NATURISTA.CZ

Přirozená radost ze života

-

N-procházka Hanušovicko

Vložil Dlouhan3, 26. Červenec 2014 - 20:54

N-procházka Hanušovicko

Další moje letošní n-kroky směřovaly na Hanušovicko v Jeseníkách. Hluboké lesy místy s dalekými výhledy a vrcholy blížící se výškou 1000 m.n.m., to je ta nejlepší kombinace pro milovníka nahoty, který chce i v parném létě podat určitý sportovní výkon, pokořit nějaký ten vrchol a hlavně si odpočinout od ruchu města i společnosti a užít si klidné a čisté přírody.

Moje trasa začíná ve Štědrákově Lhotě u penzionu Lesanka. Po zelené TZ se vydáte cca 2,5 km stoupáním k rozc. Paramuť, ale již před ním, nad loveckou chatou, jsem si rád odložil přebytečný oděv. Měl jsem za sebou nejslunnější část dnešní cesty vedoucí jihovýchodním svahem.

Od Paramutě jsem se vydal po modré TZ k rozc. Hrubý les. Tento příjemný 2,5 km úsek vede po vrtevnici ve stínu lesních velikánů, po lesní cestě sjízdné pro treková kola. Odtud jsem se vydal neznačenou hřebenovou cestou na Kamenec-914 m.n.m. a později na Boudu-956 m.n.m. Cesta je místy minimálně používána (zvláště od Hrubého lesa na Kamenec) , takže pojem ošlehaný turista zde platí doslova. Zato zde nikoho nepotkáte a miniplantáže borůvek máte jen pro sebe ! Na vrchol hory Bouda-956 m.n.m. nevede sice značená cesta, ale vrchol je hezky označen a ve vrcholové knize jsou v pravidelných intervalech (co 3–4 měsíce) zaznamenávány návštěvy nadšených pokořitelů tohoto vrchu. Také já – „nudista Dlouhan3 z naturisty.cz“ zde zanechal písemný záznam o své návštěvě.

Štědrákova Lhota - LesankaŠtědrákova Lhota – Lesanka Cesta z rozcestí Paramuť na Hrubý lesCesta z rozcestí Paramuť na Hrubý les Pohled z úbočí Kamence JV směremPohled z úbočí Kamence JV směrem Na hřebeni mezi Kamencem a BoudouNa hřebeni mezi Kamencem a Boudou Sedlo pod BoudouSedlo pod Boudou Vrchol BoudyVrchol Boudy Na vrcholu Boudy 656 m.n.m.Na vrcholu Boudy 656 m.n.m.

Cestu z vrcholu jsem volil lesní cestou, která ústila přímo na rozcestí Bouda-rozc., před kterým jsem se stal opět textilákem, a odkud je to jen necelý 1 km k Rudolfovu prameni. Zde jsem si doplnil pitivo a umyl zaborůvkovanou pusu. Dalším bodem cesty byla kaple Nejsvětější Trojice – původní kapli postavili obyvatelé Králík v 18. století na poděkování za ochranu před Pruskými válkami.

Na Severomovravské chatě přichází, vzhledem k zapomenuté svačině, toužebně očekávaná možnost občerstvení. Kulajda sice nenadchne, ba přímo zklame, ale postačí, a tak po pokochání se pohledem na upravené okolí a nově postavené dva tři sruby, mě čeká sešup po červené TZ Pod Pohořelcem, výstup na Lysinu a pak už pořád jen cesta z kopce k Počátecké hájovně. Za hájovnou jsem nešel po červené TZ, ale druhou asfaltovou cestou směrem k lokalitě býv. Na Vinici. Na úseku od Severomoravské chaty k Počátecké hájovně byste teoreticky nějaké návštěvníky hor vzhledem k blízkosti chaty mohli potkat, ale já nepotkal nikoho.

Cesta od odbočení z červené za Počáteckou hájovnou až k lokalitě Na Vinici je pro n-procházky ideální – pustá, přitom na chůzi příjemná, v tichu a vůni lesa, ale pouze se sporadickými výhledy do okolí. Tento úsek měří přes dva kilometry a nemusíte se bát bloudění – z cesty není kam uhnout, a až přijdete na křižovatku lesních cest (asfaltka se stáčí doleva, a rovně a doprava pokračuje hlinitá cesta), uvidíte rovně před sebou prosvítat louku obdélníkového tvaru, a po ní se vydáte vzhůru.

Po přejítí louky nastane menší orientační oříšek – cesta doleva z kopce je ta správná, ale těžce mě odradila kráva pasoucí se na této cestě u pastviny Na vinici. Pastvinu jsem tedy zkusil obejít zprava, ale na původní cestu už jsem se nedostal, a nějakými zapomenutými pěšinami jsem přímo z kopce dorazil po pravém břehu potůčka do Hanušovic – cestičkou nad nápisem města Hanušovice na mapě zde .

Kaple Sv. TrojjiceKaple Sv. Trojjice Severomoravská chataSeveromoravská chata Pohled z úbočí Raškovské boudy S směrem (pravděp. na Sviní horu)Pohled z úbočí Raškovské boudy S směrem (pravděp. na Sviní horu) Pod horou Spáleniště (po neznačené cestě)Pod horou Spáleniště (po neznačené cestě) HanušoviceHanušovice

V Hanušovicích určitě doporučuji navštívit, kromě doporučovaného kostela Sv. Mikuláše a býv. rychty č. 58 ( i když dovnitř se nejspíš nedostanete), hlavně místní informační centrum – jeho poloha je věrně zobrazena na turistické mapě na seznam.cz. Naleznete zde internet, kopírku, spoustu letáčků, jednolistové mapy okolí Hanušovic , Kralického Sněžníku, a velký výběr opravdu pěkných pohlednic Jeseníků.

První úsek n-cesty od rozcestí Paramutě k rozcestí pod Boudou měřil cca 7 km, druhý úsek od rozc. Pod Pohořelcem k lokalitě Na vinici (kromě několika set metrů kolem počátecké hájovny), měří dalších 5 km (ten jsem už šel v textilu). Jesenicko se svými hlubokými lesy, zvláště okrajové partie mimo center jako Praděd, Karlov apod., se mi jeví jako země nudistům zaslíbená, s poměrně dobrým spojením veřejnou dopravou, a když vám nebude vadit mít v batohu pro jistotu něco k snědku a pití, věřím, že byste mohli být alespoň částečně tak nadšení, jako jsem byl já. Byl to pro mě jeden z nejsilnějších n-zážitků – vzhledem k délce, klidu, pohodě a atmosféře, které tůru provázely.

Pokud máte námět na podobně pěknou trasu nebo se chcete podělit se svými zkušenosti, uvítám Vaše vzkazy ve zdejší naturistově poště.

0
 
-

N-procházka

Vložil natech (bez ověření), 31. Červenec 2014 - 18:56

Dobrý den, Zajímalo by mě, jakým způsobem hledáte trasy pro n-procházky a jestli, když jdete po trase poprvé, nebloudíte? Já osobně mám s blouděním trochu problém, když jdu někde, kde to neznám a navigaci v rude nosit nechci. Podařilo se Vám projít procházku bez toho, aby jste někoho potkal? Případně jak lidé reagovaly?