NATURISTA.CZ

Přirozená radost ze života

-

My naturisté a "naturistická omladina."

Vložil Roland Jitka, 18. Duben 2012 - 14:47

K napsaní článku a pojednání mně inspirovalo několik posledních reakcí v chatu ohledně mladších ročníků a naturismu jako takového. Hlavně odpověď kolegyně Bledule, byla velice na místě a měla hlubší myšlenku pohledu na naturismus a to co se děje v hlavách lidí a hlavně mladší generace při zmínce o něm. K tématu přispěl i kolega Sailor svým pojednáním v reakci. Trošku mi to připomíná trochu boj s větrnými mlýny, jenže jinými zbraněmi v různých dobách vyspělejší civilizace. Přesto si myslím, že za nahotu v její čisté podobě se vyplatí bojovat stále a každá činnost vedená k jejímu naplnění má vždy smysl a opodstatnění.

Nyní uvedená reakce v chatu, kde si dovolím zkopírovat reakci paní Bledule. „Dříve byl naturismus krásné dobrodružství, svoboda a naháněli nás jako ve filmu Četník ze Saint Tropez. V protikladu dnes čteme, Představitelka doktory Lisy Cuddyové ze seriálu Dr. House se svlékla do naha, nebo že nějaké hvězdě (celebritě) vykoukla bradavka, případně ukázala rozkrok, když vystupovala z limuzíny. Děvčata jsou z toho naprosto zblblá!“ Ještě bych k tomu dodal, že nejen děvčata ale i chlapci, protože tento problém nerozlišuje pohlaví.

Stále se zde popisuje, že bychom měli vést děti k naturismu už od mala. To je sice skvělá myšlenka s níž lze jen souhlasit. Nastává zde jedno ale. Dětem cca do deseti jedenácti let je to vlastně jedno, protože klidně půjdou s rodiči na FKK pláž a stejně půjdou s babičkou na pláž textilní. Oni se pouze přizpůsobí okolí buď nahotě nebo lidem v plavkách. V tom není velký rozdíl z pozice jejich vnímání vzhledem k věku. Našeho syna jsme takto vychovávali a nebyl zklamaný ani s námi v FKK kempu, ani s dědečkem a babičkou na textilní dovolené. Toto bez problémů funguje po celou dobu dětského života.

S pubertou nastupuje uvědomění si vlastního těla a nastupuje i fenomén nahoty na internetu, časopisech a médiích. Co nastává? Přesně to co popisuje paní Bledule v reakci výše. Sem tam bradavka vyklouznutá ze šatů, sem tam paparazzi vyfotí náhodně rozkrok nějaké celebritě a nebo fotbalistovi z trenek vykoukne něco, co mělo být během fotbalového zápasu skryto.

Vezměme jinou oblast bez internetu a médií. Domorodé kmeny, kde se človíček narodí nahý a během celého svého života na tom nic nemění. (A ani nechce.) Nevadí mu přítomnost druhého pohlaví, přítomnost starších i mladších, přítomnost kamer reportérů a předvádí vlastně svůj život v plné nahotě, třeba při rituálech slavností slunovratu a podobných svátků, které si během mnoha let jeho kmen vytvořil.

Předešlé odstavce jsou plné protichůdných pohledů na jeden stejný život a nahotu jako takovou. Přesto se mi zdá, že domorodé kmeny žijí šťastněji, zdravěji a jsou spokojenější.

Zde je jádro problému a rozdílu mezi různým druhem žití. Oni náš život neznají a my vlastně v rámci dovolených a volna bychom chtěli žít život jako oni. Viz robinzonády, FKK kempy, dovolená v lůně přírody s minimálním počtem lidí, nebo s lidmi podobně postižených krásou života v nahotě a nejlépe bez mobilního telefonu a internetu. Při konci dovolené litujeme, že tento stav bezstarostnosti končí a my se vracíme do víru civilizovaného života, kteří sami dobrovolně žijeme. Doposud mluvím o dospělých lidech a vlastně se vytvořil v našich hlavách zmatek. Něco jiného děláme a něco jiného dělat chceme.

Vrátím se tedy k dětem pubertálního věku a bude to trochu podobné, jak v mysli do té doby třeba i naturistických dětí, vytvořit totální zmatek.


V prvé řadě škola. Najednou se rozdělí hodiny tělocviku na dívky a chlapce, co kdyby náhodou chlapec a nebo dívka viděla příslušníka druhého pohlaví v trenýrkách nebo ve cvičebním úboru. (Absurdní představa jistě po společném tělocviku by byly děti zkaženejší a jistě pohledem na druhé pohlaví vyděšeni) Výchova v předmětech, kde se učí o opačném pohlaví probíhá také jen ve formě něčeho okrajového pomocí nějakých nákresů v knížce a hlubší diskusi se učitelé vesměs brání, protože jsou limitováni v informacích na základě prováděcích vyhlášek různých školských úřadů. (Větší prostor je věnován drogám než lidskému tělu.) Zveličováním úchylek nad prosté předání informace o nebezpečí, také neprospívá naturistickým cílům. Nikoho z nich nenapadlo vysvětlit, že nahota u vody formy opalování není exhibicionismus. (Děti také ví o nebezpečnosti dopravního provozu, přesto se nebojí a nerozpakují přejít silnici na druhou stranu, nebo si sednout s rodiči do auta.)


V druhé řadě internet a media. Pokud se stane nějaká nehoda s vykouknutím bradavky, obvykle je komentována nevhodností šatů a v mediích typu televize navíc zakryta. Stejné je to i z reportáží FKK center a pláží, kdy máte najednou plnou obrazovku černých pruhů zakrytí. Na internetu sice při té samé situaci k zakrytí nedochází, ale není to z důvodu myšlenky propagace naturismu a nahoty, ale jen v obchodu s nahotou a zvýšení sledovanosti uvedeného webu.
Nyní jsme u obchodu s nahotou (ne erotikou). Posuďte sami. Reklama, aby byla úspěšná, je třeba zapojit do uvedené upoutávky na výrobek prvky nahoty. Módní přehlídky na předvádění šatů a módních doplňků se neobejdou bez exhibice modelek, kdy nápadně často vidíte více, než jsou předváděné modely šatů. Propagace prodeje vozidel a motocyklů už se neobejdou bez nahých modelek a diskotéky například bez Miss mokré tričko a podobných prvků nahoty. Takto bych mohl pokračovat donekonečna při obchodu s nahotou. (Toto je vrcholem pokrytectví medií, které by naturismus všech odboural a reklama s nahotou by byla zbytečná.)

Viděno v kontextu dětí pubertálního věku a rozvíjející se mysli výše uvedených atributů nahoty musí notně působit trochu zmateně na rozvíjející se osobnost. (Rodiče chodí nahatí zadarmo a jinde účastníkům za nahotu platí.)

Jsme zase u přizpůsobování se okolí. Co vlastně nastává? Děvčata se začnou zkrášlovat (což je jistě chvályhodné), ale určitými prvky odhalené nahoty začínají působit na své okolí. Tu tím, že si nevezmou podprsenku pod tričko, jindy krátkou sukní a nebo hlubokým dekoltem. Toto nemá sice žádný praktický význam pro sexualitu, ale jen a pouze pro vlastní prospěch. Nějaký kluk si mně všimne, získám nějakou výhodu pro sebe upozorněním na sebe a nebo vzbudím zájem někoho o mně. Potud by bylo ještě vše jaksi v pořádku. Jenže život jde dále a následuje prohlubování výhod ohledně výše uvedeného. Sem tam vymění nějakou svou nahou fotku za kredit na telefon, jindy svou částečnou nahotou vzbudí zájem u někoho, kdo ji pak poskytne nějakou výhodu přes net a pokračuje to třeba prodejem použitých kalhotek apod. Ve vývoji a výčtu možností bych mohl pokračovat i dále, ale to již budu za hranicí nahoty a naturismu v oblasti, která na Naturista cz vůbec nepatří.

V muzeu...V muzeu…OčumováníOčumováníTo byl JežíšekTo byl JežíšekTeď posuďte sami rozumem cca 13letého dítěte jestli je nahota normální a nebo jen cesta k nějaké selektivní výhodě pro někoho, kdo nahotu poskytuje. Navíc v kontextu pohledu medií a školy, kdy se na nahotu kouká jako na něco ne úplně vhodného a zakrývajícího se skoro vždy. Další pohled, který umocní představivost dítěte je vžití se do pocitu celebrity (jimž se snaží třeba oblečením a postavou přizpůsobit), kdy paparazzi vyfotí její odhalené prso nebo trčící bradavky pod tričkem. Jaká asi bude odpověď našeho nezletilce po masáži medií, internetu, školy a někdy i zarytých puritánů na otázku „Půjdeš s námi na akci FKK nebo na nudistickou pláž?“ Odpověď je Vám asi jasná, protože dítě bojuje vlastně s několika myšlenkami, někdo mně uvidí, někdo mně vyfotí, nemám ještě tak veliká prsa, nebo nemám tak svalnatou postavu jako můj idol (mnohdy i jiné rozměry) a budu nahotu praktikovat zdarma, bez jakékoliv výhody. (I když do té doby byla nahota běžnou součástí dětského života). Zde úplně pomíjím ještě jeden aspekt, který je ale přirozený a to je pubertální vzdor úplně ke všemu, co chtějí rodiče.) Zatím jsme se bavili o pubertě, ale zase je vývoj dítěte i po pubertě a prochází určitými změnami mysli. Bohužel výše uvedené přetrvává. Je to více markantní u slečen, protože v tomto věku mají „trumfy“ na své straně a muži se jim přizpůsobují. Takže pokud skoro žena řekne na FKK pláž akci ne, muž vždy ustoupí i z důvodů zcela zištných.

Z tohoto důvodu vzniká přibližně desetileté věkové vakuum na našich akcích a nudistických plážích. Později začne fungovat jiný aspekt a věkové skupiny starší se zase na akcích objevují. Dostaví se dominance mužů, nebo vzájemná dohoda, někdy i se spojením udělám ti to kvůli a nebo udělám ti radost. Nezřídka, i půjdu s tebou, abych měla pokoj od přemlouvání. Teprve pak má možnost žena, ale i muž zjistit, že na akcích,FKK plážích je dobře a do té doby obě pohlaví žila v mylných představách a subjektivních pocitech. Navíc už odpadají výše uvedené důvody, získat nahotou nějakou výhodu, peníze a navíc už je mysl člověka konstantní a odpadá i přizpůsobování se celebritám. Uvědomování si vlastních vad a nedostatků, také smířením se s nimi, ustupuje do pozadí. Zde bych chtěl ale upozornit na to, že tento stav může trvat velmi dlouho a někdy neustoupí vůbec a deformace mysli v období puberty se na člověku promítá v tomto ohledu po celý život nebo jeho velkou část a z tohoto důvodu se naturistou stane až za delší dobu a v některých ojedinělých případech nikdy. I když se proto nenajde žádný logicky vyargumentovatelný a pro ostatní pochopitelný důvod. Mnohdy i pro něj samotného nebo samotnou je obhájit svou myšlenku sám(a) sobě obtížné. (Nejčastější odpovědí je nevím a nebo tím slovem odpověď začíná.)

Tak jak pro generaci dnešních čtyřicátníků až šedesátníků, kdy FKK začalo jako revolta proti systému a ochutnání něčeho zakázaného v době všech možných zákazů. (Krásné, sladké, zakázané.) Tak ekonomická doba dnešního systému je diametrálně odlišná. FKK nemá prvek zakázanosti, je věcí běžnou. Není třeba ochutnávat zakázanost nahoty. Nahota naopak slouží ekonomickým zájmům zcela běžně a není tedy divné, že i generace co přišla po nás se přizpůsobila nové době a nahotu vlastně prodává a tudíž ji ponejvíce nepraktikuje zdarma. (I když se jedná o prodej spíše pocitový, jak na straně nabídky tak i poptávky.)

Zamyšlení na závěr: Nezpůsobili jsme my vlastně my generace dnešních čtyřicet a více to, že uvedené situace nastala? Nedostatkem času, kdy nám media, školy a internet pomáhají při našem nedostatku času a honbě za penězi, při výchově dětí? Není pravda, že tuhle ekonomickou dobu jsme vytvořili vlastně my? Divíme se, že naše skoro dospělé děti se době přizpůsobily? Neumíme se sdružovat v organizacích proti puritánům, kteří vydávají přes své organizace zákony k žití a ke správnosti právě jejich postoje k životu? Zná vůbec někdo náš názor a životní postoje jako v institucích rozhodujících o našich životech? Chceme vlastně vůbec, aby to bylo jinak a dokážeme změnit pohodlný způsob života a pohled na něj? Proč mají své zákony myslivci nebo chovatelé Bource Morušového? Je jich snad více než nás Naturistů?

[Úsměv] Pokud jste si alespoň na některou z otázek odpověděli, víte asi co dělat pro nápravu tohoto stavu a každý jednotlivec má osud Naturismu ve svých rukou. Jedině boj s větrnými mlýny a někdy i omezeností lidí a úřadů, může výše uvedené trochu změnit. Že ten boj nebude jednoduchý víme všichni a ti co si to uvědomují, také vědí co dělat mají, aby třeba za dvacet let můj článek byl jen scifi a situace byla zcela opačná.
Možná tím našim dětem do budoucna prokážeme největší službu.

5
 
-

omladina

Vložil Pepper, 21. Duben 2012 - 14:45

Článek [Promovaný] , realita [Je mi zle] Žádný geniální recept na nápravu mě nenapadá. [Pláč]

 
-

Výchova dětí

Vložil M.Dr., 21. Duben 2012 - 15:02

Nedávno jsem viděl v TV nějakou pohádku, kde se princezna koupala – doma, na zámku, v soukromí – oblečená v něčem, co připomínalo noční košili. Takže takhle se dnes děti vychovávají v postoji k nahotě.

 
-

Normální nahota

Vložil bledule (bez ověření), 22. Duben 2012 - 13:14

Moc děkuji za tento příspěvek, který vice rozebral a objasnil již několikrát naťuknutou filozofickou otázku přirozené nahoty. Revolta v podobě naturismu byla v mém mladém věku bezva (dnes už je to jen nostalgie). Otázka zní, jak si dál počínat a ustát v dnešní době, když „nahota je naprodej“ pro reklamy atd. s nahotinkami. Dnes už nebojujeme s četníkem ze Saint Tropez, a proto i humor toho filmu je v čudu – dnešní generace se tomu filmu již nemůže smát. Není to erotický průmysl, co ničí naturismus (tam si umíme poradit a odvrhnout) je to plíživá hodnota penízků a falešné morálky, co vládnou světu v kontrastu k přírodě a k nahotě divokých národů např. v Africe, kde je nahota naivně čistá a přirozená jako u malého děcka. Já si nahotu spojuji s vodou, nedokazala bych jezdit na kole nahá a nebo pochodovat krajinou, proto mne více oslovuje téma „bez plavek“. Jsou situace u vody, kdy je velmi silně normální, aby byl člověk spokojený a zdravý bez mokrých plavek nahý. Tedy já se mokrými hadérky utlouci nedám a v tom máme šanci přesvědčit i druhé, že je přirozené stejně jako doma ve vaně i na koupališti, na pláži či v bazénech apod. si neoblékat koupací úbor, jehož účel není praktický, ale falešně maskovací. [Úsměv]

 
-

Přirozená nahota

Vložil Jarda59 (bez ověření), 22. Duben 2012 - 11:10

Narodili jsme se nazí. Oblékat se v práci je sice proti přírodě, ale je to nutné, jinak by se nic nedělalo, zde jde hlavně o bezpečnost. Avšak u vody, na pláži a v přírodě, nemluvě o sauně, je nahota přirozená. Někteří si dnes udělali z nahoty výdělečný podnik a tím ji degradují na něco amorálního a samozřejmého právě jen pro výdělek za každou cenu a to vidí i dnešní mládež. Doufám, že nastane doba (i když dnes je to spíš utopie), kdy se lidé začnou více stydět za to co udělali zlého, než za to co dostali dané od přírody.

 
-

Co ukázal výzkum?

Vložil abel (bez ověření), 22. Duben 2012 - 11:12
Tady http://o2binsxm.com/…alnudity.htm shrnul autor několik výzkumů, prováděných psychology na téma „škodí dětem pohled na nahé rodiče?“. Hádejte, k jakým výsledkům dospěli? [Úsměv]

Jaký byl tedy výsledek? Ne všichni umí anglicky. [Spiklenec] Roland.
 
-

Mám dotaz

Vložil bledule (bez ověření), 22. Duben 2012 - 18:52

Ten anglický článek jsem rozlouskala a závěr zní, že nahota rodičů dětem neškodí, taky komu by asi nahota měla škodit, že :-)) Připomnělo mi to dobu, když jsem od malička chodila před dětmi nahá a pak jednou jsme šli do bazénu v Podolí, synovi bylo asi 6,5 roků a vůbec mne nenapadlo, že by syn měl jít sám do pánských šaten s klíčem. Slízla jsem v ženských šatnách pár nevraživých pohledů a připomínek od žen, že by kluk tam neměl být, ale vzhledem k tomu že syn znal nahatou maminku i sestru tak se choval naprosto přirozeně. Chtěla jsem se zeptat, jak se to dnes praktikuje, když jde maminka plavat s malým synem a bere ho do dámské šatny, kde je ta věková hranice malých synů, aby se puritánky nezbláznily??? Chápu, že je tento dotaz spíše pro ženy, pánům v mužských šatnách a se pravděpodobně příhoda o vyloučení dcerky ze šatny nestala.

 
-

Věk a šatny opačného pohlaví.

Vložil Roland Jitka, 23. Duben 2012 - 22:15

Taky by měn zajímalo jak je to s věkem kdy je bráno dítě v šatně opačné, bráno jako dítě, a když už jako dospělé. Měli jsme problém v panské šatně s holčičkou necelých devět let. je dobré, že tam kam chodíme tak moc rozdělených šaten není, kdy takovou hloupost nemusíme řešit. V Německu snad ani už nikde nejsou tyhle stupidní rozdělené šatny.

 
-

šatny

Vložil sailor, 24. Duben 2012 - 21:51
Obrázek uživatele sailor

Nejde ani tak o šatny. Ty už jsou dost často společné v kabinkách a to i rodinných. Problém nastává ve sprše. Ale ještě v synových 8mi letech si ho brala má drahá polovička do dámských sprch, když jsem s nimi do bazénu nemohl a nezaznamenala negativní reakci. Ženy jsou zřejmě nejdřív chápající mamky a nahotu před dětmi neřeší tolik ani mamky textilní.

 
-

naturismus od mala

Vložil printer, 27. Duben 2012 - 7:57

Nářky nad chybějící naturistickou omladinou spatřuji mimo jiné i ve výchově dětí k nahotě. Stydíme se brát je na nudi, a pak se divíme, že v pubertálním a postpubertálním věku jdou raději na textilní pláž.

Byli jsme mile překvapeni z FKK v bývalé NDR – na pláži mezi naháči byl průřez celou populací, od malých dětí s rodiči přes dorostence a dorostenky, dospělé a v klidu tam byli i senioři obou pohlaví.

Mimochodem – tyto nudistické pláže jsou od nás nejblíže (pokud mluvíme o moři), my vyjeli z Prahy ve 4 ráno a v 10 už jsme se svlékali na pláži.

 
-

Málo času na děti.

Vložil mikina (bez ověření), 27. Duben 2012 - 11:18

Pravdou zůstává, že v dnešním shonu, práce, povinnosti atd. Je méně času na soukromí a tudíž i na dětech se to logicky musí projevit. není celkově tolik času na návštěvu FKK pláže a řekněme si upřímně, že někdy máme i radost, když můžeme jít někam bez dětí. Tím vůbec nenaznačuji, že bychom je nechtěli sebou brát, ale když si na den vezme babička s dědou děti, tak si všichni užíváme svátku. Právě v těchto několikahodinových chvílích, které jsou spíše náhodné, vyrazímena pláž, pokud to počasí dovolí. Tím vůbec neříkám, že by to bylo správně, jen konstatuji fakta. [Smutný]