NATURISTA.CZ

Přirozená radost ze života

-

Dotaz ohledně práce

Vložil peťanpraha, 3. Říjen 2021 - 16:32

Zdravím kolegy naturisty a mám dotaz.

S kolegou, který je pedagogický činovník a oba spolupracujeme v jednom dětském sdružení, se bavíme o naturismu a jeho vlivu na výchovu dětí. (Oba jsme příznivci naturismu.) Ptá se, zda existuje nějaká studie, která by podchycovala výchovný dopad naturismu na děti. Kdysi dávno, před řadou let, jsem o jedné věděl, ale nenávratně ji ztratil. Můžete mi prosím pomoci?

Naším zájmem je přesvědčit rodiče a ostatní pedagogické činovníky (nejen z našeho sdružení), že naturismus ve výchově dětí je něco, co může být jedině ku prospěchu; a pokud to není realizováno ve společnosti úchylů, pak nemá sebemenší negativní důsledky, ale naopak.

Přikládám znovu fotku Filipa z našeho indiánského oddílu. Kluka, který nejradši byl nahatý, bederka u něj byla až na druhém místě. I ve svých třinácti se za své měnící tělo nestyděl. Nemluvili jsme o tom jako o naturismu, ale prostě jako o indiánštině. Filipa si pamatuju jako jednoho z nejbezprostřednějších kluků, co jsem kdy zažil. Měl velice pozitivní vztah k sobě a k ostatním. Nestyděl se ani před sestrou a bráškou, kteří v oddíle taky byli. Nevím, zda to bylo dáno výchovou, protože pocházel z opravdu dobré a milující rodiny, nebo naturismem, každopádně ho dávám za příklad všem zájemcům o indiánštinu a naturismus.

Filip indiánFilip indián

0
 
-

Sobotní zážitek

Vložil peťanpraha, 6. Únor 2022 - 16:09

S jedním mladším kamarádem (jeden z těch „bláznů“, kteří chtějí studovat pedagogiku a stát se učitelem na ZŠ :D) občas vyrazíme do jednoho naturistického wellness. Jsou tam lidé všeho věku, děti, dospívající, mladí dospělí, lidé středního věku i důchodci, kluci i holky. Včera tam byly dvě dámy-sestry, které s sebou měly dospívající syny. (Ten nejstarší, třináctiletý, chce prý být taky učitelem :D.) Hezky jsme se pobavili o výchově, trochu taky o naturizmu atd. Na chování těch kluků, kteří byli naprosto bezprostřední, hraví, ti dva bráchové se nestyděli se ve vířivce k sobě tulit, lze krásně demonstrovat, že dobře pojatá neúchylná pozitivní a dobrovolná naturistická domácí výchova dokáže mít velice pozitivní dopad, který nezničí ani pokročilá puberta. Je naprostý omyl považovat dětskou nahotu za něco nevhodného, sexualizujícího. Ba naopak. Naturistické děti jsou více srovnané samy se sebou a nemají zapotřebí předčasně začínat pohlavní život, který je v takovém věku jen jakousi rozšířenou verzí hry na doktora, nic víc. Za těch 20 let zkušeností mám pocit, že na naturistické výchově ať doma, či v oddílovém prostředí nelze najít žádné zápory, něco negativního. Naopak si myslím, že by to mělo být bráno jako standard, jako jakási medicína, která dotyčné ušetří od různých traumat spojených se životem, dospíváním, hledáním sebe sama. Že se tak většinou neděje, je příznakem dnešní doby s falešnou morálkou a hyperkorektností, se všemi negativními důsledky, které to přináší.

Stále však tvrdím, že naturistická výchova nebo styl života není jen o sundaných plavkách. Je to o způsobu myšlení, chování, vztahu k přírodě, k sobě samému a jiným lidem.