NATURISTA.CZ

Přirozená radost ze života

-

Lužnice, Stará řeka

Vložil misak, 28. Červenec 2013 - 11:38
(starší příspěvek jsem přesunul sem do blogu ze stránky o vlnobraní na Berounce, kam už podle mne nepatří)
Lužnice: Odpočinek na Staré řeceLužnice: Odpočinek na Staré řece Lužnici jsem jel loni v polovině srpna ze Suchdola Starou řekou do Veselí. Velkou část natur na vlastní pěst. Docela mě láká znovu.
Lužnice teče v podstatě pořád mimo civilizaci, vyráželi jsme netypicky v neděli, ale i tak byl úsek na Majdalenu docela frekventovaný, na Staré řece jsme pak byli úplně sami (ovšem bylo už pondělí, část lodí odbočila na Novou řeku a jediné velké skupině jsme ujeli na rozvodí, než se překodrcali a posvačili), zkraje jsme pak minuli jen pár můstků (s pěšími i cyklisty) a o civilizaci jsme zavadili až ve Staré hlíně a pak při překonávání hráze Rožmberka.
Překážka: Kmen přes Starou řekuPřekážka: Kmen přes Starou řeku Úseky jsme zvládli zhruba po třech hodinách, takže z kempů jsme se byli odpoledne i projít po okolí. Z Majdaleny jsme prošli více méně opuštěné hráze mezi rybníky na pravém břehu, v Lužnici jsme chvilku hledali hospodu, uspěli jsme v útulné zahrádce poblíž kravína, pak jsme se podívali k písečnému přesypu Slepičí vršek a rybníku Potěšil.
Jinak upozornění: v srpnu bych se nevydal na Lužnici bez repelentu – nepříjemné množství komárů. V Rožmberku jsem nenašel odvahu ke koupání, zdál se mi po polovině léta už plný řas. Starou řeku bych nejel, pokud by nebyl ideální stav vody a řečiště aspoň slušně vyčištěné (překonávali jsme jen tři příčné kmeny, z toho jeden nepříjemný).
A na závěr – Lužnice a zejména Stará řeka mi připadla docela náročná na vodáckou zručnost, v meandrech byl silný proud, žene loď proti břehu nebo pod vrbičky.
Ahoj! [Úsměv]
0