NATURISTA.CZ

Přirozená radost ze života

-

N-akce a turistické odznaky

Vložil Dlouhan3, 8. Březen 2013 - 15:33

N-akce a turistické odznaky

Hodně přátel pohybu bez plavek věnuje hodně času i peněz při cestách za nudistickými akcemi v ČR i okolních zemích. Často cestují stovky kilometrů, aby se sešli na tři až pět hodin s přáteli a užili si stavu bez oblečení.

Možnosti znásobit naše dojmy z odpočinkovo realaxačních aktivit bez plavek na bazénech nám dává již letitá aktivita Klubu českých turistů- KČT, kterou jsou tzv. oblastní turistické odznaky (OTO). Výlet do určité oblasti tak nemusí být spojen jen s návštěvou naturistické akce, ale této může přecházet pěší tůra nebo procházka po zajímavostech naší vlasti.

OTO je odznak, který může získat jedině ten, kdo do záznamníku OTO potvrdí razítkem nebo opisem jedinečného nápisu z místa návštěvu stanovených míst v určené oblasti.

Záznamníky OTO vydávají většinou ty odbory KČT, které fungují v dotčené oblasti a dobře znají přírodní a technické pamětihodnosti ve svém okolí. V záznamníku stanoví místa, která musíte povinně navštívit (tzv. povinná), a dále místa, z nichž musíte navštívit určitou část (tzv. výběrová). Při tovrbě Záznamníku, zvláště stanovení míst, se vychází z platné metodiky KČT.

Záznamník můžete získat zakoupením na organizované turistické akcii odboru, který záznamník vydal, nebo si jej můžete nechat poslat poštou. Po navštívení stanovených míst vám vydávající odbor KČT pošle, už zdarma, poštou turistický odznak. Má podobu odznaku tak, jak jej běžně znáte.

Na n-akci tak můžete vyjet dříve, a v místě konání n-akce strávit příjemný půlden nebo i více, a to za stejné vynaložené prostředky. Přitom můžete poznat pěkný díl české krajiny, seznámit se s místními obyvateli, poznat jedinečné krajinné prvky oblasti. Pokud na podobný výlet vezmete i děti, budou se těšit předem.

Tak například při cestě do Valašského Meziříčí můžete plnit podmínky OTO Valašsko Při cestě do Brna OTO Brněnské kolo. Před naturistickou Olomoucí můžete v průběhu sobot plnit OTO Olomoucko, Hanácké ploužil, Litovelské pomoraví.

Seznam platných a aktuálních odznaků viz zde

Podmínky odznaků lze většinou splnit průměrně během 4–5 (celodenních) výletů, kdy se předpokládá vhodné počasí.

Protože n-plavání prakticky v průběhu celého roku probíhá v Rýmařově a tento záznamník vlastním, zaměříme se nyní na OTO Rýmařovsko.

OTO RýmařovskoOTO Rýmařovsko Seznam místSeznam míst

Vydává jej KČT Šumperk a za 50,–Kč + poštovné jej lze získat na adrese Ing. Vladimír Juříček, Huzová 321, 793 51 Břidličná, mail:vladimir.juricek§§mze.cz, nebo v hospodě Z+Z v Huzové, nebo na startu pochodu Loučení s létem, který se konává v září.

Pro jeho získání je třeba navštívit 7 povinných a 10 z 15 výběrových míst. Po jejich navštívení zašlete záznamník zpět, a vrátí se vám potvrzený a s odznakem.

Zde uvádím možný rozpis pro jednotlivé dny:

  1. Huzová, Kněžpole (doporučuji zastavit se v hezké obci Stránské a projít si ji) – možno spojit s 2)
  2. Sovinec, Jiříkov
  3. do Stará ves a Žďárský potok autem; Rabštejn, Skřítek a zpět k autu do Žďárského potoka pěšky
  4. Karlova studánka, (navíc údolím Bílé Opavy na Ovčárnu, zpět BUSem), Nová Rudná, Dolní Moravice, Malá Štáhle
  5. Malá Morávka, Karlov pod Pradědem, Mravencovka, chata Alfrédka, Rýmařov

Místa lze samozřejmě poskládat podle vašich schopností a možností, podle počasí, … Lze doporučit nechat si záznamník poslat poštou a místa kolem Huzové (Kněžpole, Sovinec, …) splnit nakonec v době konání tur. pochodu Loučení s létem aneb Za huzovským škopkem. Aktuální informace o pochodu se dozvíte zde www.obec-huzova.cz . Odznak vám pak bude vydán osobně v cíli pochodu.

Některá místa lze také navštívit při pochodu Přírodním parkem Sovinecko ( podrobnosti zde) s velmi pěknými trasami – pro představu viz fotogalerie na www stránkách.
1