NATURISTA.CZ

Přirozená radost ze života

-

pláže písníku Marokánka

Vložil Borek, 20. Červen 2019 - 0:20
pláže písníku Marokánka

nalevo bývají textiláci, napravo N

 
-

Marokánka u Třebechovic pod Orebem 2020

Vložil Borek, 4. Srpen 2020 - 11:50
Obrázek uživatele Borek

V sezóně 2020 pokračuje míchání N a T na obvodu písníku. N nejčastěji bývají u severozápadního okraje. T se ovšem rozloží kdekoliv, proto by se hodilo, aby aspoň ta severozápadní část byla N víc užívaná, aby se stala tradiční. Letos jsem počet N návštěvníků většinou mohl spočítat na prstech jedné ruky. Jen krátkodobě nás občas posílí občerstvující se cyklísti.

V písníku letos povyrostly vodní rostliny (rdest kadeřavý). Je docela křehký, takže zamotání při plavání nehrozí. Ale i tak, aby nevadily při plavání, většinu jsme vytrhali a vynosili ven. S vědomím, že je to činnost sisyfovská. Ale teď už o nějakou vodní rostlinu zavadíte jen výjimečně. Pokud se vám to stane, můžete pomoci s její redukcí vytržením a vyhozením z vody.

Ani letos na pláži není žádné vybavení, jen písek, oblázky, místy prorůstají první plevelné rostlinky. Jak se dalo očekávat, najdou se lidi (asi inva-lidi), kteří neunesou prázdnou petku nebo plechovku od pití při odchodu z pláže. Naštěstí jich není moc, tak to i ve dvou stíháme odklízet.

Písník se stal populární pro koupání se psy a občas i plavení koní. Pro rybáře naštěstí zatím rybky nedorostly použitelné míry, nahozené udice se proto zatím nevyskytují.

Letos byly odstraněny některé zábrany na příjezdových cestách, tak se s trochou vynalézavosti autem dá dojet až k vodě a občas to někdo zkusí. Nezdá se mi to vhodné, jak z hlediska prašnosti, tak hlučnosti. Našli se experti, kteří pozotvírali dveře auta a omračovali okolí skvěle dunící aparaturou. Zatím jsem to zde zažil jen jednou a doufám, že naposledy. I když jsem se zatím nedoslechl jestli/jak za ježdění až vodě byl někdo postihován. Myslím, že dojít lesem těch pár set metrů od hlavní cesty je v lidských silách, pokud nejste invalidní.

 
-

Marokánka Byl jsem se tam letos podívat

Vložil Horác, 4. Srpen 2020 - 22:10

Byl jsem se tam letos podívat a mohu výše uvedené potvrdit, sám jsem ležel na jihozápadě a voda byla výborná. Jen jsem tam asi byl před vytrháním vodních rostlin, protože jejich zaplétání do nohou při plavání mi celkem vadilo… Takže díky za vyčištění.

 
-

Marokánka - možnost stanování?

Vložil Kufis, 5. Srpen 2020 - 18:07

Je možné tam jit a postavit si tam někde stan? Nevyhodí mě pak někdo přes noc?

 
-

stanování u Marokánky

Vložil Borek, 5. Srpen 2020 - 23:22
Obrázek uživatele Borek

Občas tam někdo stanuje, zatím nevím o nějakém problému. Ale je to nadivoko. Rozhodně bych neprovokoval autem u vody. Tento víkend (7. – 9. srpna) tam asi bude stanujících i s auty nahusto, protože tam budou cyklistické a běžecké závody Segafredo Sahara Race – NOVA CUP. (Jedna z atrakcí je přejezd napříč písníkem po pontonové lávce.) Pořadatelé tam zřizují dočasný kemp, dovezou záchody, vodu, … Tento víkend tu tedy bude mimořádný, klidné N-koupání nebude.

 
-

Třebechovice - Marokánka 2021

Vložil Borek, 30. Červen 2021 - 0:46
Obrázek uživatele Borek

Situace je obdobná loňské. Vloni vytrhané vodní rostliny se pochopitelně snaží zaujmout původní pozice, proto je někteří plavci odstraňují. Většina ale jen komentuje, že jsou tam ty rostliny a kudy se jim vyhýbat.

Jako i vloni tam chodí svá psiska vymáchat dost pejskařů. Vzhledem ke značné velikosti písáku konflikty nebývají.

Nudisti bývají na severním okraji, ale není tam žádné pevné pravidlo. N a T se občas promíchají kdekoliv na obvodu. Obvykle platí, že kdo je v úseku pláže dřív, zavede si svůj styl. Kolemjedoucí cyklisti, kteří se jedou jen vymáchat, to většinou moc neřeší. V souhrnu ale značně převažují textiláci. Pro stydlivé naturisty je to spíš dopoledne nebo navečer, kdy tam nejspíš budou sami.

Přes prázdniny bude omezený příjezd autem od Třebechovic kvůli rekonstrukci silnice Třebechovice-Krňovice.