NATURISTA.CZ

Přirozená radost ze života

-

Spanilý n-výlet Šumpersko

Vložil Dlouhan3, 27. Červen 2021 - 18:47

Oblast kolem Nového Malína budila mou pozornost už delší dobu, hlavně kvůli rozhledně na Kamenném vrchu, která zde má stát už od roku 2016 a kterou jsem chtěl navštívit. U n-procházky mělo jít jen o pokus a měla to být třešnička na dortu.

Moje cesta ve všední den ve druhém červnovém týdnu z Nového Malína vedla na mohylu letního slunovratu asi 1 km SV od N.M. a odtud po neznačené hřebenové cestě souběžné s údolní zeleně značenou cestou přes kóty 683 a 775 až k červené značce a pod Kamenný vrch.

Vlevo Nový Malín, vpravo Šumperk s vrchem HájVlevo Nový Malín, vpravo Šumperk s vrchem Háj Cesta po neznačené hřebenovceCesta po neznačené hřebenovce Šumperk s Hájem z hřebenovky, dole jezero KrásnéŠumperk s Hájem z hřebenovky, dole jezero Krásné Skalky u neznačené hřebenovkySkalky u neznačené hřebenovky

Na začátku hřebenovky jsem si odložil a takto mně to vydrželo až k rozhledně, kde jsem se před výstupem oblékl – představa komentářů případných návštěvníků k nahatému turistovi na rozhledně mě příliš nelákala. Ale ani při výstupu, kdy bylo třeba dávat si pozor na jednotlivé stupně z nichž některé už tak pevně nedrží (přece jenom 5 let je 5 let), ani během těch 10 minut na plošině se neobjevil ani živáček a tak, opět v nudistickém, jsem se na odpočívadle pod rozhlednou vydatně občerstvil a pokračoval po červené a následně po modré značce skalnatým hřebenem Volyňských skal oklikou zpět do N.M. Ještě nad rozcestníkem Mrtvý muž jsem se vydal rozsedlinou ve skalnatém hřebeni neznačenou cestou směrem ke Kopce-693 m.n.m. a po již pěkné lesní cestě dorazil k aut. zastávce U křížku.

U rozhlednyU rozhledny Pohled z rozhledny-uprostřed PradědPohled z rozhledny-uprostřed Praděd Nerušená cesta na SmrčníkNerušená cesta na Smrčník

V „našem“ úboru jsem strávil asi 3,5 hodinky krásného letního lesního ničím nerušeného času. Modrá značka byla, kde to jen trochu šlo, vedena po skalkách na hřebeni, a za celou dobu jsem nepotkal ani človíčka, kromě hovoru u auta na lesní cestě na rozcestí Mrtvý muž, kam ani nebylo vidět. Tato doba mohla být i delší, ale přece jenom zde byla nějaká obava z paprsků letního slunce, a tak přišel ke slovu opalovací krém a triko.

Z třešinky na dortu tak byla mísa – co mísa, plný košík třešní. Vzhledem k vynikajícímu dopravnímu spojení a fungujícímu obchodu s potravinami na návsi to byl opravdu pěkný výlet.

5