NATURISTA.CZ

Přirozená radost ze života

-

N-procházka hřebenem valašských Javorníků

Vložil Dlouhan3, 29. Červenec 2022 - 19:32

N-procházka hřebenem valašských Javorníků

Po delší přestávce se sešly vhodné okolnosti a já jsem vyrazil za poznáváním dalších koutů přírody, odpočinkem a n-zážitky. Moje cesta začínala u motorestu u Čertových skal v obci Lidečko. Protože jsem si tyto skálu podrobněji prošel už dříve, rovnou jsem vyrazil po modré turistické značce směr Pulčínské skály. Bylo kolem sedmé hodiny ranní, příroda se v osvěžujícím ránu pomalu probouzela do dalšího dne, který sliboval opět slunečné horko. Na asfaltové silnici jsem byl úplně sám, cestou jsem minul dvě studánky se silným proudem vody. Po 1,5 km jsem zabočil do lesa, kde jsem si zcela odložil a takto došel lesem až k Pulčínským skalám, odkud jsem pokračoval po červené TZ. Na skalách byl už první návštěvník toho dne, se kterým jsem se po pár minutách sešel již v prádle na jejich vrcholu, pod skalami procházela další turistka. Krátký pozdrav, rozhled po okolí a každý si šel svým směrem.

Javorníky - Pulčínské skályJavorníky – Pulčínské skály Javorníky - louka pod Pulč. skalamiJavorníky – louka pod Pulč. skalami

Já pokračoval po červené TZ a cyklostezce směr Radošov sedlo. Odtud jsem šel už opět nahý krásných 8 km sám a nikým nerušený až na Makytu-922 m.n.m na CZ/SK hranici. Výhledů nebylo mnoho, ale už ten vonící vzduch a lesní klid pro mě byly dostatečný přírodní výtvor. Oproti očekáváním na hřebeni bylo méně teplo-pofukoval osvěžující vánek a když jsem se oblékl, bylo mně příjemně. Asi po minutě – kolem 11-té hodiny – za mnou dorazil z mého směru kolař a potom už jsem potkával kolaře nebo pěší, z Makyty už jsem šel alespoň částečně oblečený.

Za 8 hodin chůze jsem, kromě Pulč.skal, potkal 3 kolaře a asi 12 turistů – většinou to byly dvojice. Jeden pár měl i poctivé batohy s karimatkami – třeba to bylo poutníci Stezkou Českem, která po hřebeni vede. Celkově jsem očekával v horách víc lidí – prázdniny a ke všemu víkend, nádherné počasí … Ve všední den třeba nikoho …

Javorníky - louka pod ŠerklavouJavorníky – louka pod Šerklavou Javorníky - výhled severním směremJavorníky – výhled severním směrem Javorníky - Valašská KyčeraJavorníky – Valašská Kyčera Javorníky - výhled od Čerňanské KyčeryJavorníky – výhled od Čerňanské Kyčery

Červená značka potom vedla dál po hřebeni směrem na Papajské sedlo a Krkostěnu, odkud jsem se vydal do Huslenek na autobus. Pro ty stydlivější, kteří by ale buď rádi něco zkusili, nebo se opálili, jsem učinil zajímavou zkušenost – poučiv se z pohádky Princezna koloběžka první jsem šel část cesty ve volnějších slipech, které jsem si sroloval na tanga a když jsem měl někoho potkat tak si je zase rozroloval.

Chápu vás, všechny skalní nudisty, jak pohrdavě čtete tyto řádky, ale zkuste se vžít do pocitů těch málo smělých, kteří by tak rádi zkusili, ale neodváží se … Jak mně kdysi psal můj dobrý známý z těchto stránek – to riziko a ten adrenalin, že někoho ve volné přírodě potká, mu za to nestojí, že si to neužije. Těch srolovaných slipů bylo pocitově na těle tak málo, a ten pocit jistoty pro případné setkání s ostatními turisty, a ta možnost v podstatě celý se hezky rovnoměrně opálit byla pro mě velkým důvodem, proč volit v případě méně klidných míst toto pro mě vyhovující řešení.

V blogu mám pár fotek, ale nahatou ne  – to byste se museli zeptat toho mladého muže na Pulčínských skalách, jestli nějakou fotku nahatce, procházejícího letní ranní loukou, neudělal.
0
 
-

N-procházky

Vložil M.Dr., 29. Červenec 2022 - 21:17

Ve větší skupině by to bylo jiné. Vzpomínám si na pobyt u Lipnice. Vyrazili jsme cca ve dvaceti lidech oblečeni na procházku k jednotlivým lomům v okolí. Po vykoupání v prvním se některým už nechtělo oblékat a tak jsme vyrazili dál nazí. Po několika koupáních jsme byli nazí už skoro všichni. Cestou jsme potkávali další turisty (oblečené), ale protože jsme byli skupina naháčů, nijak nás to nestresovalo. Ani ze strany těch turistů jsme necítili žádnou negativní energii, normálně jsme se s nimi zdravili. A tak jsme přišli až do tábora.

 
-

nahaté procházky

Vložil peťanpraha, 29. Červenec 2022 - 22:29

Nejsem vyloženě exhibicionista, takže si nahaté procházky odpouštím, o problémy a divné pohledy nestojím.

Nicméně na Lipnici jsem pečený, vařený. Teď jsem tam byl zhruba obtýden. Máme tam naturistickou základnu a je to tam jednoduše super.

 
-

Pokud se mohu zeptat peťana,

Vložil Horác, 30. Červenec 2022 - 19:25

Pokud se mohu zeptat peťana, v blízkosti kterého lomu? Předpokládám, že jinde než kam se jezdívá s Naturistou (příspěvek M.Dr.). Kdysi jsem to tam skoro všechno „testoval“ :-)) a nevíc ze všech se mi líbilo na „Pětce“.

 
-

lomy

Vložil peťanpraha, 31. Červenec 2022 - 18:57

Já si ta čísla nepamatuju :DD jen vím, kudy se tam chodí. Jeden lom je tam opravdu opuštěný, má dřevěný vstup, voda hluboká tuším 80 metrů (taky studená) a je tam krásně. Akorát se tam vecpe slovy jednotky lidí (myslím do prostoru vstupu). Jsou tam i jiná místa, kde se dá nudit, nejen v lomech. Není to ofiko, ale moc lidí tam nechodí, většinou jsme tam sami (u vody).