naturisty jako návěšť n-pláže. Potom úzkou pěšinou asi sto metrů na vlastní pláž. Voda v těchto dnech (3.srpna) už pomalu zelená, nicméně i zde je více naturistů. Převažují místní, pláží občas procházejí lidé. Nedaleko je ještě jeden podobný kout. Kolem dokola je rákosí. K večeru přichází skupina mírně lámaně česky hovořících lidí, kteří nerespektují fakt, že jsou na naturistické pláži. Ani na upozorňování místních nereagují a v klidu se koupou v plavkách. Nedaleko odsud pilně frčí motoristé na brněnské dálnici, ale ruch provozu je velmi mírný, stejně jako u letadel, které neustále přilétají a odlétají z Prahy.

Hostivař – druhý den je neděle. Stále teplo, co víc, je horko. Takže odpoledne mířím opět k vodě. Tentokrát na placenou pláž v Hostivaři. Parkuji na Chodově a pěšinou kolem otáčky MHD, jak je to popsáno na naturistovi (vyplácí se tu pozorně číst) scházím přímo k pokladně n-pláže. Protože je opět po čtvrté hodině, je to už se slevou (40,– Kč) a vcházím na travnaté prostranství. Není přeplněno, je dost místa pro deku, voda je čistší než na Šeberáku a je i příjemně teplá. Příliš si ji neužívám. Od města se rychle zatahuje a šeří. Blíží se bouřka. Je slyšet hřmění, tak balím a po krátkém hovoru s místní sympatickou naturistkou, která si velmi chválí n-lokalitu Lhota u Brandýsa, svižně spěchám k autu. Stihl jsem to téměř přesně. Ještě na Chodově začíná pršet a obzor je doslova černý. Následuje bouřka, při které padají do silnice větve, všude teče voda a semafory se na křižovatkách klátí, div nespadnou (4.srpna). Hostivař je jinak v hlavním městě příjemným překvapením. Vlastně z pláže ani žádné paneláky nevidím, ač Chodov a Háje jsou odsud co by kamenem dohodil. Že bych byl stále ve městě, tady pocit rozhodně nemám. Naproti nudistické pláži, která je vybavena občerstvením, sprchami a WC je textilní molo a cyklostezka, ale ruch z této části přehrady sem příliš nedoléhá.

Sadská – v pondělí vyrážím z Prahy zpět k domovu a rozhoduji se mezi Poděbrady a Sadskou. Druhé místo vyhrává a tak mířím k jezeru Sadská. Myslel jsem si, že z kruháče v Sadské je jezero tak nějak za rohem. Ale není. Z městečka je to ještě pár kilometrů jízdy. Směrovky vás bezpečně navedou. Poslední úsek je panelka jako do lomu. Parkuje se na louce vedle pískovny. K večeru je tu téměř prázdno, ale u vody je lidí stále ještě dost. N-pláž je od parkoviště směrem k vodě a pak doprava. Pár místních balí, louka je v pozdně odpoledním nebo spíš podvečerním slunci už ve stínu. Voda je ale teplá a čistá. Občas se mihne textilák a pláž je tak spíše smíšenkou. Navíc je to tady tak trochu průchoďák. Pořád sem tam někdo prochází, což ale skalním a zvyklým naturistům zřejmě nevadí. Sadská je pro mě příjemným překvapením. Doporučuji.

Ve výčtu pro letošní koupání při cestách do Prahy mi tak chází pouze poděbradská pískovna. Při cestě jsem tu jeden den rovněž zastavil. Bylo ale chladno a dosti navečer, takže pouze omrknout již úplně prázdnou lokalitu n-pláže, oddělenou vegetací od textilní, s písečným vstupem do vody a jak to vypadalo i s poměrně čistou vodou. Parkoviště u silnice zřejmě není zpoplatněné, v původní budce byl poměrně slušný bordel. Jinak je v teplých dnech jistě plné. Horka již pominula a jak to vypadá, počasí se začíná klonit směrem k podzimu. Je to celkem škoda, protože koupání ve volné přírodě a v čisté vodě pískoven navíc je prostě nenahraditelné.

0
 
-

Ještě Bráník

Vložil vtipalek.az.hanba (bez ověření), 25. Srpen 2013 - 21:03

Zdravím,

děkuji za osvěžení paměti. Já ještě mám v Praze moc rád louku v Bráníku u Bránického mostu (Inteligence) a pro úplnost možná Džbán a Motol (ani jedno moc nemiluji). Ale Vaše tipy jsou určitě s čistější vodou, až na Šeberák.

 
-

A když už „poblíž“ Prahy, tak

Vložil Horác, 25. Srpen 2013 - 23:51

A když už „poblíž“ Prahy, tak jsou, ač celkem malé a rodinné, ale velmi dobré, Tišice.