NATURISTA.CZ

Přirozená radost ze života

-

Málo naturistů,většina nudisté

Vložil Anonymní, 10. Listopad 2014 - 9:52

Naturismus je styl návratu k přírodě a nutně nemusí být podmíněn nahotou,proto se považuji za nudistu,kde je nahota základním znakem.

0
 
-

Návrat? Nesmysl!

Vložil kaldoh, 11. Listopad 2014 - 9:02
Obrázek uživatele kaldoh

Důrazně protestuji proti tomu, abychom my naturisté byli spojováni s termínem návrat k přírodě. Protože to zní nebezpečně naivně, romanticky a „rozumných“ lidí se to tím pádem netýká. Jakoby jen hrstka šílenců chtěla lozit po stromech, na dálnici nanosit hlínu a pěstovat konopí.

Jenže všichni lidé jsme trvale SOUČÁST přírody, a naturisti nikdy nepřestali žít V SOULADU S PŘÍRODOU I S LIDMI, nemusíme a ani se nemůžeme „vracet“ k něčemu, co jsme nikdy neopustili. Odmítáme povýšenecké tvrzení o tom, že lidé jsou morálnější než příroda. Příroda totiž nemá ROZUM ani MORÁLKU ani lidská kritéria hodnocení svého stavu. Naprosto nijak nebere „ohledy“ na lidi, nijak jí nevadí, že vybuchnul nějaký radioaktivní materiál, umělé jedy vyhubily nějaké živočichy, nezajímá ji, jestli je nějaký kus území pro člověka neobyvatelný. Za pár set tisíc let i to nejzničenější území začnou obývat rostliny i živočichové, kteří si dlouhým vývojem osvojili strategie přežití a my lidé nemáme oprávnění některé přírodní jevy považovat za morální či nemorální, ale MUSÍME se chovat tak, abychom měli kde žít a co jíst a pít. Je strašně laciné a stupidní naše vychloubání, že jsme morální proto, že třeba už nezabíjíme teplokrevné živočichy a zahalujeme některé vnější a pokaždé jiné kousky našich těl. Naše pravnuky naprosto neuchvátí naše krásné oblečení či veganství, bude jim ale velmi záležet na tom, jestli jsme jim nechali obyvatelné životní prostředí nebo neúrodnou poušť. Tu odpovědnost nezničit si životní prostředí nemáme vůči přírodě, ale vůči lidem!

Naše tradice vždycky byla chovat se v přírodě zodpovědně a hospodárně a mimo jiné jsme se nikdy nestyděli za nahotu dospělých ani dětí. To, že to naše současná generace neví, to je chyba našeho dějepisu a urputná snaha našich mocných falšovat naše dějiny. A zároveň je to chyba těch, kteří si takové falšování nechají líbit. My naturisté nejsme odchylka od normálu, my pokračujeme ve správném chování našich předků. Jsme si vědomi toho, že není jiná možnost, než žít v souladu s prostředím, nebo vyhynout.

 
-

Nenávrat?Smysl?

Vložil realik (bez ověření), 11. Listopad 2014 - 20:08

Nechci tady psát sáhodlouhé komentáře a být papežtější než papež.Doslovné citáty z Wikipedie:„Sami naturisté hovoří o tom, že naturismus představuje trend sblížení lidí s přírodou. Hlavním projevem tohoto sblížení je podle jejich tvrzení nepoužívání oděvu. Naturismus tak nepovažují za kult nahoty, ale za hlubší filosofický směr či pohled na život, který má zahrnovat všestranně blízký vztah k životnímu prostředí. Naturismus má zásadu nezvýrazňování sexuálního podtextu nahoty. Naturisté bez oblečení se chovají stejně, jako by se chovali oblečení. Nejčastěji bývají jako důvod nahoty uváděny zdravotní důvody anebo návrat k přírodě.I když je organizovanost poněkud v rozporu s orientací naturistů k přírodě, potřeba vystupování jako skupiny si vyžádala vytvoření organizace naturistů. Kromě Světové federace naturistů existují v mnoha zemích i národní organizace. Českou republiku zastupuje Naturista.cz, který je členem Světové federace naturistů INF-FNI. Většina naturistů (nudistů) však není členem žádné podobné organizace.“Proto dodávám:„Kdo se chová jako většina populace a jen se sluní a koupe nahý,je nudista.Ohleduplnost k přírodě neznamená dogmaticky začít lézt po stromech a bydlet v jeskyni.Nemám statistiku,kolik opravdových ochránců přírody vyznává nahotu.“

 
-

Nenávrat?Smysl?

Vložil realik (bez ověření), 11. Listopad 2014 - 20:12

Neodpovídat,nechci být smazáván a zakázán mi přístup.

 
-

Ale opustili... (jsme přírodu)

Vložil zurek (bez ověření), 11. Listopad 2014 - 21:39

Romantický je třeba „návrat“ k přírodě, když se jdu na půl hodinky projít do lesa. Nalokám se lesního vzduchu a zase zalezu do paneláku. Člověk panelákový není součástí přírody a ve velké většině je panelákem zdegenerovaný. Po roce života v betonu, za permanentního využívání všech panelákových vymožeností se mu vypaří schopnost vůbec vnímat přirozené lidské radosti. Stačí taková triviální věc jako hvězdná obloha. Tu dneska už ve městech neuvidíš, ani kdybys chtěl. Jdeš se na ní podívat na internet. Pak postupně zjistíš, že všechno, co potřebuješ, najdeš na internetu. A co horšího, na netu to najdeš nejen pohodlně, ale taky přikrášleně :-( Přeneseno do n-prostředí – „Co budu pohledávat na nuda pláži, kde jsou samí důchodci, když na netu mám pořádnejch nudistek mraky“.

Takže po roce se člověk panelákový (nějakým omylem) ocitne v lese, udělá brrrrrr a rychle zase zmizí k počítači. Protože ten mu všechno přinese pěkně v teple a pěkně přikrášleně. To je odcizení se přírodě a to je fakt pro většinu civilizované populace. Pan nudista docela pravdivě píše, že naturisti se vracejí k přírodě.
Tedy velmi malá část populace, které ještě zbylo pár buněk pro chápání přirozené lidskosti. Třeba že letní hvězdná obloha je největší podívaná, jakou může zažít. Když tedy vyrazí pěkných pár desítek kilometrů mimo město.

Těm pravnukům bych taky nechtěl nechat písníky na koupání nezakalené a bez sinic. Zatím to vypadá tak, že písník po vybagrování vydrží 20 let a pak neodvratně odchází. Nastupující bio- a nanotechnologie by ale mohly devastaci vody i půdy zastavit. Nezáleží ale ani tak na Evropě, ale podstatně větších čuňat jakou jsou Čína, Indie a spol.

Osobně ale se mi vůbec nelíbí vývoj civilizované společnosti, jejíž zájmy se čím dál víc zúžují na konzum výrobků, kynutí, degenerace, v našem případě nechvalný buřtnudismus.

 
-

Na rozdíl od názoru"kaldoch"

Vložil realik (bez ověření), 11. Listopad 2014 - 22:03

Na rozdíl od všech názorů typu"kaldoch" se mi zdá názor"zurek"logičtější a tím více sympatický"

 
-

Matko přírodo, už dávno

Vložil kaldoh, 12. Listopad 2014 - 6:16
Obrázek uživatele kaldoh

jsen se k tobě chtěl vrátit, ale neměl jsem kde zaparkovat. (Renčín).

Konečně někdo reaguje. Ale zřejmě na něco jiného, než co jsem napsal. Já se opravdu nepotřebuju k přírodě „vracet“, nejsem člověk panelákový a doufám ani nebudu. Ani nepíšu nic o nudismu. Mám kořeny v zemědělsky obhospodařované krajině a vím, že ničení krajiny je nezodpovědné vůči LIDEM. I lidé panelákoví budou mít čím dál větší potíže. Povodně v roce 2002 zasáhly i spoustu paneláků a činžáků v mnoha městech. Ničivé povodně se u nás vyskytují častěji než dřív a na místech, kde nikdy předtím povodeň nebyla. Je to snad záhada, nebo tendenční dezinformace?

Není, je to fakt a má jednoznačné vysvětlení. Osobně jsem si je na mnoha místech ověřil. Ano, už je dostupné i na internetu. Bude ho někdo umět najít ?

Osobně jsme s rodinou prošli skalní město pod Troskami, vyguglujte si ho.

Protože ho už nikdy neprojdete osobně. Není, rozpadlo se a je z něj jen hromada písku.

Do jaké přírody se budete chtít vrátit?

Jaktože panelákoví lidé nejsou součást přírody? Oni snad nedýchají? Kdo z vás se přivazoval ke stromům na Šumavě, aby zabránil jejich vykácení? Kdo z vás protestoval proti zákroku policie, která sundavala a trestala ty nebezpečné exoty, kteří stromy bránili? A přece dost lidí protestovalo a sice pozdě, ale přece se ukázalo, že policie jednala protiprávně, protože kácení NEBYLO POVOLENO a policie měla zákonou povinnost kácení zabránit, nikoli ho umožnit.

Teď je protizákonně obviněn pořadatel naturistických akcí. Kdo ho zachrání, když nebudeme proti tomu protestovat? Na každém hlasu záleží.

 
-

My buřtnudisté si tu přírodu

Vložil M.Dr., 12. Listopad 2014 - 17:07

My buřtnudisté si tu přírodu vyrobíme, ovšem musí vyhovovat bezpečnostním předpisům, jako jezírko v Maximu [Spiklenec]

http://naturista.cz/…omfortni_fkk#…

 
-

Zájmy středněproudařů

Vložil admin, 13. Listopad 2014 - 23:41

Pane kolego, asi jste si už sám všimnul, že zájmem průměrného návštěvníka Naturisty je: teplota vzduchu a vody, poměr t-n na nuda plážích a kvalitní občerstvení (to hlavně). Jestli je na n-pláži 1 stromek nebo 10, to je každému srdečně jedno.
Nicméně váš žalozpěv a množství n-veřejnosti položených otázek mě nenechají spát :-).
Z čeho mám ale naprostou obavu, je čím dál větší lhostejnost vůči dění kolem. Dneska je v ČR pojem „ekologický aktivista“ skutečnou nadávkou a běžný člověk, který čte běžná média, je obvykle komentuje: „Zas blbnou zelený…“. Bohužel to je celkový stav – názor běžného vzorku společnosti. Palcové titulky a možná ještě tak pár slov z podtitulku jsou dnes lidé schopni v médiích vstřebat. A samozřejmě diskuze pod články, které jsou spíše doménou z různých stran nasazených anonymů. Tak se vytváří veřejné mínění.

Mně tohle je velmi líto, tak jsem se na ty ekologické aktivity podíval trochu zevrubněji. Více méně jsem pominul výroky politiků, kteří přicházejí a odcházejí a jejich působení je tak rozporuplné, že osobně jsem schopen přitakat tak jedině TGM. Vynechám i aktivisty, kteří jsou spíše vykonavateli a poněkud je podezírám z extrémizmu.

Kdo mě ale vždy zaujal a vždy jsem se od nich dozvěděl fundovanou odpověď, jsou odborníci. Tady je celkem 14 odborných vyjádření nejrůznějších subjektů v čele s Akademií věd ČR, které všechny velmi zevrubně situaci na Šumavě popisují a ani jeden nesouhlasí s postupem (dočasného) ředitele NP Šumava Jana Stráského a s jeho Návrhem opatření k utlumení kůrovcové kalamity.
Tím jsem dal zapravdu aktivistům, kteří se v první zóně NP Šumava snažili zabránit kácení lesa. Bohužel ale i po takových argumentech jsou ekologičtí aktivisti mezi lidem za extrémisty, na které je potřeba si dát pozor.

Pro Čecha je ekologista prostě ničema, který mu chce z jeho knedlo-vepřo-zela nechat tak maximálně RAW zelí. To je ale bohužel obraz celé společnosti. Největší zájem je „co píšou na Novinkách“, ale by šli po podstatě věci, na to už Čecháček pro samou zaslepenost palcovými titulky nemá kdy. To je ale hrozně úrodná půda pro manipulováním veřejným míněním a výsledek je obludný :-(. Přitom lidi jsou ve své podstatě pořád stejní. Jen dřív pranýřovali „čarodějnice“, donedávna homosexuály, a když ti si to nakonec nenechali líbit, tak je potřeba najít někoho dalšího, koho bude společnost pranýřovat chtít. Však mi to té společnosti pěkně s předstihem naservírujeme, předžvýkáme a nakonec od ní ten „zasloužený“ potlesk sklidíme…


Ad My buřtnudisti si tu přírodu vyrobíme. Mirku Dr. nevyrobíme, my si koupíme službu, kterou nám někdo vyrobí. Sauna po naturisticku znamená si vyrobit potní chýši, posbírat kameny, udělat oheň, kameny v něm nažhavit a v chýši s nimi udělat horko. Zážitek z takové sauny je opravdu naturistický a nesrovnatelný s jakýmkoli Infinitem. Pro časovou náročnost bysme ale nedělali nic jiného než sháněli dřevo, kameny, orali, pleli, seli, sklízeli… a neměli bysme čas na nic dalšího, nemluvě o psaní blogů. Všechno je to o rozumné zlaté střední cestě, která je pro všechny nejlepší. Stručně řečeno třeba Ve zdravém těle zdravý duch.

 
-

Samozřejmě, že si koupíme službu.

Vložil M.Dr., 14. Listopad 2014 - 8:04

Tomu se říká dělba práce („ten dělá to a ten zas tohle“). Nejlepší zážitek ze sauny jsem měl před lety ve Finsku, kde jsme byli v sauně na břehu jezera a z ní se šlo plavat do jezera – skutečného, ne umělého typu Infinit.

 
-

Nejlépe bylo, když například

Vložil realik (bez ověření), 14. Listopad 2014 - 11:41

Nejlépe bylo, když například Jižní Čechy patřily rodu Rožumberků.Se svým majetkem si dělali co chtěli a nepotřebovali hejna povolení s „důležitými“razítky.Dnes by se už nemohl postavit na skále žádný hrad,zámek a vybudovat rybník.Rozumný hospodář zušlechťuje svůj majetek,zvyšuje jeho prosperitu,aby mohl své bohatství zvětšovat o další majetek.Dnešní„ochránci přírody“nezasadí jediný strom,za oknem si nechají uschnout květinu a jedinou jejich „prací“je protestovat a lézt po komínech.Souhlasím s názorem M.Dr.

 
-

Poslední Rožmberk zemřel 1611 :-D

Vložil zurek (bez ověření), 15. Listopad 2014 - 15:55

A od té doby se toho „trochu“ změnilo :-D Zásadní ale je, že tehdy bylo málo lidí a hodně přírody a technické možnosti byly prakticky omezené na krumpáč a lopatu. Průmyslová revoluce začala nabírat na obrátkách až 300 let po smrti Petra Voka. A ta právě začala míchat poměry tak, jak to člověk nepamatoval snad od neolitu. Rožmberkové tehdy s přírodou spíš zápasili, než aby ji dusili. S jejich možnostmi by nevykáceli Šumavu ani za 100 let.

Tehdejší hospodaření bylo tedy na diametrálně jiných základech než je dnes, kdy vám lesní „kombajn“ semele les za pár hodin:


Hospodář – ten si vysází jen ty stromy, ze kterých má užitek. Tak se stalo, že Śumavu osázeli jedním druhem stromů, který se po čase ukázal jako málo odolný vůči škůdcům – a tím začal kůrovec, lýkožrout atd. To byl jeden z (malých) kroků vnesení nerovnováhy do přírody.
Dnes existují tedy chráněná území, rezervace, národní parky, aby hospodaření nezabralo všechny plochy a my se na původní přírodu nedívali jen na zažloutlé fotografie. V dnešní době je spor o velikost NP Šumava. Ekologisti chtějí 30–40% z celkové plochy, kapitalisti 26%.
1. zóna NP Š1. zóna NP Š Protože 1. zóna NPŠ je rozdělena na asi 135 oddělených ostrůvků, tak vzniká problém. V 1. zóně se kácet nesmí a ve 2. už ano. Takže když se kůrovec usídlí v 1. zóně, tak automaticky přejde vzápětí do 2.

Stojí zato si poslechnout tuto zkrácenou diskuzi stávajícího ředitele NPŠ Jana Stráského, Radomíra Mrkvy, Jakuba Hrušky a Mojmíra Vlašína:

Co se týče práce ekologických spolků, tak mi nepřipadá, že by to byli jen křiklouni bez cíle – HNUTÍ DUHA
 
-

Když se vysází nový les jsou

Vložil realik (bez ověření), 15. Listopad 2014 - 22:49

Když se vysází nový les jsou stromečky řádově desítky centimetrů od sebe.Během těch desítek let se provádějí prořízky,aby si stromy navzájem neubíraly „životní prostor“.Při těch prvních prořízkách se poražené stromky ani nevyplatí z lesa odstraňovat. Když jsem se podíval na uvedené video tak se prováděla prořízka,kde se kácely stromy asi 10–12 metrů vysoké a vybíraly se ty slabší.Stroj dělal pouze to,co by muselo dělat několikanásobné množství lesnich dělníků.Jó,s těmi Rožumberky jsem to dal jako příklad,každé panství někomu patřilo,než je všechny semlela demokracie.

 
-

Bylo by to opravdu na dlouhou

Vložil realik (bez ověření), 15. Listopad 2014 - 22:52

Bylo by to opravdu na dlouhou debatu

 
-

Ale odešli jsme od

Vložil kaldoh, 18. Listopad 2014 - 8:54
Obrázek uživatele kaldoh

nezákonného zákroku policie, která místo aby zabránila nepovolenému kácení (bez rozjímání, jestli bylo lesnicky správné), vykácení umožnila. Teprve když už stromy nestály, uznaly úřady, že policie chybovala.

 
-

Nudista nebo naturista ?

Vložil eSHá, 22. Listopad 2014 - 13:11

Vrátím se k původnímu tématu. Mám pocit, že slovo NUDISTA zní některým lidem sprostě. Každý ví, že to jsou ti nahatí lidé, kteří se vyskytují v létě u vody. Proto používají novější slovo NATURISTA, jenž má širší význam, aby zmátli laickou veřejnost a tolik „nepobuřovali“. Viz katalogy cestovních kanceláří, které mají v nabídce i nějaký nudistický rezort. Také já se hrdě hlásím k tomu, že jsem NUDISTA a rád bych tomu slovu i hnutí vrátil jeho původní význam. Radost z veřejného koupání a slunění v souladu s přírodou, bez falešných předsudků.

 
-

Nudista i naturista

Vložil M.Dr., 23. Listopad 2014 - 10:37

Tyto pojmy se často zaměňují a aby se ulahodilo všem, tak se nékdy používá obojí, jako například jedna nejmenovaná cestovní kancelář uvádí, že je „CK pro naturisty a nudisty“.

Já osobně jsem to tady už kdysi napsal, že nejsem naturista, ale příležitostný nudista ;-)

 
-

výklad slov z Wikipedie

Vložil natur, 25. Listopad 2014 - 12:44
Obrázek uživatele natur

Nudismus je přibližně synonymem pojmu naturismus. V Evropě představuje především rekreaci bez oblečení, zatímco v Americe se užívá v širším pojetí evropského pojmu „naturismus“.

Slovo má základ v latinském nudus, což znamená nahý. Stále více se však v této souvislosti začíná používat modernější termín, a tím je naturismus. Pochází z latinského slova natura, což znamená příroda. Zatímco nudismem se rozumí propagace a praktikování nahoty jako takové, naturismus se více soustředí na návrat člověka k přírodě prostřednictvím jeho pobytu bez oděvu v přirozeném prostředí přírody.

 
-

Za výroky prezidenta

Vložil kaldoh, 9. Prosinec 2014 - 18:06
Obrázek uživatele kaldoh

České republiky Miloše Zemana se nestydím. Nejsem za ně zodpovědný. U žádných voleb ve svém životě jsem nechyběl. Ve slušné společnosti se neříká, koho jsem volil, ale tohoto kandidáta jsem nevolil. Není to můj prezident. Za jeho výroky ať se stydí ti, kteří ho volili, nebo svou neúčastí ve volbách jeho zvolení umožnili.

A nestydím se prohlásit, že jsem naturista i nudista ať se těmto slovům dává jakýkoliv význam.

 
-

Za výroky prezidenta

Vložil docent (bez ověření), 20. Prosinec 2014 - 1:22

Nepochopil jsem, proč se tady objevuje příspěvek na téma prezident Miloš Zeman, jestli se někdo stydí nebo nestydí za jeho výroky, čí je to prezident a jak jsem volil či nevolil. Na toto téma je snad na internetu dostatek prostoru na jiných diskusních fórech. Když už se tady objevilo politicky zabarvené téma nemohu si odpustit poznámku na téma, kam se posouvá naše demokracie po 25 letech v souvislosti s rozsudkem VS Olomouc ze dne 15.10.2014. Ještě si vybavuji pronásledování naháčů příslušníky Veřejné bezpečnosti v době tzv. totality. Tenkrát to bylo zdůvodňováno porušováním socialistické morálky a soužitím. Nyní žijeme údajně v rozvinuté demokratické společnosti a ejhle na potírání nudismu nebo naturismu (je lhostejné jak to budeme nazývat) existují dokonce zákony s příslušnými paragrafy. Začínám mít dojem, že se nejen vracíme o mnoho let nazpátek, ale situace je ještě více alarmující, protože celá řada negativních jevů, které poškozují společnost je přehlížena, ale organizování nahých akcí se stává TRESTNÉ. Když si čtu rozsudek VS nabývám dojem, že si čtu v dokumentech z procesů v padesátých letech. Kam až jsme se to dostali, když něco tak přirozeného jako je nahota se posunula zase do oblasti nejen tabuizování, ale dokonce do oblasti páchání trestných činů.

 
-

Proč prezident vysvětlím

Vložil kaldoh, 21. Prosinec 2014 - 18:30
Obrázek uživatele kaldoh

Jsou dvě oblasti, za které se nestydím.

Jedna se týká záležitostí, které jsem NECHTĚL a udělal jsem co jsem mohl, aby nenastaly, a přesto nastaly. Byl jsem už několikrát obviněn, že nesu odpovědnost za zaplavení metra, za zdražení tunelu Blanka, Trojského mostu a podobně, no když jste si zvolili takový magistrát, tak si to vy pražáci taky zaplaťte ze svého. Nemohl jsem udělat víc, než dát hlas jiným kandidátům, kteří by se tak nezodpovědně nezachovali. To jsem vždycky udělal. Další, co v této oblasti dělám, je snaha lidem připomínat, co kdo dělal a jak, aby při rozhodování u dalších voleb nepodlehli demagogii a selektivní ztrátě paměti.

Druhá oblast, za kterou se nestydím, jsou moje vlastní rozhodnutí, jak se budu chovat, a jak budu věci chápat. Zjistil jsem, že mnoho pojmů veřejnost interpretuje chybně a hodnotí negativně, přestože jsou pozitivní, například:

Nudismus = praktikování nahoty, fuj = chybné chápání

NUDISMUS JE odmítání zdravotně škodlivých plavek a nepohodlného oděvu! To je přece pozitivní a za to se nestydím.

Naturismus = praktikování nahoty s výmluvami na návrat k přírodě, fuj = chybné chápání

NATURISMUS JE život V SOULADU S PŘÍRODOU, v souladu s lidmi a v souladu s prostředím. K tomu patří i vhodné oblečení. Když si v mraze obléknu oteplovačky a bundu na svetr, jsem stále naturista. Když je teplo a žádné oblečení nepotřebuji, jsem stále naturista a nestanu se naturistou až tím, že nepotřebné oblečení odložím.

svoboda = možnost dělat jakoukoliv špatnost, dokud se někdo neozve, že tím jdu proti jeho svobodě (dělat jakoukoliv špatnost) = chybné chápání

SVOBODA JE možnost rozhodnout se podle vlastních zkušeností a nedemagogických informací pro některou reálnou variantu svého chování, protože vím, co mi přinese a může přinést. Naprosto nezasahuji do svobod jiného.